Harjoitus 2

Harjoitus 2

Tämän viikon harjoituskerralla tutustuimme eri tietokantoihin ja datan lähteisiin. Alkuun harjoittelimme eri tietokantojen käyttöä QGIS-ohjelmassa, esimerkiksi eri maakuntien tietojen etsimistä ja rajaamista. Vertailimme eri projektioita ja sitä, miten eri projektiot vääristävät.

Teimme tähän liittyen harjoituksia QGIS:llä, jotka Susanne Rautamo oli selittänyt blogissaan hyvin: “Kurssikerran lopuksi teimme vielä harjoituksen, jonka tarkoitus oli havainnollistaa pinta-alojen eroja ja vääristymän voimakkuutta kartalla. Laskimme niin sanotun vääristymäkertoimen, joka ilmaisi valitun projektion vääristymää suhteessa ETRS-TM35FIN koordinaattijärjestelmään.” Oma yhteinen harjoitukseni löytyy alla olevasta kuvasta 1.1. 

Kuva 1.1 ETRS-TM35FIN ja Mercator -projektioiden vertailu

Kuva 1.2 Mercatorin projektio, Mercator—ArcMap | Documentation (arcgis.com) 

Mercatorin projektio on lieriöprojektio (kuva 1.2), joka vääristää alueita sitä enemmän, mitä kauempana alue sijaitsee päiväntasaajalta. Koska Suomi sijaitsee kaukana päiväntasaajalta, se on vääristynyt Mercatorin projektiossa. Erityisesti Lappi esitetään projektiossa paljon suurempana mitä se oikeasti on. Kuten kuvasta 1.1 huomaa väriskaalaa tarkastellessa, luvut kasvavat pohjoiseen mentäessä, eli alue on vääristyy enemmän.

Kuva 2.1 ETRS-TM35FIN ja Winkel Tripel -projektioiden vertailu, sori kuvas lukee väärin )-: 

Kuva 2.2 Winkel Tripel -projektio, Winkel Tripel—ArcMap | Documentation (arcgis.com)

Erika Lindblom vertaili blogissaan Winkel Tripel -projektiota (kuva 2.2) Mercatoriin: “Hyvin samanlainen väriskaala on huomattavissa kuvassa 2: pohjoisemmassa vääristymä on suurempi kuin etelässä. Merkittävää on kuitenkin huomata näiden kahden kuvan välillä se, että Mercatorin vääristämisprosentit ovat korkeammat kuin Winkel Tripelin. Mercatorin vääristymä ylettyy jopa yli 8 prosenttiin, kun Winkel Tripelin ainoastaan vähän yli 1 prosenttiin.” Myös Winkel Tripel -projektio vääristää sitä enemmän, mitä pohjoisempaan Suomessa kuljetaan (kuva 2.1).

Kuva 3.1 ETRS-TM35FIN ja Equal Earth -projektioiden vertailu

Kuva 3.2 Equal Earth -projektio, Equal Earth—ArcMap | Documentation (arcgis.com)

Mercatoriin ja Winkel Tripel -projektioon verrattuna Equal Earth -projektio näyttää erilaiselta. Koska arvot menevät aivan erilailla, kuin kahdessa aiemmassa projektiossa, jouduin laittamaan erilaisen väriskaalan, koska kartta olisi muuten näyttänyt tyhmältä. Toivon, että kartta on oikein, koska se näyttää aika oudolta omaan silmään. Projektio vääristää kaikkea, mutta vain huomattavan vähän. Kun vertaa Equal Earth -projektion vääristymäkertoimia Mercatoriin, voi huomata, että Mercator vääristää lähes yhdeksänkertaisesti pahimmilla alueilla.

 

Lähteet:

Rautamo, Susanne (2023). Kurssikerta 2. Kurssikerta 2 – Susanne’s blog (helsinki.fi)

Lindblom, Erika (2023). 2. kurssikerran harjoitukset. 2. kurssikerran harjoitukset – Erika’s blog (helsinki.fi)

Equal Earth, ArcGis Desktop, Esri. https://desktop.arcgis.com/en/arcmap/latest/map/projections/equal-earth.htm

Winkel Tripel, ArcGis Desktop, Esri. https://desktop.arcgis.com/en/arcmap/latest/map/projections/winkel-tripel.htm

Mercator, ArcGis Desktop, Esri. https://desktop.arcgis.com/en/arcmap/latest/map/projections/mercator.htm

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *