Jennyn 2.viikko tilastollisesssa maailmassa

No niin toinen viikko on jo vierähtänyt ja jotenkin edelleen sekavissa tunnelmissa vaikka moni asia onkin jo ratkennut ja uutta tietoakin on tullut omaksuttua.

Tällä viikolla olen perehtynyt lähinnä aineiston tutkimiseen sekä SPSS:n käyttöön. Olen harjoitellut frekvenssitaulukoiden ja pylväskuvien tekoa sekä perehtynyt ristiintaulukointiin. Tutkimuskysymys tuottaa päänvaivaa, koska mitä enemmän aineistoon ja analysointiin perehtyy sitä enemmän huomaa kuinka oleellista tilastollinen lukutaito ja tilastotieteen perusteet ovat. SPSS oli alkuun se suurin “mörkö” ja edelleenkin sen “käyttö” tapahtuu nenä kiinni ohjeoppaassa, mutta suuremmaksi haasteeksi onkin muodostunut nimenomaan se,mitä aineistolla voi tehdä, mitä siitä voi laskea ja miten, mikä no paras tapa vastata tutkimuskysymykseen ja kuvailla tuloksia.

Olen päässyt nyt niinkin pitkälle,että aineistomme on lähinnä luokittelu tai järjestysasteikollista, mikä tietysti rajoittaa “laskemista” aika lailla.  Aineistomme siis soveltuu lähinnä vertailuun ja yhteyksien, riippuvuuksien kuvaaminen lienee järkevintä ristiintaulukoinnilla. Nyt tilanne on kehkeytynyt siihen pisteeseen, että jopa sen itse tekemän taulukon lukeminen tuottaa vaikeuksia. Vastasinko tutkimuskysymykseen ja mitäs tästä nyt loppujen lopuksi voidaan päätellä?

Tavallaan hyvin mielenkiintoista, mutta ajoittain myös aika ahdistavaakin kun ns. selviä ratkaisuja ei tunnu kovinkaan helposti löytyvän.

Leave a Reply

Your email address will not be published.