“Kutsut ovat kuin näytelmä, jossa jokaisella on oma roolinsa.” (Uusi käytöksen kultainen käsikirja, 1993)
Isäntäväen tehtävät:
Ennen juhlaa:
– Valitsee juhlan teeman.
– Päättää, keitä ja kuinka monta kutsutaan.
– Lähettää kutsut.
– Päättää juhlan järjestelyistä (esim. buffet/istumapöytä, lapsille erillinen pöytä?).
– Valitsee menun ottaen huomioon vieraiden erityisruokavaliot ja myös perheen pienimmät.
– Kirjoittaa ruoille infokyltit (erityisruokavalioita varten).
– Sopii, kuka hoitaa juhlien valokuvauksen.
– Suunnittelee juhlan ohjelman.
– Hankkii juhliin tarvittavat raaka-aineet ja tarvikkeet.
– Koristelee juhlatilan.
Juhlassa:
– Tärkein tehtävä on tehdä vieraiden olo tervetulleeksi ja vastata viihtyisästä tunnelmasta.
– Vastaanottaa vieraat eteisessä.
– Huolehtii vieraiden tuomista kukista.
– Esittelee vieraat toisilleen:
-
Nuorempi esitellään vanhemmalle.
-
Mies esitellään naiselle.
-
Alempiarvoinen esitellään ylempiarvoiselle.
– Isäntä kohottaa tervetuliaismaljan ennen ruokapöytään siirtymistä.
– Emäntä toivottaa vieraat tervetulleeksi ruokapöytään ja ohjaa oikealle paikalle.
– Istuvat pöydän päässä tai keskellä toisiaan vastapäätä, kampapöydässä vierekkäin keskellä.
– Isäntä antaa pöydässä merkin vieraille, että he voivat maistaa ensimmäistä juomaa (esim. toivottamalla tervetulleeksi). Sama pätee jokaista uutta juomaa kaadettaessa.
– Emäntä antaa merkin ruokailun aloittamisesta ottamalla ruokailuvälineensä käteensä ja toivottamalla hyvää ruokahalua. Sama pätee jokaista ruokalajia aloitettaessa.
– Emäntä nousee ensimmäisenä pöydästä, jolla viestii vieraille ruokailun päättymisestä.
– Juhlien päättyessä isäntäväki saattaa vieraat ovelle.
– Mahdollinen palvelusväki auttaa valmisteluissa ja juhlan aikana.
Juhlan jälkeen:
– Huolehtii kiitoskorttien lähettämisestä.
Vieraan tehtävät:
– Selvittää emännälle etukäteen syömä- ja juomarajoituksensa.
– Valitsee vaatetuksen tilaisuuden luonteen mukaisesti, ei tule juhliin työ- tai arkivaatteissa.
– Tulee aina juhliin ajallaan, ei etuajassa eikä milloinkaan myöhästyneenä (huomioiden kuitenkin maan tavat).
– Tuo kukkia tai muita tuliaisia emännälle sekä tuomisia perheen pienelle väelle.
– Mies ottaa hatun pois sisälle tullessaan ja ruokaillessaan, mutta nainen saa pitää hatun päässään, mikäli se kuuluu hänen asuunsa.
– Mies ottaa takkinsa ensin pois ja auttaa sitten naisen takin. Lähtiessä mies auttaa ensin takin naisen päälle ja laittaa sitten vasta oman takin.
– Pariskuntana kuljettaessa nainen kulkee miehen oikealla puolella.
– Voi tarjota emännälle apua, mutta emäntä päättää, ottaako tarjouksen vastaan.
– Osoittaa arvostavansa talon tarjoiluja, syömisiä ja juomisia:
-
Ei kuitenkaan syö taloa tyhjäksi tai juo liikaa.
– Esittäytyy vieraille MIKÄLI isäntäväki ei ole ehtinyt, voinut tai huomannut tehdä sitä.
– Jos vieras saapuu juhliin, joissa osa vieraista on paikalla, ensin kätellään isäntäväki, sitten mahdollinen pöytäseurue, jonka jälkeen muut vieraat:
-
Se, kenelle toista ihmistä esitellään, ojentaa kätensä ensin.
-
Kättä puristetaan maltillisesti, välttäen heiluttelua tai muuta ylimääräistä liikehdintää.
-
Käsineet otetaan ulkona kätellessä pois.
-
Kätellessä katsotaan silmiin ja oma nimi kerrotaan selkeästi.
-
Kynnyksen tai pöydän yli ei ole kohteliasta tervehtiä.
– Osoittaa viihtyvänsä kutsuilla ja edesauttaa muiden viihtymistä olemalla hyvä kuuntelija ja aktiivinen keskustelija (tuppisuut ja puhesooloilijat aiheuttavat kiusaantuneisuutta).
– Ei maista juomaa, ennen kuin isäntä on antanut merkin.
– Ei pidä kyynärpäitä pöydällä, syö suu kiinni eikä kurkottele, vaan pyytää tarvitsemaansa.
– Valitsee keskusteluaiheensa tahdikkaasti, esimerkiksi:
-
Ei puhu köydestä hirtetyn miehen talossa.
-
Ei puhu avioeron turmiollisuudesta talossa, jossa isäntäväen tytär juuri eronnut.
-
Ei puhu lastensa ihanuudesta, jos vierasjoukossa joku on menettänyt lapsensa.
– Lähtee sopivan ajoissa, muttei kesken kaiken:
-
Isäntäväki voi tulkita viihtymättömyydeksi.
-
Vieraat voivat tulkita poistumispakoksi.
– Hyvästelee isäntäväen ennen päällysvaatteiden päällepanoa.
– Muistaa aina kiittää isäntäväkeä viimeisestä ja muistaa kutsua aikanaan vastavierailulle.
Kunniavieras:
– Kunniavieras tai arvovaltaisin vieras aloittaa ruokailun (nainen ensin).
– Istuu emännän oikealla puolella.
– Pitää yleensä kiitospuheen, joka noudattaa tervetuliaispuheen mittaa ja tyyliä.
-
Puhe pidetään yleensä silloin, kun jälkiruokaviini on kaadettu ja vieraat ovat ehtineet maistaa jälkiruokaa.
-
Muistaa aina kiittää emäntää/isäntäväkeä tarjoiluista kaikkien puolesta.
-
Jos isäntä on pitänyt tervetulopuheen tuolinsa takana, puheenpitäjä noudattaa samaa kaavaa.
– Lähtee aina ensimmäisenä juhlista.
Alkon sivuilta löytyy ohjeet maljapuheiden ja skoolauksen etikettisäännöistä, ja Kotilieden sivulta oivallinen kirjoitus juhlapuheista, sekä näppärä puheen pitäjän muistilista. Kannattaa käydä katsastamassa!
Vinkkejä juhlien suunnitteluun:
– Tee lista kaikesta, mitä juhliin tarvitaan:
– Vain tuoretavarat ja kukat hankitaan viimeisinä päivinä ennen juhlaa.
– Muut kuivatavarat, säilykkeet, koristeet, lautasliinat yms. voi hankkia jo etukäteen.
– Hankintoja voidaan hajauttaa, eikä kaikkea tarvitse kantaa juhlapaikalle viime hetkellä.
– Muista myös alkoholitomat juomat
– Muista merkitä listaan aina, mitä on jo hankittu.
– Tee lista kaikesta, mitä juhlia varten tulee valmistella.
– Tee viime hetken tarkistuslista.
Muista nämä! – Viime hetken tarkistuslista
- Laita maljakot valmiiksi kukille.
- Laita tuoli eteiseen, jos vieraat haluavat laittaa kengät jalkaan istualteen, varaa kenkälusikka esille.
- Sadesäällä järjestä sateenvarjoille oma paikka.
- Varmista, että eteisessä on tarpeeksi säilytystilaa vaatteille ja kengille.
- Pidä kännykän äänet päällä juhlien alkuun asti, sen jälkeen laita äänettömälle.
- Tarkista vessan siisteys ja aseta lisää vessapaperia näkyvälle paikalle.
- Ota esiin tarjottimia tai koreja likaisia astioita varten. Tiloista riippuen varaa tilaa esimerkiksi saunaan, jonne likaiset astiat voidaan viedä odottamaan juhlan ajaksi.
- Hinaa lippu salkoon.
- Laita vieraskirja ja kynä esille.
- Varaa tila lahjapöydälle.
- Tarkista, että kaikki tehtävälistan tehtävät on tehty.
- Relax, take it easy!
Lähteet:
Lassila, Sirkka. (1991). Uusi käytöksen kultainen käsikirja.WSOY: Porvoo
Uddenberg, Agneta. (1985). Hyvät tavat. Otava: Helsinki.
http://www.keskuspuisto.fi/index.php?k=219161
http://www.alko.fi/ruoka–juoma/etiketti/vinkkihylly/maljapuheiden-abc/
http://www.mtv.fi/lifestyle/tunteet.shtml/tapakouluttaja-tama-lista-helpottaa-juhlien-jarjestamista/2013/05/1758904
Sandra Snellmann, Olga Santala ja Pipsa Niskanen