Menusuunnittelussa huomioitavia seikkoja
Mitä juhlitaan?
- Tilaisuuden luonne ja aika
- Teema
- Tilaisuuden kesto
- Vierasmäärä
- Juhla- ja keittiötilan varustelu ja koko
- Ruoanvalmistajan taidot, ostetaanko vai tehdäänkö itse?
- Budjetti
- Tarjoilutapa
- Vieraat (lapset, vanhukset, sukupuoli..)
- Erityisruokavaliot
- Mahdollisuus ennakkovalmisteluihin, esimerkiksi leivonnaisten pakastaminen
Vaihtelua lautaselle!
- Rakenteeltaan ja valmistustavaltaan erilaisia ruokia
- Tyylin ja maun jatkuvuus: juhlaruoalle juhlavat lisäkkeet
- Raaka-aineiden vaihtelua
- Värikästä ja värien vaihtelua
- Sesongin raaka-aineet
- Trendit ja perinteiden vaaliminen
Paljonko tarjottavaa pitäisi varata?
- Mitä useampi laji tarjolla, sitä vähemmän yksittäistä ruokaa.
- Yhtä henkeä kohti varataan noin 300–400 g ruokaa (makeaa ja suolaista yhteensä).
- Sää, juhlan ajankohta, vieraiden ikä ja juhlan luonne vaikuttavat ruokien ja juomien kulutukseen.
Ruokien menekkiä voi yrittää arvioida juhlien kellonajan ja kutsuvieraiden perusteella. Iltapäiväkahvien aikaan menee enemmän makeaa kun taas illanvietoissa suolaisten tarjottavien suosio on suurempi. Mitä tutummat vieraat, sitä helpompi heidän mieltymyksiään on ennakoida.
Alkoholillisten juomien lisäksi on hyvä varata riittävästi alkoholittomia vaihtoehtoja. Juoman menekissä on huomioitava myös sääolot – kesähelteellä nesteentarve on suurempi.
Muutama hyödyllinen linkki:
Noutopöydän menekki: http://kotiliesi.fi/juhlat/juhlien-jarjestaminen/muistilista-jarjestajalle-paljonko-ruokia-noutopoytaan
Juomien menekki: http://kotiliesi.fi/juhlat/juhlien-jarjestaminen/paljonko-juomia ja http://www.alko.fi/juoma-ruoka/juhlat-tulossa/ennen-juhlaa/juomien-menekki/
Muista ruokalajijärjestys!
Klassinen ruokajärjestys noutopöydässä on ammattimaisuuden merkki! Lautaset osoittavat jonottamisen aloituspisteen. Lautasten jälkeen ruoat ovat tarjolla seuraavassa järjestyksessä:
- Kylmät alkuruoat
- Lämpimät alkuruoat
- Keitot
- Munaruoat
- Kalaruoat
- Liharuoat
- Linturuoat
- Vihannesruoat
- Jauho- ja suurimoruoat
- Juustot
- Lämpimät jäkiruoat
- Kylmät jälkiruoat
- Tuoreet hedelmät
Muutama hyödyllinen linkki
– Ruoan menekki mm. lautastarjoiluun (Ruokatieto.fi):http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/keittio/aterioiden-suunnitteleminen/miten-paljon-ruokaa-varataan
– Alkon Pieni juhlaopas: http://www.alko.fi/PageFiles/4918/fi/pieni_juhlaopas.pdf
Lähteet
Alko. 2013. Juomien menekki. Viitattu 31.3.2015. http://www.alko.fi/juoma-ruoka/juhlat-tulossa/ennen-juhlaa/juomien-menekki/
Kotiliesi. 2014. Paljonko juomia?. Viitattu 12.3.2014. http://kotiliesi.fi/juhlat/juhlien-jarjestaminen/paljonko-juomia
Lassila, S. 1997. Uusi käytöksen kultainen kirja. Hyvät tavat – luonteva käytös. WSOY: Porvoo.
Paistinkääntäjät ry. 2014. Gastronominen järjestys. Viitattu 12.3.2014 http://www.rotisseurs.fi/gastronomiaa/gastroniminen-jarjestys/
Ruokatieto Yhdistys ry. 2014. Miten paljon ruokaa varataan?. Viitattu 12.3.2014 http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/keittio/aterioiden-suunnitteleminen/miten-paljon-ruokaa-varataan
Tekijät: Sanna Kujansuu, Heini Laine, Sara Sassi, Anni Kiviniemi ja Hanne Ahonen