Zotero

Zotero on Firefox-selaimen lisäosa, jolla voi tallentaa ja järjestellä verkkolähteitä. Erityisen kätevä se on esseitä, tutkielmia ja lopputyötä tehdessä. Zoteroon voi luoda eri aiheille omat kansionsa, jonne on kätevä tallentaa verkkosivuja, lehtiartikkeleita, pdf-tiedostoja jne. Aiheisiin liittyen Zotero mahdollistaa myös muistioiden tekemisen, linkkien liittämisen ja – mikä parasta – sen avulla voi hallita artikkeleihin liittyviä lähdeviittauksia. Lisäksi Zotero on yhteensopiva Wordin ja Open Officen kanssa, mikä on tietenkin kätevää.

Zoteron lataaminen omalle koneelle on helppoa, selkeät ohjeet lataamiseen löytyvät verkkosivulta www.zotero.org. Jos olet visuaalisempaa sorttia, Zoteron käyttöä voi treenata myös havainnollisten videoiden avulla esimerkiksi Zoteron omilla sivuilla http://www.zotero.org/support/screencast_tutorials.

Zoteroon voi luoda ryhmiä, jonne on helppo tallentaa ryhmätöiden aineistoja. Tarkoituksena on, että kaikki ryhmäläiset voivat synkronoida ryhmän omaan Zoteroonsa ja tallentaa ja hallinnoida ryhmän yhteisiä materiaaleja Zoteron kautta. Kuulostaa helpolta, käytännössä ei ollut aivan niin kätevää. Loimme Zoteroon oman ryhmämme, mutta kaikki ryhmäläisemme eivät saaneet liityttyä ryhmään, vaikka synkronoimme käyttäjätilimme kaikkien ohjeiden ja taiteen sääntöjen mukaan.

Tästä emme lannistuneet. Moni meistä käyttää Zoteroa edelleen ja kaikesta huolimatta ja kokee sen hyödylliseksi esimerkiksi juuri kandidaatin tutkielman teon apuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *