Pylväät eivät ole puolellani

Hei vain taas! Tämän viikon luennolla harjoittelimme eri aineistojen liittämistä toisiinsa QGIS-ohjelmalla. Luennoilla en oikein ollut kärryillä, että mitä milloinkin tapahtuu, mutta itsenäisiä tehtäviä tehdessäni aloin ymmärtää jutun jujun.

Tunnilla tutkimme yhdessä Afrikan kartta-aineistoja ja yhdistimme excelistä pelkän taulukkomuodossa olevan datan luomaamme Afrikan karttaan. Lopputuloksena oli atribuuttitaulukko, jossa oli paljon tietoja esin Afrikan maiden konflikteista ja kaivoksista. Jos mukaan olisi lisätty vielä lisää tietoa olisi varmasti ollut mahdollista tutkia vielä tarkemmin, olisiko timanttikaivoksilla tai öljykentillä kuinka suuri osallisuus konflikteiden määrään.

Myöhemmin aloin sitten tekemään itsenäistä tehtävää. Alku oli lupaava ja sain nopeasti luentovideoiden opastuksella yhdistettyä valuma-alueaineistoon tulvaindeksit sekä järvisyyden ja niistä upean koropleettikartan. Biletin kuitenkin liian aikaisin, sillä pian tuli merkitä mukaan alueiden järvisyys pylväitä käyttäen. Siitähän ei sitten tullut lasta eikä kakkaa, vaan kahden tunnin kärvistelyjen jälkeen ainoa järkevä järvisyysprosenttien tuotos, jonka onnistuin karttaani saamaan, oli nämä kamalat prosenttiluvut, joista ei puolista edes saa mitään selvää.

Kaksi tuntia yritin kaikkeni, jotta olisin edes jonkinmoiset pylväät tai pallurat karttaani saanut, mutta aivan turhaan. Katsoin kurssitovereideni esimerkiksi Villen, Sannan ja Helmin mbloge, mutta ei heistäkään apua ollut. Yhtäkään pylvästä en karttaani saanut näkyviin vaikka mitä asetuksia vaihdoin, ja ympyrädiagrammissa sain karttaani joko kolme tai sata samankokoista ympyrää. En teidä oliko vika minussa vai koneessa vai jostain väärästä asetuksesta QGIS:ssäni, mutta tämän parempaan lopputulokseen en pystynyt.

Loppuun vielä vähän tulkintaa kartastani. Koropleetti karttaa näyttää hienosti, missä tulvii eniten ja missä vähiten. Eniten tulvii siis rannikoilla, mikä johtunee varmaa siitä, että siellä sataa enemmän ja siellä taitaa olla myös enemmän ihmisten toimintaa, jonka seurauksena tulvat ovat suurempia siellä. Minulla ei mitään ennakko-olettamuksia Suomen tulva-alueista ollut, joten tulokset eivät minua yllättäneet.
Toivottavasti ensi viikolla en näin suurta turhautumista kokisi 😉

Lähteet:
Sanna Korpi (2021) https://blogs.helsinki.fi/sakorpi/
Ville (2021) https://blogs.helsinki.fi/villvais/
Helmi Lappalainen-Imbert (2021) https://blogs.helsinki.fi/laphelmi/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *