Luomuluonnontuotteilla puhtia biotalouteen!

partanen”Kyllä nämä meidän metsämarjamme luomua ovat, kun ne ovat niin puhtaita!” Niinpä, puhtaita ovat. Ja ”melkein” luomua. Miksipä emme todistaisi sitä ja sertifioisi niitä virallisesti luomuksi? Tiedämme luonnontuotteidemme puhtauden ja terveellisyyden, mutta emme ymmärrä kertoa sitä muille. Kaikille luontomme puhtautemme ei ole samanlainen itsestäänselvyys kuin meille suomalaisille. Selvää sen sijaan on, että luomusertifiointi on markkinointivaltti ja laadun tae, varsinkin vientimarkkinoilla.

 

 

Luomu on luomua vasta sertifioituna

Virallisesti luonnontuotteita saa markkinoida luomuna vasta, kun keruualue ja koko tuotantoketju on liitetty valvontajärjestelmään. Alkutuotannon luomuvalvontaan liitytään oman alueen Ely-keskuksessa, ostajat ja jatkojalostajat hakeutuvat luomuvalvontaan Eviran kautta. Poimijat eivät liity valvontaan, mutta sitoutuvat noudattamaan luomukeruutuotteiden poiminta-ohjeita.

Keruualueeksi voi metsän lisäksi sertifioida metsän lisäksi pellon ja pellon ja metsän välisen vaihettumisvyöhykkeen, mikä antaa mahdollisuuksia luomuvilliyrttien markkinoinnille. Myös pelkät metsät voi liittää luomuvalvontaan, vaikka pellot ja eläimet olisivat tavanomaisessa tuotannossa. Alkutuotannon luomuvalvontaan liityttyään voivat maatilamatkailutilat käyttää omilta luomukeruualueiltaan keräämiään raaka-aineita catering-palveluissaan, luomuna.

Saunavastatkin voivat olla luomua

Aiemmin luomuasetuksessa mainittiin vain syötävät luonnontuotteet. Nyt voimassa olevan asetuksen (EY 834/2007) mukaan luomuksi voi sertifioida myös esimerkiksi kosmetiikan raaka-aineita tai vaikkapa saunavastan! Suurin merkitys tullee tosin jatkossakin olemaan luomumetsämarjoilla. Tiesitkö, että vuonna 2014 jo yli puolet Suomessa markkinoille tulleesta puolukasta ja lakasta oli luomua?

puolukka

 

 

 

 

 

 

 

 

Sieniä ja villiyrttejä saadaan toistaiseksi vielä vähän luomuna, sillä niiden otollisimpien keruualueiden luomusertifioinnit ovat vasta käynnistymässä. Sertifiointi lähtee etenemään kysynnästä, ja luomujatkojalostustoiminnan edistämiseksi on vielä paljon tehtävää eri osa-alueilla.

Tavoite: Puolet Suomen metsistä luomukeruualueeksi vuonna 2020?

Suomessa on jo tällä hetkellä maailman suurin luomukeruualue, 11,6 miljoonaa hehtaaria. Pääosa siitä sijaitsee Lapissa, Kainuussa ja Koillismaalla. Luomussa kiellettyjä tuotantopanoksia, kuten ureaa juurikäävän torjuntaan, tiettyjä kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita, käytetään hyvin vähän. Tämän vuoksi metsistämme olisi sertifioitavissa luomuun 97 – 99 % muuttamatta nykyisiä metsänhoitokäytäntöjä. Mikäli näin tekisimme, saisimme koko Suomen maapinta-alasta luomuun 87 %. Jo tällä hetkellä luomun osuus maapinta-alastamme on lähes 40 %. Tavoite on siis täysin mahdollinen. Pistetään toimeksi ja luomuluonnontuotteilla puhtia biotalouteen!

Kirjoittaja Birgitta Partanen toimii projektipäällikkönä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Birgitta Partanen, birgitta.partanen@helsinki.fi
Luomumetsistä moneksi –hankkeen sivut (Saa tykätä!) : https://www.facebook.com/Luomumetsist%C3%A4-moneksi-352005244827642