Politicus studieresa till Island våren 2015: Studiebesök till rundradion på Island (RUV)

Vårt tredje studiebesök i Reykjavik var till RUV, eller Ríkisútvarpið som det egentligen heter, som motsvarar YLE i Finland. Orsaken till att vi valt RUV är för att de kan ge oss värdefull information om hur media fungerar i ett land som är så litet som Island, samt vilka skillnader och likheter detta kan ha i jämförelse med Finland.
RUV har både radio, tv och olika webbtjänster som man kan ta del av. Programmen som de sänder varierar i sitt utbud, men eftersom syftet med RUV är både att informera och underhålla publiken så reflekteras detta i programmen. De tar även del av material som delas av flera nordiska länder genom en server, vilket alltså innebär att RUV kunde på ett omfattande sätt följa med och sända nyheter om exempelvis det finska riksdagsvalet. Överlag så sänder RUV något om de finska nyheterna ungefär en gång i veckan, vilket är mycket eftersom de enbart har två större nyhetssändningar i tv (19.00 och 22.00).

RUV har ett stort ansvar när det kommer till att informera islänningarna om vad som händer på Island. De når ut till en väldigt stor andel av islänningarna, de nämnde på vårt studiebesök att RUV har en av de högsta siffrorna i Europa när det kommer till hur stor del av befolkningen som aktivt tar del av deras medietjänster. RUV har två tv-kanaler, tre radiokanaler och en online plattform. Det finns en annan kanal som utmanar RUV i deras medietjänster, men fortfarande är RUV den största mediekanalen på Island.

Politicus resedeltagare utanför RUV byggnaden.

På studiebesöket hade vi en väldigt informativ och avslappnad värd som visade lokalerna för oss. Han pratade vad som han hänvisade till som “skandinaviska”, vilket i hans fall mest låter som svenska med danska inslag. Vi fick bland annat se deras huvudsakliga tv studio, var de sänder nyheter och även samhällsprogram som exempelvis “kastljus” (“spotlight”). Vi fick också se deras radiostudios och även var nyhetsredaktionen sitter.

Det som fångade vårt intresse mest under detta studiebesök var det nordiska mediesamarbetet, samt svenskans eller “skandinaviskans” viktiga roll för ett lyckat samarbete och samförstånd. I stor mång är den isländska attityden och mentaliteten motsvarande den finska, så vi har enkelt att förstå oss på varandra vilket många islänningar har intygat för oss under våra studiebesök. Vi vet att en del finlandssvenska tv-program finns på den gemensamma servern som nordiska mediehus kan ta del av, och språket är en faktor som binder de nordiska länderna samman i en stor mån. Detta är kanske ännu mera aktuellt ifall man vill fokusera på svenskans nuvarande läge i Finland – ifall svenskan inte längre är ett obligatoriskt språk, räcker det då med enbart med Finlands geografiska läge för att Finland skulle ha en nordisk identitet som delas av de andra nordiska länderna? Lämnar frågan öppen vid detta skede, men det är något fint i att när vi på ett studiebesök på Island får en guide som de fakto talar “skandinaviska” med oss.
Andra saker som fångade vårt intresse var man på ett så “stort” land som Island kan hålla sig uppdaterad om all information som finns att ta del av på glesbygden, eftersom 73% av hela befolkningen bor i huvudstadsregionen. RUV berättade att de har ett antal journalister som är stationerade runt om i Island, och att dessa är viktiga för dem. Vi frågade även om det ekonomiska läget, vilket vi fick som svar på att RUV har genomgått nedskärningar och dessutom i framtiden hyr ut en del av sina lokaler till andra aktörer som ett sätt att spara pengar.

På studiebesöket hos ambassaden berättade de att Island har en ganska liten budget när det kommer till kultur, så av intresset skull så frågade vi på RUV vad som skulle hända om Island skulle vinna Eurovision song contest. Journalisten som guidade oss himlade med ögonen och konstaterade på ett skämtsamt sätt att RUV hoppas att Island inte skulle vinna tävlingen – även om befolkningen självfallet hoppas på en vinst. Som bäst har Island kommit andra i ESC, men eftersom tävlingen blivit allt dyrare de senaste 20 åren så skulle antagligen resurserna inte räcka till för att Island skulle stå värd för ESC. Dessutom saknas en tillräckligt stor lokal.

Studiebesöket på RUV var givande, roligt och informativt – det är inte alltid en grupp statsvetare utomlands får ta del av ett mediehus lokaler, och dessutom på sitt eget modersmål!

Text: Ylva Hellgren Foto: Malin Stenström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *