Kerta 6 Pisteaineiston tuottamista ja visualisointia

Kuudes kerta laitettiin käyntiin maastotyöskentelyn merkeissä varsin epämiellyttävän kenttätyösään vallitessa. Keräsimme pisteaineistoa Kumpulan kampuksen lähialueella Epicollect5-sovelluksen avulla, jota hyödynsimme myöhemmin palatessa sisätiloihin. Teimme harjoituksena aineiston perusteella kartan, joka kuvastaa Kumpulan lähialueen koettua turvallisuutta, kuva alla. Mitä punaisempi väri alueella on, sitä turvattomammaksi alue on koettu. Kumpulan kampuksella sijaitseva punainen, pieni alue johtuu Chemicumin sisäpihan vaarallisen oloisesta tunnelmasta, sillä siellä säilytetään räjähdysherkkiä aineita sekä nestemäistä typpeä. Klassisempi esimerkki turvattomuudesta näkyy kartan eteläreunassa, jossa on autoliikenteen vilkas risteysalue, jossa jalankulkijat usein tuntevat olonsa ainakin hieman turvattomiksi.

 

Yhteisten harjoitusten jälkeen teimme itsenäisesti karttoja pistemuotoisista aineistoista. Itse tein karttoja erisuuruisista maanjäristyksistä, jotka löytyvät alta.

 

Kartat kuvaavat erivoimakkuuksisia maanjäristyksiä ja niiden avulla voisi hyvin kertoa, kuinka yleisiä maanjäristykset ovat ja että voimakkaamman puoleiset järistykset ovat hyvin harvinaisia. Tosin oma karttani, jossa on vain voimakkaimpia järistyksiä, sisältää vain tasan 8 magnitudin järistykset. Tämän asian esittämiseen soveltuisi paremmin kartta, jossa on laajemmalla skaalalla voimakkaita järistyksiä kuten Tuija Hyvättisellä. Karttojeni avulla voisi helposti myös näyttää Tyynen meren tulirenkaan alueen ja sen vaikutuksen maanjäristysten esiintymistiheyteen. Tyynen meren tulirenkaasta löytyy hyvää lisätietoa Katriina Töyrylän artikkelista ja siellä on myös havainnollistava kuva tulirenkaan alueesta.

 

Lähteet:
Hyvättinen, T. (2020). Omaa ja muiden dataa.
https://blogs.helsinki.fi/hytuija/

Töyrylä, K. (20.9.2017). Miksi maa järisi taas Meksikossa? – Tunnetko Tulirenkaan ja Kookoslaatan? Yle.
https://yle.fi/uutiset/3-9841716

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *