Opettaja, tilaa työpaja lukioosi!

Päivitys 12.2.2021
Lähestyvän alkukilpailun vuoksi emme valitettavasti voi ottaa vastaan uusia työpajapyyntöjä. Ilmoitamme tällä sivulla myöhemmin, kun työpajatoiminta on taas käynnissä! Opiskelijoita voi mielellään vielä kannustaa osallistumaan kielitieteen olympialaisiin: tästä ilmoittautumiseen!

***

Tiesitkö, että kielessä käytetyt konsonantit saattavat riippua esi-isien ruokavaliosta tai että joissain kielissä ainoat värisanat ovat vaalea ja tumma? Haluatko innostaa oppilaitasi pohtimaan maailman kielellistä monimuotoisuutta? Kielitietoisuuden kartuttaminen avartaa ja yleissivistää – tilaa kielitieteen työpaja lukioosi täältä!

Kielitiede on tieteenala, joka tutkii kielten ominaisuuksia ja toimintaa yleisesti: tarkastelun kohteena ovat esimerkiksi kielten rakenne, olemus, käyttö, vaihtelu, johdonmukaisuudet tai muutos. Nykyarvion mukaan maapallolla on noin 7000 eri kieltä, joten joukkoon mahtuu paljon niin tuttuja kuin tuntemattomiakin ilmiöitä.

Helsingin yliopisto järjestää lukiolaisille suunnattuja työpajoja, joissa lukiolaiset pääsevät tutustumaan käytännön kautta kielitieteeseen ja maailman kielelliseen monimuotoisuuteen yleisen kielitieteen opiskelijoiden ja tutkijoiden tuella. Työpajoissa lukiolaiset ratkovat kielitieteellisiä päättelytehtäviä: osallistujat saavat syventyä kielitieteellisiin ongelmiin sekä etsiä kielellisiä säännönmukaisuuksia yhdessä toisten kanssa. Aiempaa tietämystä alasta ei tarvita, yleinen kiinnostus kieliin ja looginen päättelykyky riittävät!

Ratkottavat tehtävät voivat liittyä esimerkiksi sanastoon, kielioppirakenteeseen, kirjoitusjärjestelmään tai lukusanoihin. Täältä löydät esimerkkitehtäviä.

Työpajat järjestetään virtuaalisesti Zoomin kautta (tässä vaiheessa voimme tarjota lähityöpajoja mahdollisesti kevään puolella, vain pääkaupunkiseudulla). Työpajat ovat kestoltaan tyypillisen oppitunnin mittaisia (n. 75 min). Osallistujamäärän maksimi on 40 opiskelijaa. Minimiä ei ole, voimme pitää pajoja myös pienryhmille. Työpajaa tulee pitämään kaksi opiskelijaa tai tutkijaa Helsingin yliopistosta. Työpajat ovat maksuttomia.

Työpajat liittyvät kansallisten kielitieteen olympialaisten toimintaan ja tehtävät perustuvat kielitieteen olympialaisten formaattiin. Olympialaiset ovat lukiolaisille tarkoitettu kilpailu, joka tutustuttaa maailman kielelliseen monimuotoisuuteen sekä kielitieteeseen. Olympialaiset järjestetään helmikuussa 2021. Kisat ovat loistava mahdollisuus kaikille kielistä ja ongelmanratkaisusta kiinnostuneille. Kansallisen kilpailun voittajat pääsevät Suomen joukkueeksi kansainvälisiin kielitieteen olympialaisiin (International Linguistics Olympiad, IOL). Kansallisen kilpailun järjestämisestä vastaavat Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta ja Tiedekasvatuskeskus.