Tietoa olympialaisista

Mistä on kyse?

Kielitieteen olympialaiset (KiOl) ovat lukiolaisille tarkoitettu tiedekilpailu, joka tutustuttaa maailman kielelliseen monimuotoisuuteen. Kilpailutehtävien ratkaiseminen ei edellytä ennakkotietoja kielitieteestä tai tiettyjen kielten osaamista, vaan yleinen kiinnostus kieliin ja looginen päättelykyky riittävät.

Kansallisia kielitieteen olympialaisia on järjestetty jo useiden vuosien ajan esimerkiksi Virossa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Venäjällä. Vuodesta 2003 lähtien on järjestetty kielitieteen kansainvälisiä olympialaisia (IOL), joissa kansallisten kilpailujen voittajat ratkovat kielitieteellisiä ongelmia joukkueina. Suomessa olympialaiset järjestettiin vuonna 2022 kahdeksatta kertaa.

Miksi kannattaa osallistua?

Kielitieteen olympialaisiin osallistuminen on kaikille erinomainen mahdollisuus tutustua maailman kieliin, niiden yllättäviin erityispiirteisiin sekä kielitieteelliseen ajatteluun. Lisäksi voittajat pääsevät osallistumaan Suomen joukkueena kielitieteen kansainvälisiin olympialaisiin (esim. vuonna 2022 ne järjestettiin Isoon-Britanniaan kuuluvalla Mansaarella). Sekä Suomen kilpailuun että kansainvälisiin olympialaisiin osallistuminen on täysin ilmaista. Suomen joukkueen matkan kansainvälisiin olympialaisiin rahoittaa Koneen Säätiö.