Viimeinen kurssikerta

Tällä seitsemännellä ja viimeisellä kurssikerralla teimme itse etsimistämme aineistoista itse päättämistämme aiheista aivan itse kartat.

Minulla oli kerta kaikkiaan inspiraatio hukassa ja lopulta päädyin mälsästi aika helposti ladattavien aineistojen pariin nimittäin SYKE:n ladattaviin paikkatietoaineistoihin.

Latasin SYKE:ltä ranta 10 aineistoja: Järvet, Joet ja Hydrologiset havaintopaikat. Halusin tehdä hydrologisista havaintopaikoista kartan Tuusulanjärven ympäriltä, koska käyn tällä hetkellä yhdellä toisella kurssilla hydrologian tutkimusmenetelmiä läpi ja sieltä tiedon onkineena tiedän tällaisilla hydrologisilla havaintopaikoilla tehtävän tärkeitä maastomittauksia vastaamaan erilaisiin hydrologisiin kysymyksiin. Tuusulanjärvi jakautuu kahden kunnan: Tuusulan ja Järvenpään, alueelle ja siksi koin sopivaksi rajaukseksi näiden kuntien kuntarajat. Kuntarajat latasin Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-sivulta. Lataaminen onnistui sangen helposti.

Työvaiheista sen verran: Ladattuani aineistot QGIS:ään rajasin haluamani alueen ulkopuoliset tiedot pois, sitten visualisoin kartan ja keksin muutaman uuden jutun matkan varrella. Kerrotaan niistä.

Nimittäin kun lopputulosta aletaan hiomaan (legenda, pohjoisnuoli jne.) Layout -näkymässä A4-paperi on aina poikittain. Olen useamman kerran kurssin aikana käyttänyt kallista aikaani etsien, mistä se käännetään pystyyn. Opin kääntämään sen viimein! Ja tietenkin QGIS nauroi minulle oikein makeasti sillä eihän kyseessä loppujen lopuksi ollut edes mitenkään vaativa juttu. Noh eteenpäin…

Olen tähän asti tehnyt aina uuden rectanglen legendan päälle siten, että se on läpinäkyvällä täytöllä ja mustilla reunoilla. Tämä siksi, että saisin legendalle kehykset. Nyt sitten sattumalta löysin pienen helpon täpän, mitä painamalla legendalle tulee suoraan nämä kehykset. Nyt on sitten sekin opittu. Alla lopputulos kartastani kuvassa 1.

Kuva 1. Hydrologiset havaintopaikat Tuusulan ja Järvenpään kunnissa. Havaintopaikan väri kertoo kohteessa mitattavan asian. Kuntarajat ovat vuoden 2023 kuntajaolla.

Tähän kurssin loppuun oli vielä kiva käydä vähän ihastelemassa muiden viimeisiä aikaansaannoksia. Nostetaan niistä esille mielenkiintoisilta sijainneilta tehdyt kartat: Helin kartta Saksasta ja Lucaksen kartta Atlantan Fultonin ja DeKalbin piirikunnista.

Kiitos kaikille tästä kurssista ja suurin kiitos teille, keiltä olen kurssin aikana saanut apua!

Moikka

Lähteet:

SYKE (2023) Ladattavat paikkatietoaineistot: https://www.syke.fi/fi-FI/Avoin_tieto/Paikkatietoaineistot/Ladattavat_paikkatietoaineistot

Maanmittauslaitos (2023) Karttapaikka https://www.maanmittauslaitos.fi/asioi-verkossa/karttapaikka

Helin Blogi (2023) Kurssikerta & harjoitus 7 https://blogs.helsinki.fi/tuomihel/

Lucas Yoni (2023) Viikko 7: Paluu omiin juuriin ja kohti uusia horisontteja https://blogs.helsinki.fi/luberger/2023/03/03/paluu-omiin-juuriin-ja-kohti-uusia-horisontteja/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *