Gregorius Suuren evankeliumisaarnat käännetty! Tervetuloa kirjanjulkistusiltaan!

STKS:n seuraava kirja, Gregorius Suuren evankeliumisaarnat ilmestyy Miikka Anttilan kääntämänä 13.9. Olet lämpimästi tervetullut kirjanjulkistusiltaan Studium Catholicumille (Ritarikatu 3 b) tiistaina 13.9. lo 17.30 tai seuraamaan tilaisuutta etänä (linkki julkaistaan tässä myöhemmin). Valitettavasti Studiumin tilat eivät ole esteettömiä.

Evankeliumisaarnat
Eräänä paastonajan sunnuntaina vuonna 591 paavi Gregorius I oli kutsunut joukon piispoja Roomaan, Lateraanikirkon kastekappeliin. Kastemaljan äärellä paavi antoi piispojen kuulla kunniansa: “Jumalalle ei varmasti kukaan tuota niin paljon harmia kuin papit!” Hän puuskahti noille arvonsa tunteville virkamiehille. Gregorius, munkki ja askeetikko, oli jatkuvasti niin huonossa kunnossa, että sihteeri luki ääneen hänen kirjoittamansa saarnan. Häntä sydämistytti se, että piispat käyttivät asemaansa omien etujensa ajamiseen. Itseään hän kutsui arvonimellä “Jumalan palvelijoiden palvelija” (servus servorum Dei), jota hänen seuraajansa ovat käyttäneet tähän päivään asti.
Tämä tilanne tallentui Gregoriuksen evankeliumisaarnaan n:o 17, kokoelmassa joka julkaistaan nyt ensi kertaa suomeksi. Evankeliumisaarnat, Homilia in Evangelia, ovat Gregoriuksen tuotannossa harvinaisuus sikäli, että ne on pidetty – tuota nimenomaista saarnaa lukuunottamatta – maallikoista koostuvalle seurakunnalle. Saarnoissa Gregorius tulkitsee erityisesti joulu- ja pääsiäisajan evankeliumitekstejä. Pääsemme näkemään, miten hän  selittää Raamattua: hänelle Raamatun tekstin historiallinen merkitys on lähinnä vain lähtökohta, joka antaa pohjan rikkaalle allegoriselle tulkinnalle, joka opettaa meitä rakastamaan Jumalaa, ja moraaliselle opetukselle, joka neuvoo meille, miten tulee elää. Gregorius käyttää Raamattua rikkaasti ja monipuolisesti. Maailmanlopun odotus ja ikävä taivaan valtakuntaan leimaava hänen puheitaan. Toisinaan hän viihdyttää ja puhuttelee kuulijoita kertomalla ihmekertomuksia oman aikansa Italiasta.
Gregoriuksen evankeliumisaarnoista tuli keskiajalla merkittäviä mallisaarnoja, joihin monet kirjailijat myöhemmin viittaavat. Saarnan tehtävästä Gregoriuksella oli selkeä käsitys: “Saarna, joka ei herätä rakkautta Jumalaan ja lähimmäiseen, on turhaan pidetty.
Saarnat on kääntänyt ja esipuheen kirjoittanut teologian tohtori Miikka E. Anttila. Hän on väitellyt tohtoriksi Lutherin teologiasta ja julkaissut lukuisia artikkeleita reformaation teologiasta ja teologisesta estetiikasta. Hän toimii Hattulan seurakunnan seurakuntapastorina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *