Kurssipalaute

BOOM!!! Syysauringon 2013 valossa saapui odottamaton palauteponi viime syksyltä. Alla huomioita ja herkkulainauksia, poimittu kurssin raakapalauttesta.

Kurssi oli enimmäkseen kaikkien mielestä hyödyllinen, mutta myös työläs. Pajaponeista tykättiin, pajan ruuhkasta ei. HTML-tehtävät oli lähes kaikkien lemppareita, shell-skriptit ja etäyhteydet ikävimpiä. Myös LaTeXista tykättiin. Taulukkolaskennasta ei, vaikka itse oon ihan mehuissani siitä miten helposti siten saa tehtyä hyödyllisiä pikkusovelluksia.

“Todella hyödyllinen kurssi”, “ohjaajilla mukavan leppoisa ote”, “aloitusluento voisi valottaa hiukan kurssin sisältöä ja oppimistavoitteita muumi-dl esittelyn lisäksi :)”, “itselläni kurssi vaati opintopisteisiin nähden todella paljon työtä, ja tahti oli tiukka”, “itse asiassa tulee jopa hieman ikävä tätä kurssia, sen ajoittaisesta tuskaisuudesta huolimatta.”

Erityiskiitos hyvästä mielestä sinulle, jolle tuli kurssia ikävä ♥ ❤

Muumi-demosta on aina tullut ihanasti sekä hyvää että huonoa palautetta ♡ Aloitusluennon haaveeni on, että esitellään jotain siistiä ja että kuinka nopeasti & pienellä työllä/koodilla saa jotain oikeaa ja hyödyllistä aikaan, kun tietää sopivat työkalut hommaan (ja ok on parit vuodet treenannut niitä). Kurssin rakenteiden ja rajojen esittely on kieltämättä jäänyt liian vähälle.

Aikoinaan pidin joka viikko puuhaluennon, jossa tehtiin kyseisen/edellisen viikon tehtäviä livenä. Koin ne turhiksi ja tylsiksi, joten poistin. Toisaalta heille joille kurssi on kaikkein työläin, näistä vinkkiluennoista varmasti oli apua.

Työväline-kurssi jäi pahaan loukkoon kun TVT-ajokortti tuli pakolliseksi yliopiston laajuiseksi kurssiksi. Sitä ennen tietokone työvälineestä sai 2 opintoviikkoa, eli 4 opintopistettä. Koska yliopiston kollegio päätti että TVT-ajokortti on 3 op, jäi laitoksen vanhalle työväline-kurssille vain 1 (yksi) op jäljelle ilman että tutkintovaatimuksia olisi pitänyt muuttaa radikaalimmin.

Jatkuvaa liian paljon tehtäviä -palautetta kuuntelevat työväline-open mielestä tutkintovaatimuksia tietenkin pitäisi muuttaa niin, että työvälineelle on (ainakin) kaksi opintopistettä. Toisaalta monen (vanhemman) open mielestä työväline-asiat tulisi oppia “oikeiden” kurssien ohessa, ja työväline-kurssi on tarpeeton.

“Pajasta sai ihan hyvin apua”, “joskus joutui odottamaan turhan kauan”, “paja oli vain tehtävien tarkistusautomaatti”, “voisiko tehtävät palauttaa etänä”, “parhaimmat neuvot sai kanssaopiskelijoilta”

OOH, pajan ruuhkasta tulikin yllättävän kilttiä palautetta! Tehtävien palautus vaikuttaa mystisesti ratkeamattomalta ongelmalta. Ohjelmointikursseille paremmin sopiva etäpalautus on tällä sekakurssilla vaarallinen, koska palautuksina tulee helposti kakkaa ja jää tarkistamatta, onko nyt oikeasti tajuttu hommat ja kopioikohan se rsync nyt koko laitoksen kotihakemiston ja mistähän sen voisi huomata ja yms.

Toisaalta pajatarkastusten ruuhkautumisen johdosta edellä mainittu järjellisyystarkistus helposti jäi väliin naamakkain palauttaessakin. Ohjaajia tarvitaan nykymallissa lisää, se on selvää. Laitoksella ei vaan ole ylimääräistä rahaa ja työväline-kurssi ei oikein kiinnosta ketään. Tehtäviä voisi toki vähentää, tästä alla lisää.

Kahteen kertaan mainittu paras apu kanssaopiskelijoilta -vinkki on ihana! ❤ Toivottavasti paja kannustaa (ujojakin) sosiaaliseen meininkiin heti opintojen alussa. Muuten opiskelu on huomattavasti kurjempaa. Kauniissa syysutopiassa ohjaajia ei tarvita lainkaan; opiskelijat opettavat toisiaan ja oppiminen on tehokkainta mahdolliseta ja tehtäviä ei tarvitse palauttaa/tarkastaa koska kaikilla on hyvä fiilis oppimisesta ja tekemisestä.

Tehtävät vaikeita ja väärässä järjestyksessä ja liikaa (opintopisteisiin nähden) ja tehtävänannot epäselviä ja…

Haaveeni työväline-kurssista on, että kokeillaan ja esitellään loputtomasti eri työkaluja, jotta sitten kun tarve tulee, on ehkä joku aavistus mikä voisi olla sopiva työkalu “oikeaan” ongelmaan. Siksi tehtäviä on paljon ja osa niistä on irrallisia ja “väärässä paikassa”. Toki erityisesti shell-skripti-tehtävien kohdalla pehmeämpi lasku olisi aiheellinen, ja toisaalta ne olivat ns. hc-tehtäviä heille, jotka haluavat kurssista vitosen ja intoa riittää.

Tehtävänantojen epäselvyys pätee tietenkin osittain, mutta myös muilla kursseilla (digitaalisen median tekniikat) on koettu seuraava: jos tehtävänannot ovat liian kattavia, eli sisältävät ohjeita tehtävän ratkaisuun, tehtävän tekijä menee moodiin jossa odottaa tehtävän ratkeavan pelkkää tehtävänantoa lukemalla.

Tämä ei tietenkään ole koskaan tarkoitus, vaan tehtävä ratkaistaan internetiä lukemalla ja kokeilemalla ja kaverilta kysymällä. Paras tehtävä on lyhyt, jossa enintään yksi linkki hyväksi havaitulle blogi/ym/sivulle, jossa tehdään vastaava asia.

Esim. tehtävässä [css-nav] kerrotaan ensin, mitä halutaan. Kohdassa “Teemme ovelan CSS-tempun” on linkki artikkeliin, jossa temppu tehdään. Tämän jälkeen on täysin tarpeettomat lisäohjeet, koska aiemmasta artikkelista löytyy kaikki tehtävän tekemiseen tarvittava apu! Lisäohjeesta seuraa, että tehtävän voi tehdä mekaanisesti tehtävänannon ohjeita seuraamalla ja oppimimen jää tapahtumatta. 🙁

Työväline-tehtävät ovat erittäin ohjeistettuja, ja vahvasti epäilen että juuri tämän johdosta tehtävät koetaan epäselviksi. Ja BOOM, ohessa asian todistava lainaus: “Ikävin [tehtäväkokonaisuus] oli Taulukkolaskenta, koska siinä olisi pitänyt lukea dokumentaatioa. Liian työlästä.” Kyllä, dokumentaatiota pitää lukea!

Jonkinlaiset tasoryhmät voisivat olla ihan hyvä idea niin, että ne, joille kurssin asiat ovat tuttuja, saisivat tehtyä tehtävät nopsasti pois alta, ja niille, jotka tarvitsevat vähän enemmän taustatietoa ja ohjausta, olisi riittävästi apua saatavilla.

Kyllä! Tämä idea toivottavasti kulkeutuu eteenpäin. Itse asiassa aikoinaan (syksyllä 2002) kurssilla muistaakseni oli jonkinlaiset tasoryhmät. Toki nykyiselläänkin tarkoitus on, että ne jotka apua enemmän tarvitsevat, saavat sitä pajasta kun vain tulevat paikalle ajoissa (eikä deadline-päivänä), mutta pajan ruuhkautumisesta johtuen näin ei yleensä ollut.

…Ja myös tarkoitus oli, että tasoryhmä ns. määräytyy tehtyjen tehtävien määrän mukaan, eli jos on työlästä niin voi vali joko a) vähemmän työtä ja huonompi arvosana tai b) enemmän työtä ja parempi arvosana. Käytännössä kaikki halusivat vitosen, ja näin osa ajautui tekemään liikaa työtä päätettyään ensin vailla kritiikkiä saavansa arvosanan 5.

Ps. työväline-kurssin ratkeamattomat ongelmat on syksyllä 2013 siirretty eteenpäin urhealle pajaponi Emilialle, jolle näin kurssin puolessavälissä toivotamme rutkasti tsemppiä, sateenkaarellisia harjanhulmauksia sekä sydämiä! ♥ ❤ ♥ ❤ ♥ ❤ ♥ ❤

Finaalia & versionhallintaa

HOOBA KOOPATRON.

Työväline on melkein ohi. Tarkistin pistelaskualgoritmin siten, että arvosanojen pisterajat pyöristetään alaspäin. Tarkistuslistassa näkyvät arvosanat ovat nyt lopulliset niiden osalta, joiden pisteet on siirretty internetiin (lähes kaikki).

Laita kurssipalautetta kiitos! Palaute vaikuttaa ensi syksyn kurssiin, jonka todnäk pitää joku muu koska on aika luovuttaa kurssi seuraavalle innokkaalle ponille.

Vuosi sitten kurssi oli lähes samanlainen kuin nyt, ja palaute oli: “saisko tehtävät ajoissa kiitos” (korjattu), “kurssi oli järjettömän työläs” (ei korjattu), “kurssi oli hyödyllinen ja tehtävät mainioita” (kiitos!). Palautteesta julkaistaan raportti lähiviikkoina.

Versionhallinta-kurssi tapahtuu ensi viikolla. Kurssin ryhmätehtävät suoritetaan kahden tunnin ryhmäpajassa. Ensimmäinen tehtävä on tarkoitus tehdä etukäteen. Ilmoittaudu ilmossa. Kaikki Työväline-kurssilaiset halutaan Versionhallinta-kurssille!

KIITOS KAIKILLE!!! Poneille, roboteille ja innokkaille! ♥ ❤ ♥

Bonuspisteitä & siivousta

LOOGER KENGOROO.

Koska tykkäämme BASH-skripteistä niin paljon että haluamme muidenkin tykkäävän: tarjolla jälkibonuspisteitä kolmannen viikon skriptitehtävistä.

Jos et tehnyt kyseisiä tehtäviä (5 kpl) viime viikolla, voit palauttaa tehtävät myöhässä. Täysiä pisteitä ei enää saa, vaan:

 • tee kaikki paitsi viimeinen [thumb], eli 4 skriptitehtävää → 1 piste
 • tee myös [thumb] → 2 pistettä

Palauta Työväline-pajaan. Vielä ensi viikolla on pajaa ainakin tiistaina klo 16–18.

Asia 2. Viime viikolla oli muutama vaarallinen tehtävä. Aiheesta syntyi tälle viikolle pseudotehtävä [check-ssh-cron]. Lyhyesti, poista seuraavat:

 • salaamattomat yksityiset ssh-avaimet laitoksen kotihakemistosta.
 • ylimääräiset cron-taulut ajelehtimasta laitoksen koneilta.
 • wget-images -skriptin jäljiltä jääneet giganttiset hakemistot.

Torstaihätä

HOOBLA HOOBEL! (terveisiä pajasta)

Jos et oo käyttänyt komentoriviä ennen tätä kurssia, et varmasti ehdi tekemään kaikkia tämän viikon tehtäviä (koska ne on vähän vaikeita). EI HÄTÄÄ! Paras vain hyväksyä, ei tarvitse tehdä kaikkia kurssin tehtäviä. 70% koko kurssilta riittää läpipääsyyn.

JA LISÄKSI ensi viikolla helpot & kivat viimeiset tehtävät. Moi moi! ❤

Keskiviikko

Wooga wooga! Työväline jatkaa ennallaan. Paja-ajat ovat vakiintuneet, ja viime viikolla torstairuuhka oli helpompi kuin ekalla viikolla. Myös ollaan yli puolen välin! ❤

Kaikki tokan viikon pisteet on lopulta merkattu internet-tarkistuslistaan, ja näemmä vain noin 10 on lopettanut kurssin ekan viikon jälkeen. Ihanaa!

Tämän viikon etäyhteystehtävät on tarkoitus tehdä omalla koneella (ja mielellään Ubuntulla), mutta koska tämä ei kaikilla ole mahdollista, voi ne tehdä soveltaen myös laitoksen koneilla. Saattaa vain tuntua hölmöltä ottaa etäyhteyksiä laitokselta laitokselle. Tehtävädokumentin alussa lukee harmaalla toimintaohjeet tehdessä tehtäviä laitoksen koneella.

Tehtävät ovat myös sen verran haastavampia kuin leppoisa HTML, että vähän taas jännittää torstain ruuhka. Palataan asiaan! Muista että kaikkia tehtäviä ei tarvitse tehdä. Tsemppii & MOI!

Uudet paja-ajat ja viime viikon terveiset

Huomenta! Tällä viikolla on uusia paja-aikoja, ja torstaille merkkasimme eksplisiittisen tunnin ruokatauon. Pajaa tällä viikolla siis:

 • (uusi) tiistaina klo 16–18
 • (uusi) keskiviikkona klo 10–12
 • keskiviikkona klo 14–18
 • torstaina klo 10–13 | tauko | klo 14–16

Uusia paja-aikoja hoitaa ihanat Emilia sekä uutuutena ohpe-kisälleistä tuttu Virpi! Uudet pajat ovat varmasti melko väljiä ja täten tarjolla paljon apua tehtäviin.

Viime torstaina pajassa tuli vähän paljon ruuhkaa. Tyypit odottivat pisteiden merkkausta yli tunnin, eikä kellään ollut kivaa. Toki aina on ollut ruuhkaa deadline-aikaan, mutta nyt vähän räjähti. Viime vuonna ensimmäisellä viikolla tehtäviä palautti 92, nyt 176. Laitoksella aloitti 40 bonus-fuksia suoraan MOOCin kautta, lisäksi uutuutena työvälineessä mukana myös vajaa 20 ulkomailta saapunutta kv-maisteriopiskelijaa.

Tällä viikolla korjaamme ruuhkaa seuraavasti:

 • Uusia paja-aikoja, tulkaa sinne! Moni aloittikin tokan viikon tehtävien tekemisen jo viime viikolla (hyvä), niin saanee ne valmiiksikin aiemmin.
 • Tokan viikon HTML-tehtävät ovat luonteeltaan keveämpiä kuin edelliset.
 • Viime viikolla opitte kivuliaasti, että deadline-aikaan ei ole kivaa.
 • Lisää pajaohjaajia torstaina.

Viaton tunteemme on, että tämä viikko sujuu leppoisammin. Jännittävät ajat koittaa kolmannella viikolla, kun tehtävät ovat rankkaa UNIXia 🙂

Automagique pistelaskuri

POOF! Tarjolla villi ja puoliautomaattinen merkattujen tehtävien tarkistuslista.

Kirjaudu laitoksen tunnuksilla. Opiskelijanumerot ovat ei-välttämättä-missään järjestyksessä, käytä hakutoimintoa.

Pisteet päivittyvät kun pajaponit päivittävät niitä paperilta internetiin. Listasta esim. puuttuu kaikki minun tänään merkitsemät tehtävät, ne ilmestyvät huomenna. Arvosanat eivät tietenkään pidä paikkaansa ennenkuin kaikki tehtävät on merkattu.

Pajaa! TVT! Kuulumisia!

BOOM BOOM, tänään & huomenna pajaa! Tervetuloa!

OBS. Torstain paja siirtyi 2 tuntia aiemmaksi, koska sopi paremmin meille. Pajaa torstaisin klo 10–16. Tästä implisiittisesti seuraa, että tehtävien palautusdeadline on torstaina klo 16. Paras palauttaa aiemmin, koska muuten tulee ruuhkaa ja paniikki. Palautus pajassa pajaponille.

Sekä muistutus: kaikille pakollisen TVT-ajokortin megatentit ensi viikolla. Ei tarvitse ilmoittautua, saavu viimeistään kolmelta.

 • tiiistaina 11.9. klo 10–16 @ Exactum C128, ja
 • torstaina 13.9. klo 10–16 @ Physicum D210.

Muita kuulumisia! Ekan viikon tehtäviä on hiukka muokattu palautteiden perusteella. Esim.

 • [alias]-tehtävän Googlen muuttamat takahipsut  vaihdettu copypaste-ystävällisiksi tavallisiksi hipsuiksi “.
 • [plan]-tehtävän syvin tarkoitus on kirjoittaa massiivinen MAAILMANVALLOITUSSUUNNITELMA, mitä korostettiin kirjoittamalla se capseilla. Miettikää nyt tosissaan niitä suunnitelmia!

Tokan viikon tehtävät muuttuvat vielä hieman perjantaina, mutta raportoin blogiin mikä muuttui joten niitä voi huoletta jo alkaa tekemään. HOOB HOOB!

Kaikki unohtuneet asiat

No terve! Perinteisesti aloitusluento oli hirveä mayhem, ja uutuutena ratkeamaton demo-ongelma Muumien HTML5-videotuen kanssa. Mutta nähtiin Muumeja ja pajassa oli leppoisa meno, kiitos!

Taas unohtui olla fiiliksissä siitä(kin), että luennon muumi-lataaja (siistitty & kommentoitu versio) ei itse asiassa liity Muumeihin muuten kuin nimensä ja innoittajansa puolesta. Skriptillä voi yhtä hyvin hakea minkä tahansa Areenan ohjelman tai hakusivun uusimpia jaksoja. Ja juuri tämän toiminnallisuuden tarjoaa valmis Sampumonin muumi-dl, jota onneksi muistin mainostaa!

Seuraa lista tärkeistä/unohtuneista asioista.

 • Pajaa on ainakin ensimmäisellä viikolla keskiviikkona klo 14–18 ja torstaina klo 12–18 10–16 (välissä taukoja). Tehtävien deadline siirtyi torstaihin paja-aikataulusyistä. Pajaan tulee (ainakin ekalla viikolla) myös uudet KV-maisteriopiskelijat, joiden kanssa on varmasti kiva jutella!
 • Kaikkia tehtäviä ei tarvitse tehdä. Läpipääsyyn riittää 70% tehtävistä. Tarkoitus on, että kaikki pääsee läpi mutta arvosanaan 5 joutuu hieman tsemppaamaan.
 • Tehtäviä tehdessä on suotavaa raportoida itseäsi varten muistiinpanoja tehtävistä (mikä oli vaikeaa / uusi loitsu jonka opin). Samalla voit ylläpitäää tehty/ei tehty -listaa tehtävistä. Tästä on hyötyä, kun raportoit pajaohjaajalle tekemäsi tehtävät.
 • Älä laita Muumeja internetiin, se on laitonta. Myös videoiden hakeminen omalle koneelle kielletään Areenan käyttöehdoissa, ja nyt voikin pohtia a) voiko internet-palvelu sanella miten sitä saa käyttää, tai b) onko kyseessä uuden tekijänoikeuslain tarkoittama “tehokkaan” kopiosuojauksen kiertäminen.

♥ HAUSKAA ♥ HUPIVIIKONLOPPUA ♥

BOOM!

Tervetuloa Työväline-kurssille! Erityisesti tervetuloa aloitusluennolle perjantaina 31.8. klo 10–12 auditorioon A111.

Kuulemma edellisenä iltana on fuksisauna. Aloitusluennolla on MUUMEJA. Luennon jälkeen halukkaille tehtäviä pajassa.

t. Sampumon

Ps. pysyäksesi loopissa, lisää blogin syöte rss-lukijaasi kuten tehtävässä [rss]!