Kirjallisuusvinkkejä

Kirjallisuus vinkkejä erikoisalan eri osa-alueilta

Terveydenhuollon alueen kiinnostavaa kirjallisuutta, podcasteja ja muita vinkkejä  voi laittaa sähköpostilla koulutuslääkärille (ks. yhteystiedot välilehdeltä meiliosoite)

Väestön terveydentilan ja terveyspalvelujen tarpeen arviointi

Risto Murto Puuttuvat puolimiljonaa. Väestökato ja Suomen tulevaisuus. Otava 2022.  Suomi on ollut muuttoliikkeiden lähtömaa 1600-luvulta lähtien ja väestörakenteeseemme on vaikuttanut useammat suuret kansainväliset muuttoliikkeet. Kirja kuvaa väestökehityksemme juurisyitä ja sen vaikutuksia kansantalouteen. Mitä voimme oppia muista maista ja miten meidän on suhtauduttava Suomen tulevaisuuteen. Kirjan sisältö linkittyy niin taloudelliseen kantokykyyn kin väestön terveyteen ja työkykyyn.

Terveyden edistäminen ja ehkäisevä terveydenhuolto

Kari Raivio. Potilaana planeetta. Duodecim 2023. Ilmastopaneelin julkaisujen ja tutkimusten avaaminen lääkärin kokemuksen kautta. Selkeä ja mielenkiintoinen luettava, josta voi sitten jatkaa kestävyys kirjallisuuden pariin, jos aiheesta kiinnostuu.

Terveyspolitiikka ja palvelujärjestelmä

Kekomäki Podcast. Erikoistuva lääkäri Nelli Nurminen haastattelee emeritusprofessori Martti Kekomäkeä. Podcastissa on pitkän uran ja elämän tuomaa viisautta sekä lämpöä. Jaksoissa puhutaan mm. priorisoinnista, Suomen terveydenhuoltojärjestelmästä ja terveydenhuollon rahoittamisesta.

Hallinto ja johtaminen

Sixten Korkman Talous ja humanismi. Otava 2022 Ideat, ajat ja ideologiat muokkaavat maailmaa, ihmisiä ja yhteiskuntia. Kirjassa käydään läpi länsimaisen arvopohjan kehitys ja pohditaan, miten kestävä talousjärjestelmä voidaan rakentaa. Talous, kulttuuri, humanismi ja elämänkokemus kietoutuvat hauskasti toisiinsa.

Lari Karjula: Ymmärrä uupunutta, johda uuvuttamatta Basam Books 2023. Kirja on selkeäkielinen kuvaus siitä, mikä työssä uuvuttaa ja miten erilaiset ihmiset uupuvat eri syistä ja toipuvat eri tavoin. Kyse ei ole työuupumuskirjasta vaan elämä on kokonaisuus. Se ei poista sitä, että työ myös voi uuvuttaa, on pohdittu tapausten kautta. Johtamiseen antaa ajattelemista ja hyvä havainto oli mm. se, että johtajaksi valikoituu ihmisiä, joilla on toisaalta halu saada asioita aikaan ja yleensä suorituskykyä eli mahdollisuudet uuvuttaa muita suuret. Mukana ihan käytännön toimenpiteitä ja ohjeita.

Katrine Marcal. Mother of invention. How good ideas get ignored in an economy built for men. Harper Collins 2021 Miten matkalaukku pyörillä syntyi? Miksi arjen keksinnöt eivät aina leviä, vaikka niiden tarve on suuri? Kirja kertoo, kuvaa ja pohtii sitä, miten sukupuoli tai esim. vammaisuus edelleen vaikuttavat taloudessa, erityisesti innovaatiotaloudessa. Kyse ei ole valituskirjasta vaan hauskasti kirjoitetusta oivallusten sarjasta.

Oman työn hallinta ja kehittäminen

Björn Natthiko Lindeblas Saatan olla väärässä. Aula&Co. Ekonomi ajautui kriisin ja lähti munkiksi thaimaalaiseen luostariin? Hullua vai mitä? Kiinnostava kirja ihmisen sisäiseen ristiriitaan ja mielen kanssa kamppailuun. Hyviä oivalluksia länsimaisen ja itämaisen ajattelun eroista ja yhtäläisyyksistä ja mietteitä siitä mitä on olla ihminen.

Brene Brown Rohkaiseva johtaja. Viisas elämä 2022. Jos ei ole kuunnellut Brene Browin TED-talkia vuodelta 2010, niin nyt voi tutustua hänen ajatteluunsa kirjan kautta. Hän on tutkinut häpeää ja sen vaikutuksia ihmisen elämässä ja nyt myös johtamisessa. Rohkeutta on uskaltaa silloin, kun pelkää. Jos uskallamme välittää, niin johtamiseen tulee uskallusta kuunnella, kuulla ja antaa tilaa. Johtaminen ei ole salatiedettä vaan rohkeaksi johtajaksi voi oppia ja kehittyä. https://www.ted.com/talks/brene_brown_the_power_of_vulnerability

Hanna Pelttari, Kaisla Lahdensuo, Minna Kaila. Johtaminen lääkärin työnä. Kirjaan on haastateltu 12 eri urien vaiheissa olevaa lääkärijohtajaa. Kirja on mielenkiintoinen katsaus kollegoiden uratarinoihin ja oivalluksiin. Kirja toimii vertaisapuna niille, jotka työssään kokevat samankaltaisia asioita, ja mentorina niille, jotka harkitsevat lääkärijohtajan uraa. Lisäksi aihepiiristä kiinnostuneille on lueteltuna lisää luettavaa kattavasti.