Luokkaretkellä :)

Hieman pidemmän hyvän jakson jälkeen oma fyysinen ja psyykkinen terveys on taas ottanut jonkin verran osumaa ja koulun tekeminen vaikeutunut sen takia. Varsinkin tästä syystä oli oikein tervetullutta vaihtelua käydä ystäväin kanssa yhteisöllisellä kävelyretkellä kampusalueen ympäristössä! Mieleen tuli melkein ala-asteen liikkatunnit, jolloin suunnistuksen sijaan juteltiin tärkeimmistä juoruista ja nautittiin elämästä. Raitis ilma ja auringonvalo tekee ihmeitä 🙂

Kävelyretken aikana tuotimme dataa eri kohteiden turvallisuuden kokemuksista. Myöhemmin kurssikerran aikana esitimme pisteaineistoa interpoloimalla (liian iso sana minulle, en tosiaankaan ymmärrä mitä sillä tarkoitetaan). Lopputuloksena tästä syntyi kartta, jolla havainnollistettiin havaintopisteissä koettujen positiivisten ja negatiivisten kokemusten ilmenemistä.

Itsenäistehtävissä harjoittelimme vastaavanlaisen aineiston tuomista omalle koneelle ja sen visualisoimista. Valitettavasti omat tuotokseni jäävät tällä kertaa aika paljaaksi, mutta niistä voi siitä huolimatta huomata yleisesti tunnettuja faktoja.

Kuva 1. Tulivuoria
Kuva 2. Maanjäristyksiä

Kuvassa 1 on visualisoituna jokainen tulivuoritietokantaan merkitty tulivuorenpurkaus. Vastaavasti kuvassa 2 on näkyvissä viimeisen kuukauden ajalta jokainen voimakkuudeltaan yli 4,5 magnitudia ollut maanjäristys. Seisminen aktiivisuus on korkeimmillaan mannerlaattojen yhtenemiskohdissa, joita yllä olevissa kuvissa olevat merkinnät hyvin noudattavat. Kuva 3 on tarkennettu Kaakkois-Aasiaan. Siinä on hyvin huomattavissa maanjäristyskohtien ja tulivuortenpurkausten yhteneväinen sijainti.

Kuva 3. Tulivuorenpurkaukset ja maanjäristykset, Kaakkois-Aasia

Esimerkiksi Ali Ylikoski on blogissaan saanut hienosti ja minua selkeämmin visualisoitua edellä mainittuja ominaisuuksia. Mannerlaattojen rajojen lisääminen karttaan helpottaa hahmottamaan yhteyden seismisen aktiivisuuden ja laattatektoniikan välillä. Tähän en kuitenkaan juuri nyt valitettavasti taivu.

Toivottavasti seuraavalla (ja viimeisellä D:) kerralla sitten taas hieman parempaa suorittamista minulta 🙂

Lähteet:

Ylikoski, A. (24.2.2022) Kurssikerta 6: Sään ääri-ilmiöitä ja maanjäristyksiä. Alin geoinformatiikkablogi. Viitattu 26.2.2022. https://blogs.helsinki.fi/alingeoinformatiikka/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *