Raportit ja arvostelu

No moi! Toivottavasti blogin RSS-syöte on yhä internet-laitteessasi! Tutustu oheiseen kurssin arvosteluun. Jos saamasi pisteet suuresti eroavat siitä mitä pitäisi olla, ota yhteyttä. Hauskaa talvielämää!

MASTER ARVOSTELU (kirjaudu laitoksen tunnuksilla)

Selasin raportit, kiitos hyvistä vitseistä ja erityisesti kurssipalautteesta. Palaute jakaantuu kahteen osaan:

 1. “Kurssi oli hyödyllinen ja tehtävät mainoita ja oli opettavastia etsiä ratkaisut annetuista linkeistä!”
 2. “Tehtäviä oli liikaa ja ne olivat aivan liian vaikeita ja linkit veivät järjettömille sivuille joista ei ollut mitään apua!”

Sen sijaan tehtävien myöhässä saapumisesta ja palautuspäivien muuttumisesta ei tullut hyvää palautetta. Mun moka, sori. Erityisesti ei ois pitänyt jäädä odottamaan miniläppäreitä, kun ei niiden saapumisesta ollut tietoa.

Totta on myös, että tehtävät ovat todella työläitä jos komentorivi ei ole ennestään tuttu, ja että kurssista kuuluisi tulla 2 opintopistettä. Jälkimmäinen toivottavasti muuttuu jopa jo ensi syksynä.

Palautteesta tulee vielä erillinen raportti!

Posted in FINAL, Sekalaista | Leave a comment

Kurssin loppu ja .bashrc

No jassoo! Ilmeisesti bonustehtävien määräaika (viime viikolla) oli tiukka tai jotain, koska tehtäviä palautettiin n. yksi. Tämän seurauksena jatkoaikaa bonustehtäville kurssin loppuun asti (ks. seuraava kappale).

Kurssin loppu, eli pdf-raportin palautusaika, on nyt tenttiviikon eli ensi viikon loppu, siis su 23.10. Meni överiksi miniläppäreitä odotellessa, en nyt tiedä tuleeko ne mutta toivottavasti tulee esim. tenttiviikolla viimeistään. Jos ei tule, voi etäyhteystehtävät toki tehdä myös laitoksen koneilla vaikka tyhmältä tuntuukin.

Joidenkin kirjautuminen laitokselle on mennyt jumiin [bash-scripts] tehtävän seurauksena. Mystinen juttu, mutta vaihdoin tehtävään toimintavarmemman version PATH-lisäyksestä sekä muita ohjeita! Huuda jos tiedät tarkemmin mistä on kyse.

Posted in Sekalaista, Tehtävät | Leave a comment

diveintohtml5.org

HUH! Paras referenssi/tutoriaali HTML5:stä, diveintohtml5.org, katosi mystisesti internetistä. Kurssin HTML-tehtävissä oli paljon linkkejä sinne, vaihdoin ne nyt korvaavaan kopioon: diveintohtml5.info.

Noin yleensä internetistä kadonneet sivut löytää mainiosta Internet Archivesta. Tosin ei silloin, jos robots.txt:llä on tarkoituksella haluttu sivu pimeään webiin.

Mark Pilgrimillä oli myös mainio saavutettavuussivusto diveintoaccessibility.org, josta tarjolla kopio: diveintoaccessibility.info.

Posted in Sekalaista | Leave a comment

Shell-skriptit, bonustehtävät ja rästipaja

Kabloosh! Nyt lopulta on 1. tehtävissä tarjolla viisi shell-skriptitehtävää. Neljä ensimmäistä ovat todella helppoja. Kaikki kurssin tehtävät on nyt julkaistu.

Pahoittelut että tehtäviä tuli yllätyksenä ja viiveellä. Samoin siitä, että työväline-paja on jo ohi, ja nyt joudutte kuumottamaan ohpe-pajaohjaajia lopuista ongelmista.

Skriptitehtävät pdf-raporttiin, jota voi nyt alkaa palauttamaan s-postitse minulle. Ohjeet tehtävädokumentin alussa. Määräaika on yhä “miniläppäreiden saapuminen +viikko”.

Asia 2: BONUSTEHTÄVÄT (4 kpl) on julkaistu. Ratkaisuehdotuksia voi lähettää sähköpostitse tämän viikon otsikolla “Työväline-bonus”.

Asia 3: RÄSTIPAJAA tarjolla TÄMÄN viikon torstaina, 6.10. n. klo 10–14. Täällä voi käydä merkkauttamassa vanhoja tehtäviä tehdyiksi jos on hyvä syy miksei niin tehnyt määräaikaan mennessä.

Mikäli ET PÄÄSE rästipajaan ja sinulla on HYVÄ SYY mikset ole aiemmin käynyt pajassa palauttamassa tehtäviä, ota yhteyttä s-postitse.

Asia 4: blogikommentti- ja bonustehtävien tarkistuslista.

Posted in 5, Bonus, Paja, Sekalaista, Tehtävät | 3 Comments

Tarkistuslista

Kakkostehtävien tarkistuslista, vaatii kirjautumisen laitoksen tunnuksilla.

Lista päivittyy automaattisesti 10 minuutin välein, mutta vaatii toki että pajaohjaaja kopioi pisteet paperilistasta internetiin! Jos puuttuu tehtäviä jotka olet merkauttanut, kerro pajaohjaajalle.

Bonustehtävät tulevat tällä viikolla (blogikommenteissa on ainakin kaksi hyvää bonusta), ja niiden deadline tulee olemaan sama kuin pdf-raportin.

Posted in 4, Bonus, Sekalaista | Leave a comment

“Viimeinen” viikko

Holamola! Nyt on siis kurssin viimeinen viikko sikäli, että viimeistään perjantaina 30.9. tulee palauttaa pajassa kurssin kakkostehtävät (html5 latex taulukkolaskenta).

Sen sijaan PDF-raportti jatkaa limbossa, ja sen palautus siirretään ajankohtaan “miniläppäreiden saapuminen +1 viikko”. Näin siksi, jotta etäyhteystehtävät ovat kaikille mielekkäät.

Mutta siis! Perjantaina pajassa on varmasti ruuhkaa, kannattaa siis käydä näyttämässä tehdyt tehtävät aiemmin. Työvälineohjaajia pitäisi olla pajassa tällä viikolla ainakin: ke 14–16, to 12–17 ja pe 11–18.

Posted in 4, Paja, Sekalaista | Leave a comment

Tehtävien palautus

MOI! Teen täällä A242:ssa parhaillaan lisää HTML-tehtäviä, ne tulee lennossa tehtävädokumenttiin!

Tehtävät 1: “laitoksen Ubuntu-ympäristö ja UNIX-komentorivi” palautetaan sähköpostitse Samulille. Älä kuitenkaan vieläkään palauta, sillä tehtäviin tulee tulee muutama shell-skriptaustehtävä.

Viestin otsikko “Työväline-raportti”, tekstiksi kurssipalautetta ja liitetiedostoksi pdf-raportti nimellä tunnus.pdf, missä tunnus on käyttäjätunnuksesi.

Tehtävät 2: “HTML(5)+CSS, LaTeX ja taulukkolaskenta” näytetään pajassa pajaohjaajalle, joka merkkaa ne paperilistaan tehdyiksi. Internet-tarkistuslista tulee.

Kiitti hyvistä bonustehtäväehdokkaista, valitettavasti suurin osa niistä (html-linkitys ja ulkoinen css) oli jo jonossa ja tuli tuonne html-tehtäviin, niin niistä ei saa bonustehtäväpistettä!

Aikaa tehtävien tekoon ja palautukseen syyskuun loppuun.

Posted in 2, Sekalaista, Tehtävät | 4 Comments

HTML5 ja bonuspisteet

No hei! Nyt on puolet HTML(5)-tehtävistä. Lisää tulee tänään ja huomenna. Pajaa oli tänään, ja lisää usean Työväline-ohjaajan voimin perjantaina klo 12–16.

HTML-tehtävät tehdään ja merkataan tehdyiksi pajassa, kuin myös muut samaan dokumenttiin tulevat tehtävät (taulukkolaskenta ja LaTeX).

Ja sitten: tarjolla bonuspisteitä! Blogiin kommentoinnista on saatavilla yksi bonuspiste per kurssilainen. Ihan sama mitä kommentissa lukee (kunhan se ei ole spammia)! Käy siis kommentoimassa tehtäviä ja keksi samalla oma tehtävä. Nimittäin: omasta tehtävästä tarjolla bonuspiste! Kyllä, ja jatkuu vielä…

Jos tehtävä on kaikin puolin järkevä, siitä tulee kurssin virallinen bonustehtävä, jonka suorittamisesta tarjolla jokaiselle (myös tehtävän laatijalle) bonuspiste!

Eli tarjolla on bonuspisteitä seuraavasti per kurssilainen:

bonus pisteitä
blogiin kommentointi 1
bonustehtävän keksiminen 1
bonustehtävän suorittaminen 1…(bonustehtäviä)

Hulluako? On hullua! Bonuspisteet eivät vaikuta (siis nosta) kurssin läpipääsyn pisterajaan, vaan ainoastaan antavat paremman arvosanan. Helppoa&hauskaa! Perjantaina nähdään.

Posted in 2, Bonus, Paja, Tehtävät | 15 Comments

TVT ja chmod

Muistutus: huomenna TVT-ajokortin megatenttipäivä. Klo 8–16 @ C128. Ks. TVT-ajokortti moodlessa. Tee lähtötasotestit ennen tenttiä!

Tällä viikolla ei oo ollut Työväline-pajaa niin paljon kuin oli tarkoitus (8 tuntia * 2 ohjaajaa / viikko). Ensi viikolla! Toisaalta en oo nyt kiireillyt uusien tehtävienkään kanssa, ja toisaalta etäyhteystehtävät muuttuvat mielekkäämmiksi miniläppärien saavuttua.

Ensi viikon paja-ajat ilmestyvät pajawikiin. Nyt siellä on Työvälineen tämän viikon suunnitellut ajat, jotka eivät ihan toteutuneet. Huomenna on vielä Työväline-pajaa klo 14–18 (tai vähemmän jos kaikki lähtevät pois).

Lisäsin [public_html] tehtävään alku- ja tavoitetilan chmod-oikeuksien säätämistä auttamaan. Muutenkin yksinkertaistin ja lisäsin vinkkejä. Moni on ilmeisesti tapellut tehtävän kanssa. Oikeasti tiedosto-oikeudet on aika pieni asia, mutta ymmärrettävän kiero koska en esim. löytänyt internetistä yhtään chmod-opasta johon oisin ollut tyytyväinen. Kerro jos löydät!

Posted in 1, Paja | 2 Comments

Ekaa viikkoa

Moi! Vähän varovaisesti alkaa, mutta ei se haittaa koska miniläppäritkään ei oo täällä vielä. Tällä viikolla tehdään yhä tehtäviä aiheesta laitoksen Ubuntu-ympäristö ja UNIX-komentorivi. Ensi viikolla kevyempää kamaa.

Tällä viikolla Työvälineelle varattuja pajaohjaajia on B221:ssä ainakin: ke 12–14, to 12–14 ja pe 14–16. Tarkoitus on olla enemmänkin, mutta jos ei niin ensi viikolla on.

Jaan/jaoin tehtävät kahteen Google-dokumenttiin teemansa/keveytensä perusteella:

 1. “laitoksen ympäristö ja unix”, johon tulossa vielä muutama shell-skriptaustehtävä,
 2. “HTML(5)/LaTeX/taulukkolaskenta” (ja yllärit), osa ilmestyy jo tällä viikolla.

Tänään (eilen) lisäsin loput rsync-tehtävät. Muutenkin päivitin/korjasin tehtäviä, lisäsin ohjeita ja parempia linkkejä. Erityisesti:

 • Kuvakaappaus nykyisestä ikkunasta: alt+printscreen.
 • [email] lisäohjeita (fuksiwikissä) mappi-postin thunderbird-konffaukseen +voit käyttää laitoksen postissa etu.suku@helsinki.fi -osoitetta
 • [rss] myös muita hyödyllisiä syötteitä (esim. Muumeja)
 • [terminal-2] parempi terminaali-tutorial
 • [ubuntu-launcher] ohjeet räjähtäneen gnome-paneelin resetointiin
 • [nano] ei tehdäkään .plania vaan java-tiedosto
 • [plan] nano-tehtävästä eriytettynä uusi tehtävä, tehdään kun public_html on netissä, jolloin myös plan näkyy muille
 • [montako-tehtävää] työkaluille ohjelinkit
Posted in 1, Paja, Tehtävät | 2 Comments