Mukaan toimintaan! YHVAn järjestäytymiskokous 12.12.2016 klo 17

kuva-facebookiin

 

Aika vaikuttaa? YHVAn järjestäytymiskokous 12.12. klo 17

Kartuta arvostettua järjestökokemusta ja tee samalla maailmasta parempi paikka!

Yhteiskunnallisen vaikuttamisen valiokunnan (YHVA) järjestäytymiskokous pidetään 12.12. klo 17. Tule mukaan toimintaan, asetu ehdolle virkaan tai tule vain katsomaan, mistä on kysymys.

YHVAssa pääset järjestämään mm. kesän perinteiset Pride-sitsit, käymään vierailuilla sekä tietysti keskustelemaan yhteiskunnallisista aiheista. YHVAssa asioita ei tehdä hampaat irvessä tai poliittisesti värittyneesti, vaan yhdessä ja rennosti.

YHVA on yksi HYYn valiokunnista. Valiokuntien toiminta on avointa kaikille Helsingin yliopiston opiskelijoille.

Tervetuloa mukaan toimintaan! Aikaisempaa kokemusta ei tarvitse olla, toimintaan perehdytetään kyllä.

Asetu ehdolle: https://goo.gl/forms/zCCHHAgRLwwyQO2p2

Järjestäytymiskokous pidetään ullakkosauna Kekkosen ja kokoushuone Batmanin tiloissa. Ohjeet: https://hyy.helsinki.fi/fi/j%C3%A4rjest%C3%B6t/tilat/saunat

YHVA facebookissa: https://www.facebook.com/HyyYhVa/

YHVAn blogi: https://blogs.helsinki.fi/yhva-valiokunta/

Lisätietoja antaa valiokunnan pj. Tiia Sorsa. (etunimi.sukunimi@helsinki.fi)

 

***

Är du intresserad av samhällsfrågor? Vill du påverka studenternas situation, främja jämställdhet eller höra om arbetet i medborgarorganisationer?

HUS utskott för samhällspåverkande är för dig!

Och nu söker vi nya medlemmar: https://goo.gl/forms/zCCHHAgRLwwyQO2p2

Vi ses den 12.12. i Vindsbastun Kekkonen (mera info: https://hyy.helsinki.fi/sv/f%C3%B6reningar/lokaler/saunas). Mötet hålls klockan 17.

***

Are you interested in societal affairs? Do you want to influence students’ affairs, promote equality or hear about the work of non-governmental organizations?

Join HYY’s Committee for Societal Affairs!

We are looking for new members: https://goo.gl/forms/zCCHHAgRLwwyQO2p2

The next meeting is on 12th December in the attic sauna Kekkonen (info: https://hyy.helsinki.fi/en/organisations/premises/saunas). See you there at 17 o’clock!

Mikä on sininen, valkoinen ja pinkki?

No YHVAn haalarimerkki!

Pitkä odotus on päättynyt, ja haalarimerkit ovat saapuneet.
Niitä saavat ne, jotka ovat YHVAn toimintaan osallistuneet.Tervetuloa mukaan toimintaan!

Ja välillä kannattaa kurkata facebookin puolelle: siellä paljastuu, miltä merkit näyttävät.

 

yhva-fb-merkit

Pieniä tekoja ja suuri yleisö

img_20161014_213859

 

YHVA osallistui vuoden 2016 kehitysyhteistyöviikolle ja järjesti elokuvaillan.

Tällä kertaa ohjelmassa oli ranskalainen Tomorrow-dokumentti. Dokumentissa yksittäiset ihmiset, yhteisöt ja kaupungit kertoivat teoistaan paremman tulevaisuuden puolesta.

Pienet teot keräsivät suuren kiinnostuneen yleisön. Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille!

Rauhoitu. Keskity. Kiirettä on vähemmän kuin luulet.

Loppuunpalamisen kynnyksellä Marcus Aureliuksen stoalaiset mietteet tuntuivat ylitsepääsemättömän raskailta työstettäviksi, kun aloitin Meditations:in ensimmäisen kerran. Alun luettelo ominaisuuksista, jotka hän oli oppinut tuntemiltaan ihmisiltä loi Aureliuksesta liian hyveellisen kuvan. Käskymuotoinen kirjoitustyyli tuntui liian ankaralta, liian opettajamaiselta: ”Begin your morning by…” ja ”This you must always bear in mind…”. Mutta olin ymmärtänyt Aureliuksen väärin.

img_7861

Aurelius kirjoitti Meditationsin itselleen, pysyäkseen järjissään ympärillään vallitsevassa kaaoksessa. Rooman hallitsijana hän joutui sietämään lähipiirissään liehittelijöitä ja juonittelijoita, typeryksiä ja ahneita. Yhteiskunnassa sodittiin ja tulvat uhkasivat aiheuttaa nälänhätää. Aurelius johti kaikkea, mitä valtakunnassa tapahtui. Silti hän koki, että hänen elämänsä on mitätön äärettömän ajan keskellä. Eläessään hän on vain osa determinististä universumia; kuoleman jälkeen hänestä tulee muisto, joka lopulta katoaa. Ainoa, mistä Aurelius kehoitti itseään nauttimaan, oli kohtalon hänelle asettamien yhteiskunnallisten tehtävien hoitaminen järkevimmällä mahdollisella tavalla.

Aureliuksen elämän rinnalla (saati universumin mittakaavassa) oma elämäni näyttää kovin pieneltä. Graduni ei tule muuttamaan kenenkään elämää, palkkatyöstäni maksan aika vähän veroja ja vielä vähemmän muista projekteistani. YHVAn toiminta koskee yleensä muutamaa kymmentä, parhaimmillaan sataa ihmistä. Mutta olen asettanut ne yhteiskunnallisiksi tehtävikseni, ja haluan suoriutua niistä niin hyvin kuin osaan. Ongelmani on, että aikataulujani laatiessani kuvittelen itseni superihmiseksi, jolla on täydellinen itsekuri ja jonka tekemisiä mikään sattuma ei hidasta. Todellisuudessa keskittymiseni hajaantuu kiinnostaviin juttutuokioihin Unicafessa, Hesariin, someen, valokuvien selailuun, siivoamiseen. Ahdistun, kun sunnuntai-illan lähestyessä teen vielä keskiviikolle asettamiani hommia.

img_7904

Aureliuksen lukeminen yhdistettynä päivittäiseen meditoimiseen alkaa kuitenkin hiljalleen auttaa. Ankaruus, jonka aluksi tulkitsin tekstistä, kuulostaakin nyt lempeältä ohjeelta, joka kumpuaa järkeilystä: Tee vain asiat, jotka kuuluvat järkevän, sosiaalisen eläimen toimintaan, älä edes ajattele muuta, niin päiviin tulee lisää aikaa. Kun aamulla tuntuu, että haluaa vain jäädä makaamaan, ajattele näin:

”I am rising to the work of a human being…. But this is more pleasant. Do you exist then to take your pleasure, and not at all for action and exertion?… But it is necessary to take the rest also. It is necessary: nature, however, has fixed bounds to this, too: she has fixed bounds both to eating and drinking, and yet you go beyond these bounds… So do you not love yourself, for if you did, you would love your nature and her will. But those who love their several arts exhaust themselves in working at them unwashed and without food; but you value your own nature less than engraver values the engraving art… But are the acts that concern society more vile in your eyes and less worthy of your labor?”

Tärkein viesti, mikä Aureliuksen sanoista minulle välittyy, on rauhallisuuden ottaminen osaksi elämää. Ilman sisäistä rauhallisuutta en saa itsestäni irti kaikkea, mitä voin yhteiskunnalle tarjota. Mutta aina ei ole aikaa meditoida, ja kaupunkiympäristö valo- ja melusaasteineen hermostuttaa, perustelen stressiäni itselleni. Syvään hengittäminen, lihasten rentouttaminen, tunteiden ja ajatusten hyväksyminen ja käsitteleminen on kuitenkin mahdollista lootusasennon ulkopuolellakin. Kun pääsee riittävän syvälle itseensä, ulkoinen kaaos jää pintaan.

”[Wom]en seek retreats for themselves, houses in the country, seashores, and mountains; and you, too, are wont to desire such things very much. But…there is no retreat that is quieter or freer from trouble than a [wo]man’s own soul, especially when [s]he has within [her] such thoughts that by looking into them [s]he is immediately in perfect tranquillity; and tranquillity is nothing else than a good ordering of the mind. Constantly then give yourself this retreat, and renew yourself…things do not touch the soul, for they are external and remain immovable… The universe is transformation: life is opinion.”

img_7852

Aureliuksen lisäksi kiitos myös inspiroiville ja järkeä päähäni takoville ystävilleni.

YHVA kehyviikolla = inspiroiva leffailta

Oletko huomannut, että elokuvissa osataan kuvata maailmanloppu tuhannella eri tavalla ja juuri koskaan tulevaisuus ei näytä ruusuiselta? Onko hyvä tulevaisuus niin epätodennäköinen, ettei sitä pystytä edes elokuvissa kuvittelemaan?

Onneksi aina ei tarvitse kuvitella – todellisuus on toden totta tarua ihmeellisempää. YHVAlla on ilo esittää Tomorrow – kohti parempaa huomista -dokumentti osana kehy-viikkoa. Elokuva esitetään pe 14.10. klo 18.00 Mannerheim-Salissa (Uusi Ylioppilastalo, Mannerheimintie 5A, 5. krs.)

Palkittu dokumentti kertoo, miten kestävämpää tulevaisuutta rakennetaan jo nyt. Episodi-lehti antaa Tomorrow’lle neljä tähteä viidestä ja kirjoittaa: ”Tomorrow voitti hiljattain Ranskan Oscar-palkinnon eli Césarin. Se on myös rikkonut lähes kaikki ennätykset ranskankielisessä Euroopassa. Ihmiset eivät saa tarpeekseen Tomorrow’n positiivisesta viestistä, ja siitä onkin syntymässä todellinen ilmiö. Samanlaisen kohun on aiemmin aiheuttanut vuonna 1982 ilmestynyt Godfrey Reggion ohjaama kantaaottava luonto- ja ihmisyysdokumentti Koyaanisqatsi.”

Tule katsomaan, keskustelemaan, inspiroitumaan ja saamaan uskoa huomiseen ja yhdessä tekemiseen. YHVA tarjoaa reilua leffaevästä! Huhujen mukaan tarjolla on jopa jätskiä!

Elokuvan kielet ovat englanti ja ranska, tekstitys englanniksi.

Huutoa hatusta – YHVA fuksiseikkailussa

IMG_20160928_182912

 

Ylämäki on energian  tuhlausta!
– Hämmentyneet pyöräteiden puolustajat

Nallet ja vauvat ydinaseiden puolesta!
– Lapselliset sotaintoilijat

Kouluruuan hinta alas, ettei tarvi käydä kalas!
– Vihaiset opintotuensaajat

Mitä ihmettä Siltavuorenpenkereen kampuksella huudellaan keskiviikko-iltana?

Fuksithan siellä kerää pisteitä! Ja pisteitä kertyi valtavalle määrälle joukkueita YHVAn fuksiseikkailurastilla 28.9.2016 klo 16 – 20. Mukana rastia olivat pitämässä HYYn koulutuspoliittinen  valiokunta sekä kulttuurivaliokunta.

Rastin teemana oli mielenosoituksen pitäminen, oikein tarpeellinen taito. Rastilla joukkueet vetivät hatusta aiheen sekä tunnetilan, jonka mielensoituksesta oli välityttyvä. Miltä tuntuisi osoittaa mieltä poliittisesti korrektisti digitalisaatiosta? Tai iloisesti ydinaseista? Tai hämmentyneenä pyörällä ajamisesta? Tai vihaisesti verotuksesta? Kaikki aiheet ja tunnetilat olivat mukana, ja fuksit selviytyivät aivan erinomaisesti! Oli huutoa, tanssia, laulua ja rytmikästä marssia – tuolit lentelivät onneksi vain kerran.

Alla tunnelmakuvia rastilta. Oli kivaa! Ensi vuonna uudestaan ja oikein mahtavaa fuksisyksyä kaikille!

IMG_20160928_180849

 

Seinältä fuksit löysivät kuuluisia iskulauseita ja saivat ripustaa omansa kaikkien nähtäväksi.

 

 

 

IMG_20160928_185210

 

 

Pieni otos mallikkaista banderolleista.

Hauskoja tapahtumia ja arvokasta kokemusta: ajatuksia YHVAn toiminnasta

IMG_20160401_130743

 

HYYn valiokunnat: etäistä ja teoreettista?
Ei vaan hauskaa ja omannäköistä toimintaa!

Miten valiokuntatyöhön sitten voi päätyä mukaan ja mitä siitä voi oppia? Lue YHVAn toimijoiden kertomia esimerkkejä.

Kysymykset:
1) Mikä sai sinut mukaan lähtemään YHVAn toimintaan?
2) Mikä on ollut sinulle parasta YHVAn toiminnassa?

Tiia

1) Valiokunnan nimi. Vihdoin, ajattelin puolitoista vuotta takaperin, voisin toteuttaa Unicafessa pohditut maailmanparannushaaveeni. Ensimmäisessä kokouksessa minut otettiin rohkaisevasti vastaan ja pääsin heti mukaan eduskuntavaali-projektiin. Parissa kuukaudessa olin jo YHVAn vakiporukkaa.

2) Rullakkoajelu Marian sairaalassa eikun siis, kun tekee jotain ensimmäistä kertaa, harvoin siinä onnistuu täysin. YHVA on tarjonnut ainutlaatuisen mahdollisuuden kokeilla mm. johtamista, budjetin hoitamista, yhteistyökumppaneiden hankkimista, tapahtumien järjestämistä ja blogin kirjoittamista, turvallisessa ympäristössä, valiokuntalaisten ja HYYn hallituksen neuvoessa ja tukiessa. Kiinnostavat ilmiöt ja ihmiset, joiden parissa olen työskennellyt, ovat avartaneet punavihreää maailmankuvaani. Ja ehkä ihan pikkuisen olen vaikuttanut yhteiskuntaan.

Timo

1) Tutustuin valiokuntaan puolivahingossa ennen kuin oikein tiesin, mitä valiokunnat yliopistolla edes tekevät. Selvää oli kuitenkin, että YHVAn parissa toimivat halusivat yleisen maailmantuskan potemisen sijaan ainakin yrittää tehdä jotain havaituille yhteiskunnallisille epäkohdille. Tämä puoluepoliittisesti sitoutumaton aikaansaamisen asenne ja sen takana seisovat, toiminan legitimisoivat HYYn resurssit valoivat luottoa siihen, että jotain on aidosti mahdollista saada aikaan.

2) YHVAn suurin omituisuus, poikkeuksellisen vapaa ja laaja aihealue, on näyttäytynyt minulle myös sen suurimpana vahvuutena. Pystyäkseen toimimaan vakuuttavasti eri asioiden puolesta on YHVA ikään kuin pakotettu tekemään yhteistyötä muiden alan toimijoiden kanssa. Tätä kautta rakennetut sillat ja solmitut siteet ovat sekä henkilökohtaisella että yhteisöllisellä tasolla kaikkein palkitsevimpia. Ilman yhteisöjä ja yhteistyötä on turha puhuakaan yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

Tuomas

1) Lähdin YHVAn toimintaan mukaan kaverin kutsusta. YHVA vaikutti mielenkiintoiselta, joten lähdin heti mukaan. Päätöstä en ole katunut! YHVAssa on hyvin matala kynnys: kokouksissa käy vakkarien lisäksi tasaisesti uusia kasvoja kaikki HYY:n jäsenet ovat tervetulleita. Kehotankin kaikkia kiinnostuneita tulemaan paikalle YHVAn kokoukseen!

2) YHVA näyttää jäseniltänsä. Tapahtumia ja kokouksia järjestetään sen mukaan, mikä yhvalaisia kiinnostaa. YHVAsta löytyy niin pientä kuin vähän suurempaa tekemistä – itse saa päättää, mihin haluaa osallistua. YHVAssa saa myös arvokasta kokemusta valiokuntatyöstä – omalla kohdallani työnantajat ovat vaikuttaneet arvostavan sitä.

Tervetuloa YHVAn toimintaan mukaan. Se on helppoa, tule vain paikalle kokoukseen! Kokouksen ajan ja paikat näet kalenterista.

Kohti tapahtumantäyteistä syksyä

Lomat loppuvat hiljalleen, ja YHVAkin palaa kesälomilta.

YHVAn seuraava kokous pidetään keskiviikkona 24.8. klo 16.15. Paikkana on tällä kertaa Kaisa-talon Gaudeamus-kahvila. Tunnistat meidät pöydällä olevasta YHVA-kyltistä.

Kokouksessa hiotaan syksyn ohjelmaa. Esityslistalla ovat niin Avajaiskarnevaali, kehy-viikko kuin asunnottomien yö. Kuulostaako sellaisilta tapahtumilta, joissa YHVAn tulisi olla mukana? Tule kuulemaan, ideoimaan ja/tai järkkäilemään!

Uudet opiskelijat ovat myös tervetulleita: valiokuntatyössä saat heti lukukauden alusta uusia kavereita ja pääset tutustumaan ylioppilaskunnan valiokuntien toimintaan – ne ovat avoimia kaikille HYYn jäsenille.

Tervetuloa niin vanhoille kuin uusille!

***

HYY’s Committee for Societal Affairs is taking a head start into the new semester. Come and hear about our plans for the fall – feel free to propose new ideas as well!

The meeting will be held on 24th August at 16:15 o’clock in café Gaudeamus (in Kaisa house). We’ll have a note on the table saying YHVA so you’ll recognize us.

Welcome!

***

”Sommaren är kort och hösten kommer snart.” Tyvärr är det sant.

Men det betyder också att utskottet för samhällspåverkande sammanträder efter sommarpausen. Mötet hålls den 24.8. kl. 16.15 i café Gaudeamus (Kaisa huset).

Välkommen!

***

Ohessa vielä kuvia kevään tapahtumista, joita ei ole ennen nostettu blogin puolelle.

IMG_20160509_193904

 

 

Asumistukiuudistus, mikä se on? YHVAn kokouksessa kuultiin uudistuksesta ja sen mahdollisista vaikutuksista,

 

 

IMG_20160511_184620

 

 

YHVA ekskursiolla Helsingin YK-nuorten järjestämässä keskustelutilaisuudessa mediasta ja pakolaistilanteesta.

Vuoden sitsit – pritsit

IMG_20160701_200539

 

 

Miten Kaivopiha voi olla autio perjantaina illalla?

 

IMG_20160701_222223

 

 

No kun kaikki on tietysti Pritseillä!

 

 

 

 

Pritsit ovat YHVAn vuoden suurin tapahtuma. Sitsaajia oli lähempänä sataa, ja järjestelyihin osallistuivat YHVAn yhteistyökumppaneina GAYY ja Kannunvalajat. Pritsit olivatkin suuri yhteinen ponnistus: järjestelyt aloitettiin helmikuussa ja suunnittelukokouksia oli pitkin kevättä. Kokouksissa mietittiin puhujia, bändiä ja dJ:tä,  sitsilauluja, ruokalistaa, koristeluja ja yhteistyökumppaneiden hankkimista.

Yhteistyö sujui hyvin, ja pritsit olivat menestys! Lämmin kiitos kaikille mukana olleille! Ja minkä tunnelman juhlijat saivat aikaan! Laulu, nauru ja hyvä fiilis kajahtelivat Uudella koko illan. Ensi vuonna uudestaan!

Onnistuneiden pritsien myötä oli hyvä siirtyä kesätauolle. YHVA kokoontuu taas elokuun loppupuolella. Infoa syksyn suunnitelmista tulee blogiin elokuussa! YHVAn erikoisuus – ja mielenkiintoisuus – on sen toiminnan laajuus. Erilaista tekemistä löytyy strategiatyöstä ekskursioihin (ja pritisen järkkäämiseen!). Mukaan voi myös yhtä tapahtumaa varten ja uusia saa aina ehdottaa! Nähdään siis YHVAn toiminnan merkeissä syksyllä!

Pritsit 1.7. – ilmoittautuminen auki!

Mitä tulee, kun yhdistetään Pride ja sitsit? No Pritsit tietenkin!

Entä mitä, kun yhdistetään opiskelijat koko pääkaupunkiseudulta juhlimaan Helsinki Prideä?
Tule ottamaan selvää Pritseille!

YHVA, Kannunvalajat ja GAYY järjestävät pritsit Helsinki Pride -viikolla, perjantaina 1.7. klo 18.00 ESO:n salissa Uudella ylioppilastalolla (Mannerheimintie 5A, 4. krs).

Tervetuloa mukaan juhlimaan!

Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet: https://www.facebook.com/events/873487389441022/

Paikkoja on rajoitettu määrä – ole nopea!