Categories
Uncategorised

Projektina projektiot

Toinen kurssikerta

Toisella kertaa harjoiteltiin mm. eri kohteiden valitsemista eri menetelmillä, ja oikean projektion valitemisen tärkeyttä. Tällä kertaa harjoitukset sujuivat huomattavasti nopeammin ja helpommin, kun pääsin osallistumaan varsinaiselle tunnille. Oli myös helpottavaa huomata, että myös muilla on vaikeuksia tämän mystisen ohjelmiston käytössä.

Eri kohteiden valinnoissa korostui erityisesti eri hakukomentojen käyttö. QGissin avulla voi esimerkiksi helposti löytää Suomesta kunnat, joissa on miehiä enemmän kuin naisia. Hakukomentojen avulla aineistoa voi tarkastella tehokkaasti eri näkökulmista. Hakukomennoissa voi hyödyntää myös matemaattista osaamista.

Olen lukenut lukiossa pitkän matematiikan, mutta hakukomentoihin käytettävät lausekkeet ovat niin yksinkertaisia että lyhytkin olisi varmasti riittänyt. Tulevaisuudessa lausekkeita tullaan  toivottavasti monimutkaistamaan, sillä olisi hauska päästä vähän käyttämään pitkästä aikaa matematiikan taitoja, siitä huolimatta että sain kirjoituksissa vaivaisen B:n.

Tällä kertaa saimme leikkiä projektioiden kanssa. Tunnin tehtävä oli verrata Mercatorin projektion tuottaman vääristymän pinta-alan eroja verrattuna normaaliin ETRS89 TM35FIN projektioon. Sen jälkeen tehtävänä oli visualisoida se vääristymiä esittävällä koropleettikartalla. Tulos oli odotettu, eli pohjoisemmilla alueilla vääristymät olivat suurempia. Alla tuottamani kartta:

Mercatorin projektion vahvuus on sen oikeakulmaisuudessa, jonka takia sitä on kätetty mm. navigoinnissa. Suomea kuvatessa se on kuitenkin erittäin huono valinta. Facebook-ryhmässä Huonojen Karttojen Terapiakerho voidaan useasti törmätä tähän Mercatorin projektion väärinkäyttöön.

Kotitehtäväksi annettu tehtävä toisen projektion kanssa vertaamisesta ei kuitenkaan mennyt ongelmitta. Koska QGIS laskee pinta-alan projektion vertausellipsoidin kautta, projektion vaihtaminen ei välttämättä muuta alueiden pinta-alaa. Lopulta sekin onnistui.

Huomasin, että joillain projektioilla tuli aivan järkyttävän näköisiä versioita Suomesta. Korostamaan vääristymiä laitoin erään erityisen hirveään projektioon psykedeelliset värit. Ne eivät sinänsä kuvaa mitään, mutta siinä ne ovat.

Vaikka pidän itseäni tulevana GIS-velhona, alun haparointia on vielä ilmassa. Blogin säännöllisessä päivittelyssäkin on ongelmia, sillä onnistuin kadottamaan luomani kartat jonnekkin tietokoneen syövereihin viikoksi. Yleisesti mieliala on kuitenkin korkealla.

Lähteet:

Tilastokeskus

Huonojen karttojen terapiakerho

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *