6. Kurssikerta

 

Kuudennen kurssikerran blogitehtävässä tehtiin kuvitteelliselle maantieteen oppitunnille havainnollistavia karttoja hasardeista ja niiden sijoittumisesta maapallolla.

Kurssikerralle oli jo valmiina taustakartta ja valtiorajat, mutta itse aineistot haettiin annetuista linkeistä ja pienen säädön jälkeen tuotiin QGis:iin. Enimmäkseen harjoituksessa tulikin harjoiteltua aineiston rajaamista ja muokkaamista halutunlaiseksi, tai ainakin sellaiseksi että softa sen ymmärtää. Vielä kun laittoi koordinaatit täsmäämään, eikä tuo luotua csv:tä pelkkänä tekstitiedostona niin kuin allekirjoittanut aluksi, niin saatiin kartalle hasardit esitettyä pisteinä.

Kuva 1: Tulivuorten sijoittuminen maapallolla

Ensimmäiseksi toin kartalle tulivuoret pohjustamaan, missä tuliperäistä toimintaa maapallolla yleensä sijaitsee (kuva 1). Sen jälkeen lisäsin kartalle voimmakkaiden, yli 7.0 magnitudin maanjäristysten sijainnit (kuva 2). Oppitunnilla ehkä kysyisin miksi juuri näillä tietyillä alueilla esiintyy voimakkaampia järistyksiä, vaikka tulivuoria on muuallakin.

Kuva 2: Tulivuorten ja yli 7.0 magnitudin maanjäristysten esiintyminen ja niiden yhteys

Viimeiseksi lisäsin karttaan yli 5.5 magnitudin maanjäristysten sijainnit (kuva 3), josta jo selvästi alkavat erottumaan mannerlaattojen väliset rajat. Kuitenkaan vielä ei selviä, miksi voimakkaimmat maanjäristykset sijaitsevat missä sijaitsevat.

Kuva 3: Tulivuorten ja yli 5.5 magnitudin maanjäristysten sekä voimakkaampien, yli 7.0 magnitudin maanjäristysten esiintyminen

Luomieni karttojen tueksi hainkin netistä kuvan, joka kuvaa mannerlaattoja ja niiden liikesuuntia ja aktiivisuutta. HS:n koostamasta kuvasta näkyy mitkä mannerlaatat ovat ”törmäämässä” toisiinsa, joka ehkä selventää miksi juuri niillä alueilla aktiivisuus on suurinta. Kartta on myös keskitetty Tyynen valtameren ”tulikehän” kannalta paremmin kuin oma karttani. Leo Mäklin oli blogissaan käyttänyt samankaltaista karttaa havainnollistamaan mannerlaattojen reunoja, ja onnistuinkin löytämään siitä vielä sellaisen version, jossa laattojen liikesuunnat ovat lisäksi havainnollistettuna.

Kuva 4: Törmäävät mannerlaatat, HS, https://www.hs.fi/tiede/art-2000005487447.html

Lähteet: 

lmaklin’s Blog, Harjoitus 6 (Viitattu 18.3.2023)

Yksi vastaus artikkeliin “6. Kurssikerta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *