Kolmas luentopäivä 31.1.

Tietokantoja ja aineistojen lataamista

Kolmannen kurssikerran aihe oli tietokantojen muokkaus ja lataaminen QGIS:n sopivaksi. Kurssikerran tavoitteet olivat:

  • tietokannan käyttöön valmistelu
  • ulkoisen tiedon liittäminen
  • kyselyt
  • vanhan tiedon hyödyntäminen uuteen tietoon
  • sarakkeiden tietojen päivittäminen muiden tietokantojen tietojen perusteella 

Käytännön harjoituksena oli ladata aineistoja Afrikan maista ja tehdä kartta, jossa oli tietoja Afrikan mantereen valtioista, timanttikaivoksista, öljykentistä ja konflikteista. Aineistoa sai yhdisteltyä eri layerien attribuuttitaulukkoihin eri tavoilla. Lopputuloksessa Afrikan karttaan yhdistettiin konfliktit, timanttikaivokset ja öljykentät (mukaan lukien maakaasu yms.).

Atribuuttitaulusta voitiin tarkastella valtioiden, timanttikaivosten ja konfliktien määriä, ja tietyt maat olivat monissa tilastoissa korkealla. Mitään tarkkaa näistä luvuista ei vielä voida päätellä, mutta mikäli tietokantoihin lisättäisiin laajemmin konfliktien tapahtumavuosi, timanttikaivosten avaamisvuosi ja tuottavuusluokittelu, voisi tiedoista kenties paremmin johtopäätöksiä. Jo nopealla googlauksella saa tietoa Afrikan “veritimanteista”, ja viisi maata jotka nousevat useassa lähteessä esiin ovat Angola, Liberia, Norsunluurannikko, Sierra Leone ja Kongon Demokraattinen tasavalta (Geology.com).

Harjoitustehtävänä Suomen tulva-alueet

Toinen harjoitustehtävä oli kartta Suomen tulva-alueista. Kartalle tuli yhdistää erilaisia aineistoja ja laskea tulvaindeksi, sekä merkitä diagrammeina järvisyys.

Kartasta  voidaan nähdä tulvaherkimmät alueet, jotka sijoittuvat Pohjanmaalle ja Etelä-Suomeen. Diagrammeista voidaan lukea eri alueiden järvisyys, eli kuinka paljon järviä alueella on. Järvisimmillä alueilla on kaikista pienin tulvaindeksi.  Pohjanmaan ja Etelä-Suomen tulvaherkkyyden selittää todennäköisesti alava ja tasainen maa. Tähän teoriaan sain tukea esim.  Tiina Ilmoniemen blogista

Lähteet:

Geoinformatiikkaa – Seikkailua QGIS:n maailmassa <https://blogs.helsinki.fi/tiinailm/>

Blood Diamonds – Conflict Diamonds, Geology.com <https://geology.com/articles/blood-diamonds.shtml>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *