Om FISKMÖ

Kolla på följande presentation eller vårt flygblad för att få veta mer om FISKMÖ!

Vår målsättning inom FISKMÖ-projektet (finsk-svensk korpus & maskinöversättning) är att skapa en stor parallellkorpus för finska och svenska för att stödja forskning i språkvetenskap, språkteknologi och översättningsvetenskap.

Den andra målsättningen är att använda den nya parallellkorpusen för att utveckla en offentlig maskinöversättningstjänst för finska och svenska. Den viktigaste komponenten för att uppnå hög maskinöversättningskvalitet är träningsdatan och dess kvalitet. Vi förväntar oss att FISKMÖ kan uppnå en högre översättningskvalitet än andra offentliga tjänster på grund av den systematiska insamlingen av rena träningsdata.

En massiv parallellkorpus för finska och svenska

Vår målsättning är att systematiskt samla in texter som är översatta mellan svenska och finska inom den offentliga sektorn, privata organisationer och språktjänstföretag i Finland. Vårt mål är

  • att skapa en offentlig parallellkorpus för tvärspråklig forskning och
  • att skapa träningsdata för maskinöversättning med stor täckning och hög kvalitet

En offentlig översättningstjänst med hög kvalitet

Vårt andra mål är att bygga offentliga tjänster för automatisk översättning mellan finska och svenska (i båda riktningarna) med hög kvalitet och tillförlitlighet. Vi kommer att stödja både maskinöversättningsmotorer som är i allmänt bruk och användaranpassade system.

Att stödja projektet

Det är enkelt att stödja oss och det kostar ingenting att ställa upp. Kontakta oss gärna om ni har datamängder som innehåller översättningar mellan finska och svenska. Vi tar hand om databehandlingen och garanterar att dataskyddet är i skick. Vi betonar öppenhet i vårt arbete och alla bidragsgivare får veta vad deras data används till.

Kontakt

Kontakta oss via följande e-post: fiskmo-project(at)helsinki.fi eller skriv in en kommentar på kontaktsidan.

FISKMÖ är ett gemensamt projekt som involverar Helsingfors universitet, Åbo universitetet och  Kites (en paraplyorganisation för språktjänstföretag och organisationer i Finland) och får sin finansiering från Svenska kulturfonden.