Ruoan esillepano

Pöytäliinojen valinta

Noutopöydän pöytäliinassa on tärkeintä, että se on etiketin mukaisesti lattiaan asti ulottuva. Liinojen väri voi mukailla juhlien väriteemaa tai olla juhlavan valkoinen. Istuvassa pöydässä liinojen tulisi olla 25cm pöydän reunan yli. Tärkeää on huomioida, että helmojen tulee valua yhtä paljon pöydän reunojen joka puolella . Pöytäliinan pituus voi vaihdella pöytämuodon mukaan.  Pyöreässä pöydässä pöytäliina voi valua lähes maahan asti juhlavan tunnelman saamiseksi.  Liinoittamisessa otetaan huomioon vieraiden  tulosuunta ja valonsuunta juhlasalissa. Liinoituksen tulee näyttää yhtenäiseltä eikä missään kohdassa saa olla tahroja, ryppyjä, kohoumia tai varjoja. Ruokapöydän pöytäliina voi olla vapaamuotoisempi, siihen vaikuttaa monet seikat kuten sisustus ja juhlan teema.

Noutopöydän kattaminen

http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/juhlat/noutopoydan-kattaminen/0218010-81964

Noutopöytä sopii suurelle vierasjoukolle ja helpottaa tarjoilijoiden työtä. Usein on erikseen kylmä- ja lämmin noutopöytä sekä juomille ja leiville oma pöytänsä. Noutopöydän ympärille on hyvä jättää tarpeeksi tilaa ja kaksi aloituspistettä helpottaa tarjoilun kulkua. Molempien linjojen tulee olla identtiset. Mikäli noutopöytä on sijoitettu keskelle juhlatilaa niin kulkumasuunta on aina myötäpäivään. Noutopöydän voi myös sijoittaa seinää vasten. Kahvipöydässäkin voi olla kaksi aloituspistettä tarjoilun sujuvuuden takaamiseksi.

 

Ruoan tarjollepanossa huomioitavaa

Ruoan esillepano riippuu ruoasta ja tilaisuuden luonteesta. Eri värisillä astioilla saa vaihtelevuutta ja näyttävyyttä, mutta kannattaa huomioida niiden yhteensopivuus. Tumman sävyinen ruoka kannattaa tarjoilla vaalealta astialta ja päinvastoin. Läpinäkyviä astioita kannattaa suosia kun ruoka on kauniin värinen näin ruoan värit pääsevät oikeuksiinsa. Vaihtelevuutta saadaan myös ruokien kautta. Ruoan muotoon, rakenteeseen ja ulkonäköön kannattaa kiinnittää huomioita.

Tarjoiluastian tulee olla mielummin liian iso tarjoiltavalle ruoalla, jotta ruokaa on helpompi ottaa eikä tarjoiluastia näytä epäsiistiltä. Tarjoiluastioiden reunat siistitään ennen tarjoillepanoa.

Ruoan koristelulla siitä saadan houkuttelevamman näköinen. Koristeluun kannattaa käyttää ruoan sisältämää ruoka-ainetta tai maustetta. Kaikkien koristeiden tulee olla syötäviä eivätkä ne saa muistuttaa liikaa toisiaan.

Tapas, Vartaat, Sieni, Ham, Gastronomia

 

Ruoan tarjoileminen pöytään/ ruoan esillepano

Kun ruoan tarjoilemisessa ei käytetä noutopöytää, viedään se suoraan pöytään asiakkaalle lautasella. Tällöin on hyvä muistaa muutamia esteettisiä seikkoja. Lautanen on kuin tyhjä taulu, jossa ruoka muodostaa pääosan. Lautasen on hyvä olla yksinkertainen ja yksivärinen, mieluiten valkoinen.

Kun ruokia asetellaan lautaselle, on oltava tarkkana eikä vain asetella ruokia toisensa perään. Ensiksi lautasta ei saa ahtaa liian täyteen ruokaa, mutta myöskään tyhjää tilaa ei saa olla liikaa. Raaka-aineita on hyvä koota päällekkäin, ja rikkoa voimakkaita geometrisia kuvioita. Korkeushorisontaalisuus on mielenkiintoista visuaalisesti ja kolmiulotteisuus saa annoksen todella heräämään eloon.

Ruoka-annokseen on hyvä valita pariton määrä ruoka-ainekokonaisuuksia. Kolmen tai viiden kokonaisuudet ovat mielenkiintoisia.

Erilaisia kastikkeita ja soseita voi pirskoitella ruokien päälle ja muodostaa erilaisia kuvioita.

Salaatti, Gourmet, Gastronomia, Levy

Hygieenisyys ruoan tarjoilussa

Ruoan esillepanossa on huomioitava myös sen vaatimat hygieniavaatimukset. Jossain vaiheessa tapahtunut virhe saattaa aiheuttaa jopa ruokamyrkytyksiä vieraille. Eniten ruokamyrkytyksiä viime vuosina ovat aiheuttaneet norovirus (esim. pakastemarjat), Salmonella, Yersinia sekä Listeria- bakteerit. Elintarvikkeita tarjoillessa ja valmistettaessa on muistettava vaaravyöhykelämpötila eli +6 C…+60 C. Jos ruokia ei tarjoilla kahden tunnin kuluessa valmistuksesta, on ne jäähdytettävä nopeasti jääkaappilämpötilaan. Kun niitä tarjoillaan, on tällöin lämmitettävä ne kauttaaltaan kiehumislämpötilaan asti.

 

Tarjoiluastiat

-Tarjoiluvati: liha, kala, kasvikset, jälkiruoka, leivonnaiset. Ottimeksi laitetaan tarjoilulusikka ja -haarukka. Huom! Kiisseli tarjoillaan tarjoiluvadista, jolloin ottimena on tarjoilulusikka.

ceramic-156155_640

 

-Tarjoilukulho: perunat, muhennokset, puurot ja kastikeruoat. Ottimeksi: tarjoilulusikka.

bowl-303875_640

-Salaatti- ja jälkiruokakulho: salaatti, jälkiruoka.  Ottimeksi: lusikka ja haarukka.

-Kastikeastia (kannumainen yleensä): salaatti- ja jälkiruokastikkeet. Otinta ei tarvita, mutta aluslautanen pitää laittaa.

Lisäksi ottimille voi varata oman lautasen. Menuta suunnitellessa hyvä miettiä mistä astiasta minkäkin ruoan tarjoilee ja mitä otinta siihen käytetään.

buffetlunchimg4

Lähteet:

Pakarinen, Aila. Salakari, Tuula. Juhlitaan taas. WSOY, 1998.

Määttälä, Sinikka. Nuutila, Jaakko. Juhlapalvelu. WSOY, 2008.

http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/hyva-tavaton-ruoka-ja-tapakulttuuri/ruokatavat/ruuan-tarjoaminen-ja-tarjoilu

http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/juhlat/noutopoydan-kattaminen/0218010-81964

https://peda.net/oppimateriaalit/e-oppi/ylakoulu/Kotitalous/3htk/hkh

http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/lupa-kokata-elintarvikehygienian-perusteet/elintarvikkeiden-hygieeninen-kasittely/lampotilat-elintarvikkeiden-kasittelyssa

http://www.finishinfo.fi/news-and-offers/articles/ruuan-esillepano/food-presentation/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *