Ainahan niitä on syöty – mutta miten sen todistamme?

partanenLuonnonkasveja on käytetty ihmisravintona vuosisatoja. Niiden käyttö ei ole rajoittunut pelkästään pulavuosien hätäruokaan, vaan käyttöä on ollut myös normaalivuosina osana arkiruokaa. Kasveista on tehty tuotteita myös myyntiin. Jo vuosikymmeniä sitten luonnonkasvien turvalliseen käyttöön ja kaupallistamiseen luotiin koulutusjärjestelmä, jonka avulla koulutettiin lukuisia keruutuotetarkastajia, -neuvojia ja –poimijoita ympäri Suomen.

Monia luonnonkasveja muistan itsekin popsineeni iloisesti jo lapsena. Makoisasti maittoivat voikukat, suolaheinät, koivunlehdet, maahumalat ja monet muut villikasvit. Käenkaalia eli ketunleipää keräsin kippotolkulla naposteluherkuksi. Entä mustaherukan lehdistä tehty Louhisaaren juoma, eikö sitä ole tehty aina? Tai ainakin Mannerheimin nuoruusajoista asti…

Luonnonkasvien elintarvikekäyttöä käsiteltiin seminaarissa Mikkelissä 8.3.2016. Seminaarin tallenne: http://vod.kepit.tv/lapinamk.html

Luonnonkasvien elintarvikekäyttöä käsiteltiin seminaarissa Mikkelissä 8.3.2016. Seminaarin tallenne: http://vod.kepit.tv/lapinamk.html

Uuselintarvikeasetus edellyttää käyttöhistoriaa

Vuosia sitten alkaneen villiruokabuumin myötä luonnonkasveja koskevasta elintarvikelainsäädännöstä on erityisesti uuselintarvikeasetus noussut tapetille. Kaupallinen käyttö edellyttää, että kasvilla on käyttöhistoriaa elintarvikkeena ennen vuotta 1997, jolloin uuselintarvikeasetus astui voimaan. Mikäli käyttöhistoriaa ei pystytä osoittamaan, kasvia ei voi myydä elintarvikkeena, ellei tuotteelle haeta uuselintarvikelupaa.

Varmistaaksemme luonnonkasveihin liittyvän liiketoiminnan mahdollisuudet, on koottava todisteita niiden käyttöhistoriasta! Kaikki tieto on tarpeen: esitteet, myynti- ja ostotilastot, ruokalistat, reseptit… Ja jos jossain Euroopan maassa jollakin luonnonvaraisella kasvilla löytyy käyttöhistoriaa elintarvikkeena ja se on hyväksytty, on se hyväksytty myös Suomessa.

Tule mukaan tiedonkeruutalkoisiin – annetaan villiruokabuumin jatkua!

Kevään 2016 aikana Lapin AMK kokoaa yhteen olemassa olevaa dokumentaatiota luonnonkasvien käyttöhistoriasta. Tule mukaan talkoisiin! Jos sinulla on tietoa tai dokumentteja luonnonkasvien elintarvikekäytöstä ennen vuotta 1997 tai tunnet jonkun, jolla on, vinkkaa asiasta eteenpäin! Lisätietoja löytyy Lapin AMK:n sivuilta: http://www.lapinamk.fi/luonnontuotteet-ja-uuselintarvikkeet

Jutun kirjoittaja Birgitta Partanen toimii projektipäällikkönä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa.