JUHLAN TEEMA

 

kuva-3

Juhlille kannattaa usein valita teema. Teema voidaan valita virallisempiin juhliin, kuten häihin,  sekä epävirallisiin teemajuhliin joissa ystävät kokoontuvat juhlimaan tietyn teeman ympärille. Juhlijoille etukäteen kerrottu teema virittää heidät jo etukäteen juhlan tunnelmaan ja saa heidät muistamaan juhlat vielä pitkään niiden jälkeenkin.

Teemajuhlien järjestämisen voi ostaa juhlien järjestämiseen erikoistuneelta yritykseltä. Siitä voi kuitenkin joutua pulittamaan pitkän pennin. Teemajuhlan järjestäminen itse on hauskaa puuhaa. Tällöin teema kannattaa valita aiheesta, josta olet itse kiinnostunut. Niin juhlien järjestäjänä jaksat viedä läpi juhlajärjestelyt innokkain mielin.

Teemoja on valtavasti syntymäpäivien ja perhejuhlien lisäksi. Syy voi olla kevät, sadonkorjuun aika tai yhteisen lomamatkan muistelu. Juhlimaan voidaan kokoontua vaikka yhteisen harrastuksen tai mielenkiinnonkohteen ympärille. Teemaksi riittää myös vaikka väri tai tietty makumaailma.

 

Kutsukortti

Teemajuhliin virittäytyminen alkaa jo kutsukortissa. Kutsukortti valitaan teeman juhlan mukaiseksi ja siitä käy myös ilmi jos juhliin osallistujilta odotetaan teeman mukaista asustusta. Kutsukortteihin löytyy runsaasti ideoita netistä tai ne voi tilata kirjapainosta.

 

Juhlapaikka

Koti on sopiva paikka vapaamuotoisten teemajuhlien järjestämiseen. Piknikin ympärille suunniteltu kesäinen teemajuhla voidaan tietysti järjestää puistossa. Suuriin tai virallisempiin juhliin voidaan vuokrata juhlatila.

 

Teema ja tarjoilu

Tarjoilut valitaan tietysti teeman mukaan. Menusta on tärkeä rakentaa teemaa tukeva kokonaisuus. Sadonkorjuujuhlaan valitaan vaikkapa lähiruokaa paikallisien viljelijöiden syksyn tuoreista anneista. Lastenjuhlien ruoka voidaan rakentaa englantilaisten teekutsujen pikkusyötävien ympärille. Tärkeää on muistaa huomioida vieraiden erityisruokavaliot ja että ruokaa ja juomaa on riittävästi. Määrien laskemiseen löytyy apua myös tämän blogin sivuilta.

 

Teema kattauksessa ja koristelussa

 Koristeet pöytään ja juhlatilaan valitaan teeman ympärille. Teeman voi ajatella onnistuneen, kun vieras juhliin saapuessaan huomaa yhdellä silmäyksellä juhlan teeman. Kattauksessa teema huomioidaan astioiden, värien, kukkien, kynttilöiden ja lautasliinojen valintana. Hyvin valittu musiikki voi myös virittää juhlan teemaan. Teeman koristelu voidaan pitää yksinkertaisena, mutta sitä voidaan laajentaa myös kaikenlaiseen koristeluun Halloweenin runsaasta kummitus- ja kurpitsakoristelusta pokeri-teemaisen juhlan seteleiksi kuvioituun wc-paperiin saakka.  Lasten kutsut voidaan järjestää vaikka karkkikaupaksi, jossa tarjoilu myydään tiskiltä leikkirahaa vastaan. Pienet yksityiskohdat antavat teemalle viimeisen silauksen ja ovat tärkeitä. Teemaa ei kuitenkaan tarvitse noudattaa orjallisesti. Tärkeintä on että juhlien järjestäjä ja juhlavieraat nauttivat tilaisuudesta.

kuva 1

 

Vapaamuotoiset teemajuhlat

Teemajuhlat eivät ole vain lastenkekkereitä varten. Suomeen ovat rantautuneet muun muassa Yhdysvalloissa yleisesti vietetyt ystävänpäivä, halloween ja baby shower, joiden mukaisia teemajuhlia meillä on vietetty jo vuosia. Tämän hetken trenditeemoja juhlissa ovat esimerkiksi The Great Gatsby, Viiksikekkerit ja Angry Birds –juhlat. Erilaiset tastingit, joissa teema rakentuu esimerkiksi suklaan, sushin tai salmiakin maistelulle, ovat myös suosiossa.

 

Muistilista teemajuhlien järjestäjälle:

 • Valitse juhlaan sopiva ja itseäsi innostava teema.
 • Pidä haluamasi tunnelma mielessä koko suunnittelun ajan.
 • Huomioi suunnittelussa kaikki aistit. Mieti sopiva valaistus musiikki ja makumaailma.
 • Mainitse teema selkeästi kutsussa.
 • Panosta yksityiskohtiin.
 • Varaa järjestelyihin tarpeeksi aikaa.
 • Löydät loputtomasti ideoita netistä, esimerkiksi Pinterestistä.
 • Valitse teemaan sopivat astiat.
 • Luo teemaan sopiva menu ja testaa uudet reseptit ennen H-hetkeä.
 • Varaa riittävästi tarjottavia ja juomia.
 • Käytä teemaan sopivia koristeita.
 • Panosta pukeutumisessa asusteisiin. Sopiva vaatteita voi löytää mm. kirpputorilta.
 • Varaa muutama ylimääräinen asuste teemapukeutumisen unohtaneille.
 • Älä pihistele luovuuden kanssa!

 

 

Perhejuhlat

Ihmisen elämänvarrelle on useampia perhejuhlia aina ristiäisistä muistotilaisuuteen. Perhejuhlat ovat elinkaarijuhlia, vaikka jotkut niistä sisältyvätkin kirkollisiin juhliin.

 

Ristiäiset/Nimiäiset

Pikkuihmisen ensimmäinen juhla perheessä on ristiäiset, joka useimmissa perheissä on kristillinen juhla. Vauvalle voidaan pitää myös nimiäiset eli nimenantojuhlat, jossa lapsi esitellään ja toivotetaan tervetulleeksi sukuun ilman uskonnollisia menoja.

 

Rippijuhla

Ripillepääsy on nuoren juhla. Se on nuorelle yksi tärkeimmistä ja odotetuimmista juhlista. Rippijuhlien vietto kuuluu monien suomalaisten perheiden juhlaperinteisiin. Rippijuhlat on tapana järjestää kotona sukulaisille, kummeille ja ystäville. Rippijuhliin ei tarvitse järjestää ohjelmaa vaan usein yhdessäolo läheisten kanssa on tärkeintä.

 

Lakkiaiset/Valmistujaiset

Valmistujaiset ovat yleensä nuoren siihen astisessa elämässä suurin juhla. Sinne kutsutaan ystäviä ja sukulaisia. Varsinaista kutsua ei tarvitse lähettää, vaan juhliin voi tulla aika vapaasti. Juhla ei välttämättä sisällä mitään muodollisuuksia.

 

Kihlajaiset

Nykyään järjestetään harvemmin enää suuria kihlajaisia vaan niitä vietetään joko kahdestaan tai ystävien ja perheen kanssa. Kihlajaiskahvit voivat tarjota sulhasen tai morsiamen vanhemmat tai kihlaparikin voi järjestää kahvituksen.. Kihlajaiset onkin monelle parille hyvä syy kutsua molempien perheet tutustumaan toisiinsa. Juhlat ovat usein hyvin vapaamuotoiset ja rennot.

 

Häät

Häät ovat monelle elämän yksi merkityksellisimmistä juhlista ja niistä halutaan tehdä ikimuistoiset. Hääjuhla on hääparin toiveiden mukainen, jossa usein yhdistyy perinteisiä ja paikallisia tapoja. Juhlat voivat olla suuret maalaishäät tai intiimit, pienimuotoiset läheisten kanssa vietetyt juhlat. Siviilivihkiminen on nykyään suosittua kirkollisen vihkimisen sijaan. Tilaisuus voi olla hyvinkin persoonallinen, koska vihkiseremoniaan ei kuulu kirkollisia kaavoja. Monet parit juhlistavat hääpäiviä. Tavallisesti suuremmin juhlitaan hopea- ja kultahäitä. Hopeahäitä juhlitaan, kun yhteistä taivalta on takana 25 vuotta ja kultahäitä vietetään 50 yhteisen vuoden jälkeen.

Häät, Kauneus, Morsian, Rakkaus, Nainen, Vuosikerta

 

Syntymäpäivät

Meillä kaikilla on kerran vuodessa syntymäpäivä. Lapsille synttärit ovat tärkeät ja niitä odotetaan hartaasti. Aikuisista toiset haluavat juhlistaa merkkipäiväänsä ja jotkut taas eivät halua juhlia lainkaan. Syntymäpäivät ovat kuitenkin hyvä syy kokoontua ja kutsua ystävät ja läheiset kahvipöydän ääreen. Pyöreitä vuosia juhlistetaan yleensä virallisemmin. Tasavuosista 50-vuotissyntymäpäivät ovat juhlat, jotka usein järjestetään suuremmalle porukalle. Tämän jälkeen monet juhlivat seuraavaksi kuusikymppisiä. Siitä eteenpäin viiden tai kymmenen vuoden välein useimmat järjestävät suuremmat syntymäpäiväjuhlat, joihon kutsutaan sukulaiset ja tuttavat.

 

Hautajaiset

Perhejuhlista hautajaiset ovat surullisimmat. Siunaustilaisuuden jälkeen järjestetään yleensä muistotilaisuus kotona tai seurakuntatalolla. Muistotilaisuuteen järjestetään yleensä tarjoilu ja sen jälkeen pidetään muistohetki vainajalle. Kirkollisen siunaustilaisuuden sijaan voidaan vainajalle järjestää myös siviilihautajaiset.

 

Kirkolliset juhlat

Pääsiäinen

Pääsiäinen on toinen tärkeimmistä kirkollisista juhlista. Silloin juhlitaan Jeesuksen ylösnousemusta. Pääsiäinen alkaa palmusunnuntaista, jolloin perinteisesti lapset käyvät virpomassa. Palmusunnuntaista alkavaa viikkoa kutsutaan nimellä “hiljainen viikko” (tunnetaan myös nimellä piinaviikko). Pääsiäisen perinteisiin kuuluu myös pääsiäisruoat, kuten pasha, mämmi ja lammas. Pohjanmaalla poltetaan myös pääsiäiskokkoa.

Pääsiäismunia, Pääsiäinen, Muna, Muna Cups

Joulu

Jouluna juhlitaan Jeesuksen syntymää. Siihen kuuluu lukuisia perinteitä, joita ovat mm. jouluruoat, lahjat, joulukuusi, koristeet ja pukki. Joulua vietetään yleensä perheen kesken. Sen aikana vallitsee joulurauha ja joulua pyritäänkin juhlimaan rauhassa.

 

Muut juhlat

Pakettiin, Lahja, Tehty, Silmukka, Paketti Silmukka

Laskiainen

Pääsiäistä edeltävä juhla, johon kuuluu sekä pakanallisia että kirkollisia perinteitä. Laskiaisena lasketaan mäkeä ja syödään laskiaispullia. Kirkollisessa mielessä se on kevätpaaston alkajaisjuhla.

Vappu

Vappu on työväenjuhla, jota varsinkin opiskelijat juhlivat ylioppilaslakit päässä ja haalarit jalassa. Vappuperinteisiin kuuluvat  mm. patsaiden lakitukset, vappupallot, sima ja munkit.

Äitien- ja isänpäivä

Äitienpäivää juhlitaan Suomessa toukokuun toisena sunnuntaina ja isänpäivää marraskuun toisena sunnuntaina. Silloin muistetaan äitiä tai isää usein esimerkiksi aamiaisella tai itsetehdyllä kortilla.

Juhannus

Juhannus on valon ja keskikesän juhla. Juhannuspäivä on myös kirkollinen juhla, jolloin juhlitaan Johannes Kastajan syntymää. Juhannuksena poltetaan kokkoa ja tanssitaan. Juhannusyössä on myös perinteiden mukaan taikaa.

Halloween

Halloween on rantaunut Suomeen Yhdysvalloista, mutta sitä ei juhlita täällä niin isona kuin siellä, missä lapset kiertelevät karkkien ja kepposten merkeissä naapurustossa. Halloweeniin kuuluu naamiaisasusteet ja kurpitsalyhdyt. Suomessa päivä on tunnettu pyhäinpäivänä.

Jack O Lyhty, Kurpitsa, Lyhty, Halloween

Uusi vuosi

Uutena vuotena juhlitaan vuoden vaihtumista. Suomalaisiin perinteisiin kuuluu rakettien ampuminen ja tinan valaminen. Uutta vuotta yleensä juhlitaan ystävien tai perheen kanssa.

Polttarit

Polttarit on ennen naimisiin menoa juhlittava siirtymäriitti. Alunperin vain miehet ovat järjestäneet polttareita, mutta nykyään se on myös naisten keskuudessa yleistä. Polttareita juhlitaan ystävien kesken ja se on luonteeltaan karnevaalinomainen juhla. Polttareissa usein keskeistä osaa näyttelee alkoholin nauttiminen.

Baby showerit

Baby shower on suhteellisen uusi juhla, joka on saapunut Suomeen Yhdysvalloista. Se on hauska tapa juhlistaa äidiksi tuloa. Sen järjestää usein tulevan äidin hyvä ystävä. Perinteisiin kuuluu tulevan äidin hemmottelua. Lahjaksi tuodaan tulevalle vauvalle hankittuja suloisia tarvikkeita ja leluja.

Kakut, Baby Shower, Pöllöt, Mallit, Sisustettu, Pinkki

 

Lähteet:

www.juhlitaan.net (luettu 11.3.15)

www.juhlapyhät.fi (luettu 11.3.15)

 http://www.bebesinfo.fi/sivu.php?artikkeli_id=256(luettu 5.3.14)

http://evl.fi/EVLfi.nsf/Documents/33A020275B56B21AC225706E002B49AD?OpenDocument&lang=FI (luettu 5.3.14)

http://www.fazer.fi/juhlat/teemajuhlat/kannat-kattoon-teemajuhlissa/

http://www.juhlanetti.fi/perhejuhlat/kihlajaiset(luettu 5.3.14)

www.pippaloprinsessa.fi (luettu 2.3.14)

Pakarinen, A. & Salakari, T., (1998). Juhlitaan taas. Helsinki: WSOY.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *