Neljäs kurssikerta

Tällä kurssikerralla QGIS:llä ja mulla taisi oikeesti olla ihan kivaa yhdessä. Nimittäin tein uudestaan ensimmäisen kartan, mikä myös tehtiin joku kuukausi sitten tunnilla. Seurasin vaihe vaiheelta ohjeita ja lopputulos nähdään kuvassa 1. Viimeistelyyn ja kartan selkeän visuaalisen ilmeen luomiseksi opettelin käyttämään plugins-valikon antimia. Yllättävän helposti ja nopeasti sieltä sitten löytyi QuickMapService, josta latasin kartan Esri Light taustakartaksi väestöruutuaineistolle.

Toisen kartan, mikä nähdään kuvassa 2, osasin jo soveltaa ilman ohjeita. Oli mukavaa, kun homma viimein sujui. Selailin useamman taustakarttaehdokkaan läpi ja päädyin valitsemaan Esri World Topo:n.

Kuva 1. Ruotsinkielisten määrä Suomen pääkaupunkiseudulla.

Kuva 2. Alle 18-vuotiaat asukkaat Suomen pääkaupunkiseudulla.

Kuvan 1 kartassa ruotsinkielisiä on määrältä kaikkein eniten rannan tuntumassa ja vähenee sisämaahan mentäessä. Kartasta on vaikea hahmottaa, minkä kunnan alueita mikäkin kohta on ellei ulkomuistista sitä tiedä. Se hieman häiritsee ilmiön sijoittumisen syyn pohdintaa.

Kummassakin kartassa tieto on absoluuttista. Tällöin täytyy huomioida, että esimerkiksi kuvan 1 kartassa ruotsinkielisten suurimman määrän sijoittuminen on siellä, missä asukkaita on muutenkin enemmän suhteutettuna muihin alueisiin. Karttojen ruudut ovat molemmissa kilometri x kilometri. Jos ruutukokoa suurentaisi, se yleistäisi suuremmalta alueelta suuremmalle alueelle ilmiön suuruutta. Tarkoittaa siis sitä, että kun ruutu kattaa tarpeeksi suuren alueen, tieto voi olla jo merkittävästi väärää paikoitellen. Siksi mitä pienempi ruutukoko, sitä pienempi virhe ruudun kattavilla alueilla.

Mielestäni ruutukartta ei oikein sovi kyseisten edellä tehtyjen karttojen aineistojen kuvaamiseen, kun aineisto esitetään absoluuttisina lukuina. Ne olisi tullut suhteuttaa joko niin, että esim. esitetään ruotsinkielisten osuus koko väestöstä tai yksi ruutu sisältää ruudun alueen tiedon ruotsinkielisten määrän suhteellisena osuutena koko ruudukosta. Silloin voitaisiin vertailla ruutuja ja niiden sijainnin esittämiä alueita keskenään. Pinja Rautiaisen blogissa Geoinformatiikan kurssiblogi: 4. harjoitus, esitetään mielestäni hyvä ajatus siitä, mitä tällaisella ruututeemakartalla voitaisiin esimerkiksi esittää: Asiaa, joka ei seuraa hallinnollisia rajoja, kuten ilmasaasteiden esiintymistä.

Lähteet:

Pinja Rautiainen (2023) Geoinformatiikan kurssiblogi: 4. harjoitus. https://blogs.helsinki.fi/radpinja/

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *