Microsoft luopui kirjojen digitoinnista

Microsoft heittää pyyhkeen kehään

Microsoft ilmoitti viikko sitten lopettavansa kirjadigitointiprojektinsa ja siihen liittyneen hakupalvelun (Live Book Search), koska se ei enää näe projektin tarjoavan riittäviä bisnesmahdollisuuksia. Samalla loppui myös Microsoftin Live Search Academic, joka oli tarkoitettu vastaukseksi Google Scholarille. Molemmat hakupalvelut ovat jo poistuneet käytöstä.

Microsoft ennätti oman ilmoituksensa mukaan digitoida 750 000 kirjaa ja indeksoida 80 miljoonaa artikkelia, mutta nyt se katsoo kuitenkin aiheelliseksi keskittyä hakupalveluidensa kehittämisessä ilmeisempää kaupallista hyötyä tarjoaviin toimintoihin. Microsoftin tiedotteen mukaan kirjojen sisältöön kohdistuvia hakuja on tulevaisuudessa järkevämpää kehittää siten, että hakukoneet haravoivat ja indeksoivat kustantajien ja kirjastojen verkkoon laittamia aineistoja.

Vaikka tiedote ei mainitse Googlen kilpailevaa kirjahakupalvelua, sitä voi kuitenkin tulkita myös tappion myöntämisenä. Esim. Salon.com on jo sarkastisessa kommentissaan ennättänyt tulkitsemaan päätöstä merkkinä siitä, miten perustavanlaatuisia eroja Microsoftin ja Googlen visioissa ja toimintakulttuurissa on, ja ennustaa sen perusteella Googlen selvityvän voittajana IT-jättien välisessä titaanien taistossa.

Massadigitoinnin tulevaisuus

Dan Cohen on julkaissut blogissaan erinomaisen analyysin tilanteesta ja kirjadigitoinnin tulevaisuuden vaihtoehdoista.

Microsoftin päätös jättää myös sen partnerina toimineen Internet Archiven osin tyhjän päälle.Tilannetta tosin helpottaa se, että Microsoft on poistanut oikeudelliset rajoitukset jo digitoimistaan aineistoista, eli ne saattavat tulevaisuudessa tulla osaksi Internet Archiven ylläpitämää palvelua. Samoin Internet Archiven käyttöön jäävät Microsoftin projektiaan varten hankkimat laitteet. Mutta mistä Internet Archive ja sen kanssa liittoutuneista yliopistoista koostuva Open Content Alliance tulevaisuudessa saavat riittävästi rahoitusta toimintansa jatkamiseen?

Cohenin mukaan äveriäät amerikkalaiset huippuyliopistot pystyisivät helposti toteuttamaan vastaavan digitointiprojektin ominkin voimin ilman Microsoftin tai Googlen kaltaisten yritysten apua. Googlen yhteistyökumppaneilleen tarjoama ilmainen digitointi tekee kuitenkin vaikeaksi perustella sitä, miksi ne käyttäisivät digitointiin omia varojaan, vaikka digitoidut aineistot saataisiin näin kokonaan vapaiksi.

Lisäksi tämä edellyttäisi sitä, että yliopistot olisivat valmiita sijoittamaan pääasiassa humanistisia tieteitä hyödyttävän perusinfrastruktuurin luomiseen samansuuruisia rahoja, joita ne nyt käyttävät vastaavaan luonnontieteiden tarvitsemaan infrastruktuuriin tai uusiin rakennuksiin.

Lähteet:

– Nate Anderson: “Why killing Live Book Search is good for the future of books” Ars Technica, 26.5.2008)
http://arstechnica.com/news.ars/post/20080526-why-killing-live-book-search-is-the-right-thing-for-ms.html
– Dan Cohen: “Mass Digitization of Books: Exit Microsoft, What Next?” (Dan Cohen, 30.5.2008)
http://www.dancohen.org/2008/05/29/mass-digitization-of-books-exit-microsoft-what-next/
– Miquel Helft: “Microsoft Will Shut Down Book Search Program” (New York Times, 24.5.2008)
http://www.nytimes.com/2008/05/24/technology/24soft.html?_r=1&oref=slogin
– Farhad Manjoo: “Microsoft kills books search engine because books aren’t fun” (Salon.com, 23.4.2008)
http://machinist.salon.com/blog/2008/05/23/microsoft_books_search/print.html
– Satya Nadella: “Book search winding down” (Live Search blog, 23.5.2008)
http://blogs.msdn.com/livesearch/archive/2008/05/23/book-search-winding-down.aspx

Ks. myös aiemmat merkinnät:
– Massadigitointia Kalifornian malliin (16.4.2008)
https://blogs.helsinki.fi/digikirjasto/2008/04/16/massadigitointia-kalifornian-malliin/
– Avautuvia aineistoja – mutta millä ehdoilla? (23.10.2007)
https://blogs.helsinki.fi/digikirjasto/2007/10/23/avautuvia-aineistoja-mutta-milla-ehdoilla/

One thought on “Microsoft luopui kirjojen digitoinnista

Comments are closed.