Mikään ei ole liian arkista tutkittavaksi

Tiesitkö, että perustarpeista huolehtimisen puutteet lapsuudessa voivat parantaa nuoren kokemusta elämässä pärjäämisestä?
Tai, että nuorten unen määrä on yhteydessä hänen menestymiseensä koulussa?

Uusimman, juuri julkaistun Nuorisobarometrin 2015 teemana on nuorten arkeen liittyvät ilmiöt ja kysymykset. Barometri koostuu tilasto-osiosta, tieteellisistä artikkeleista sekä näkökulmista. Barometrissa tarkastellaan nuorten arkea muun muassa elämänhallinnan, elintapojen ja toimeentulon näkökulmista. Aineistona ovat 15–29-vuotiaiden Suomessa asuvien nuorten puhelinhaastattelut.

Tehdessäni kirkkososiologian väitöskirjaani Nuorten toimijuudesta ja elämänkulusta, vuosittain ilmestyvät nuorisobarometrit ovat tulleet tutuiksi. Barometrit tarjoavat ajantasaista, yksityiskohtaista ja jopa yllättävää tietoa nuoruuteen liittyvistä ilmiöistä, niin abstrakteista kuin käytännön läheisistä teemoista.

Nuorten toimijuutta tutkiessani, huomaan toisinaan esittäväni itselleni kysymyksen: Ovatko käsittelemäni teemat liian arkisia? Onko tutkimukseni arkinen? Arkisuudella tarkoitan vaikkapa sitä, kuinka huomaan kirjoittavani kappaletolkulla mopoista, niiden rassaamisesta ja moottoripajoista. Kirjoittaessani mieleeni juolahtaa hymyn nostattava muistikuva haastattelutilanteesta; öljyn mustaamista sormista ja paikallisen maatalousyrityksen lippalakista, mutta ennen kaikkea siitä palosta, jolla nuori kertoo harrastuksestaan.

kesä 2011, lassin rippijuhla, kesätapahtumia 185k

Eino, Lassi ja mummulan mopo (Kuva, Anna Juntunen)

Tuo muistikuva palauttaa minut jälleen maanpinnalle. Ei arjen tutkiminen tee tutkimuksesta arkista. Ei, jos olet valmis menemään arkisuuden sisälle ja ymmärtämään sitä laajemmin. Mopo ei ole nuorelle pelkkä mopo. Se on vapauden, liikkumisen ja sosiaalisen elämän symboli. Sen avulla nuoren toimijuuden mahdollisuudet laajenevat paikkakunnalla, jossa välimatkat ovat pitkiä ja julkinen liikenne vähäistä.

Nuorten tutkiminen on opettanut minulle paljon. Esimerkiksi sen, ettei mikään ole liian arkista tutkittavaksi.

 

 

 

Uusimman Nuorisobarometrin voit tilata tai ladata pdf-tiedostona täältä: https://tietoanuorista.fi/nuorisobarometri/nuorisobarometri-2015/.

Kirjallisuus: Arjen jäljillä – Nuorisobarometri 2015, toim. Myllyniemi, Sami. 2016

Kirjoittanut Anna Juntunen, tohtorikoulutettava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *