Vuosi ilman Windowsia

Nyt on kulunut vuosi siitä, kun tämän blogin kirjoittaja vaihtoi työasemansa käyttöjärjestelmän Windows XP:stä Ubuntuun.

Työasemalla tehdään töitä ympäristössä, jossa valtaosa kollegoista  ja muista toimijoista tekee työnsä Windows-pohjaisilla sovelluksilla, joten joitain haasteita saattoi odottaa ja myös ratkaisuja niihin.

Vuoden käyttökokemuksen jälkeen yhteenvetona voi havaita olennaisen eli yhtään asiaa ei ole jäänyt tekemättä eikä edes suurempiin pulmiin yhdessäkään asiassa ole jouduttu. Ohjelmistojen versiopäivitykset ovat parantaneet esimerkiksi OOXML-dokumenttien käsittelyä.

Ubuntun käyttö on ollut varsin miellyttävää ja nopeaa. Tukitarpeita ei ole ollut ja vain muutaman asian kohdalla käytännön tekeminen on hankalampaa kuin Windowsissa, mutta vastapainoksi aikaa säästyy useammassakin työvaiheessa.

Tänään, kuin juhlan kunniaksi, entisen työaseman korvaava läppäri Dell Latitude E4310 ilmestyi työpöydälle. Oletusasennuksena siinäkin oli Windows, mutta aiempien kokemusten perusteella siihen on nyt asennettu Ubuntu 10.10 ilman, että edes tarvitsi käydä Windowsissa. Aikaa Ubuntun asennukseen koneen saapumisesta Ubuntun ensimmäiseen boottiin kului reilusti alle tunti ja siitäkin suuri osa meni oikean version valintaan ja USB-tikun tekemiseen.

Ylipäätänsä maailma näyttää kehittyvän siihen suuntaan, ettei käyttöjärjestelmillä ole ratkaisevaa merkitystä itse työn tekemisen ja erilaisten palveluiden käyttämiselle. Vain hyvin harvat palvelut vaativat enää jotain tiettyä käyttöjärjestelmää, koska ne toteutetaan yhä useammin verkkosovelluksina ja verkosta käytettävinä.

Työnteon kannalta yksi poikkeus on olemassa ja sekin on suomalainen: Nokia. Nokia ei tarjoa Ovi Suitestaan tai PC Suitestaan Linux-versioita.

1 thought on “Vuosi ilman Windowsia

 1. Ville Tenhunen Artikkelin kirjoittaja

  Pieni huomautus:
  Lotus Notes 8.5.2:n asennuksessa oli aluksi ongelma eli asennus ei mennyt onnellisesti loppuun Ubuntun ohjeen
  (https://help.ubuntu.com/community/LotusNotes).

  Ongelma ratkesi, kun Ubuntun sovellusvalikoimasta (Synaptic Package Manage) etsi ja asensi libstdc++5-kirjaston (löytyy Järjestelmä-valikoiman alta). Ubuntussa on valmiiksi asennettuna libstdc++6.

  Toisin kuin vuotta aikaisemmin, Notes-klientin kanssa piti etsiä ja asennella käsin erinäisiä tiedostoja, nyt ei enää tarvinnut. Muutenkin aikaisempaan nähden asennukset ovat yksinkertaistuneet.

  Toinen pieni huomautus:
  OpenVPN löytyy sovellusvalikoimasta nimellä virtual private network daemon.

Leave a Reply