Yle ja kulttuuri

Professori Anu Koivusen johtama ryhmä tutkii Yleä kulttuurin tuottajana, välittäjänä ja muistiorganisaationa.

Paitsi että Yle itsessään pitää sisällään merkittäviä kulttuuri-instituutioita, kuten Radion sinfoniaorkesteri (RSO), kamarikuoro, viihdeorkesteri ja radio- ja tv teatteri, Yle on ollut ja on edelleen merkittävä musiikin, elokuvan ja dokumenttielokuvien tuottaja ja rahoittaja.

Ryhmä lähestyy aihetta ohjelmistohistorian kautta jäljittämällä yleisöjen ja tekijöiden perspektiivejä ohjelmistojen kautta. Liikkelle lähdetään alkuvaiheen sunnuntaikonserteista, pakinoista, esitelmistä ja kuulokuvista edeten kuunnelmien, näytelmien, toivelevyjen, kilpailujen, sarjojen, elokuvien, dokumenttien, musiikkitapahtumien ja tv-komedioiden kautta Instagram-sarjoihin, short form -draamaan ja podcasteihin.

Näkökulma on ylirajainen: Yleä tarkastellaan kansainvälisesti verkottuneena, mediateknologioiden murroksissa luovivana kulttuuritoimijana. Kansainvälisyyden analyysi sekä yleisradiotoiminnan ihanteena että toteutumana saa kysymään, millaisen ikkunan maailmaan Ylen ohjelmistot ovat
rakentaneet eri vuosikymmeninä.

Tutkijat

FT Maiju Kannisto, Turun yliopisto
Dos. Heidi Keinonen, Turun yliopisto
Prof. Anu Koivunen (vastaava), Turun yliopisto
Dos. Janne Mäkelä, Turun yliopisto
Dos. Heli Valtonen, Jyväskylän yliopisto

Yle ja kulttuuri -osion tutkijat


Artikkelikuva: Yleisradion televisio-ohjelma ”Hittimittari”. Rock-yhtye Dingo. Kuvaaja kuvaa Pertti Niemistä TV2:n studiolla. Pertti Nieminen (Neumann, laulu), Juha ”Quuppa” Seittonen (rummut), Pepe Laaksonen (basso/laulu). Työkuva. Kameramies Heikki Pihkonen työssä. Yleisradion ohjelmatyö. Suom. lähetysnimi: Hittimittari, Ruots.lähetysnimi: Hitmätaren. Kuvaaja / Tekijä: Arja Lento, kuvalähde: Yle. Kuvausaika: 12.12.1985.