Categories
Uncategorised

Kurssikerta 2 – sukellus yhä syvemmälle QGISin syövereihin

Geoinformaatikan menetelmät kurssin toisella luentokerralla pääsimme sukeltamaan yhä syvemmälle QGIS-ohjelmiston vesiin – ja niinkuin syviin vesiin sukeltaminen tosielämässä – myös QGISiin päätee sama sääntö: mitä syvemmälle menet, sitä suurempi paine sinuun kohdistuu.

Tällä kerralla tehtävänä oli ladata Tilastokeskuksen kunta-aineisto ja tehdä sen perusteella erilaisia valintaoperaatioita ja hieman syventävimpiäkin tehtäviä.

Ensimmäisenä täytyi tutustua erilaisiin valintatyökaluihin, kuten freehand pick, jonka avulla voi vapaasti valita kunta aineistosta halutut kunnat tarkasteltaviksi. Toinen merkittävä valintatyökalu, johon tuli tutusta oli select features by value, jonka avulla kuntia pystyi valitsemaan jonkin muuttujan arvon avulla. Esimerkiksi tunnilla me valitsimme kyseisen työkalun avulla kunnat joiden pinta-ala oli yli 5000 neliökilometriä.

Seuraavana olikin sitten vuorossa haastavampia tehtäviä. Meidän piti verrata Mercatorin projektiota muihin projektioihin sekä tehdä koropleettikartta siitä, kuinka paljon kuntien pinta-ala vääristyy Mercatorin projektiossa. Tehtävä oli haastava siitä syystä, että QGISini ei jostain syystä suostunut aluksi antamaan minulle oikeita numeroita, vaikka tein tehtävän omasta mielestäni ohjeiden mukaisesesti. Lopulta tehtävän valmiiksi saaminen vaati ohjelman avaamista täysin uudestan ja vasta tämän jälkeen sain laskettua tarvittavat pinta-alat ja vertailuprosentit. Tämän jälkeen tarvitsi enään värittää kunnat oikeilla väreillä sen mukkaan, kuinka paljon niiden pinta-ala muuttuu Mercatorin projektiossa.

Joudun lainaamaan lopputuloksen Matti Katajistolta, koska oma QGIS-ohjelmistoni ei tätä blogia kirjoittaessa jostain syystä suostu avaamaan omaa koroplettikarttaani. Oma karttani on kuitenkin täysin samanlainen, lukuunottamatta värimaailmaa, joka on minun kartassani hiukan erilainen

 Kuva 1. Mercatorin projektion (ESPG 3395) aiheuttamat pinta-ala muutokset verrattuna ETRS89 projektioon (ESPG 3035). Lähde: https://blogs.helsinki.fi/mattikat/

Loppuluennon ajan tutkin kuntakarttaa ja tein vierustoverini Joona Hytin kanssa mielenkiintoisen havainnon Suomen kunnista! Nimittäin Lounais-Suomessa, lähellä Turkua, sijaitsee Kuhankuono-niminen paikka, jossa peräti seitsemän kuntaa kohtaa toisensa. Aluksi luulimme, että kyseessä olisi yleistämisessä syntynyt anomalia, joka sai alueen vain näyttämään siltä kuin siellä olisi kuuden kunnan rajapyykki, mutta päinvastoin: yleistäminen oli jättänyt peräti yhden kunnan pois (Maskun eksklaavin). Ennen alueella oli sijainnut peräti kahdeksan kuntaa. Tämä löyty oli mielenkiintoinen, vaikkei se kurssin aiheeseen varsinaisesti liittynytkään.

Lähteet:

Tilastokeskus

https://blogs.helsinki.fi/mattikat/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuhankuono

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *