Krig och fiblu

Förra veckan var väldigt trevlig att sjunga tillsammans. Den musik sessionen var levande och vackert. Därför att Frans var sjuk, jag talade med Marjatta och Erik. Vi diskuterade ganska mycket om krig och militär, eller Marjatta och Erik diskuterade och jag mestadels lyssnade. Vi alla hade egna erfarenheter och historier av dom.

Erik berättade, att under kriget han bodde i Borgå. Ibland bombade ryssarna några fabriker som låg där. I kriget servade hans far i militär logistik som en kock. När Erik var i militär först servade han i Dragsvik. Från där flyttade han till Lahtis och studerade i medicinering grupp. Efter den medicinering skolan flyttade han tillbaka i Dragsvik och där Eriks graden var medicinering underofficer.

Vi diskuterade också om militär av Israel. Marjatta berättade att i där män måste serva tre år och kvinnor två år. De måste ganska ofta också dela i äkta kriget när de är i militär. Och när de har semester de måste ta sina automatkarbiner med sig att de är alltid färdig att kriga.

Vi pratade också om några lite lättare saker. En gång Erik gick i Hangö var hans kusinen bodde. De gjorde en resa och övernattade i ett hus som har sönderfallit i kriget. Marjatta berättade istället om Hangös dialekt. Hon sade ett exempel om ett ord som var fiblu. Kan du gissa eller undersöka vad det menar?

Hälsningar!
Antti

Leave a Reply