Opettaja, tilaa työpaja lukioosi!

Järjestämme työpajatoimintaa rajoitetusti lukuvuonna 2022–2023. Mahdollisuutta työpajalle voi tiedustella osoitteesta ki-ol@helsinki.fi.

*****

Tiesitkö, että kielessä käytetyt konsonantit saattavat riippua esi-isien ruokavaliosta tai että joissain kielissä ainoat värisanat ovat vaalea ja tumma? Haluatko innostaa oppilaitasi pohtimaan maailman kielellistä monimuotoisuutta? Kielitietoisuuden kartuttaminen avartaa ja yleissivistää – tilaa kielitieteen työpaja lukioosi!

Yleinen kielitiede on tieteenala, joka tutkii ihmiskielen ominaisuuksia yleisestä ja maailmanlaajuisesta näkökulmasta. Vertailun kohteena ovat esimerkiksi kielten rakenne, olemus, käyttö, vaihtelu, johdonmukaisuudet tai muutos. Nykyarvion mukaan maapallolla on jopa 7000 eri kieltä, joten joukkoon mahtuu paljon niin tuttuja kuin tuntemattomiakin ilmiöitä.

Helsingin yliopisto ja Suomen kielitieteen olympialaiset (KiOl) järjestävät kouluissa työpajoja, joissa lukiolaiset pääsevät tutustumaan käytännön kautta kielitieteeseen ja maailman kielelliseen monimuotoisuuteen yleisen kielitieteen opiskelijoiden ja tutkijoiden tuella. Työpajoissa ratkotaan kielitieteellisiä päättelytehtäviä, ja osallistujat saavat syventyä kielitieteellisiin ongelmiin sekä etsiä kielellisiä säännönmukaisuuksia yhdessä toistensa kanssa. Aiempaa tietämystä alasta ei tarvita, yleinen kiinnostus kieliin ja looginen päättely riittävät!

Ratkottavat tehtävät voivat liittyä esimerkiksi sanastoon, kielioppirakenteeseen, kirjoitusjärjestelmään tai lukusanoihin. Täältä löydät esimerkkitehtäviä.

Voimme tilanteesta riippuen järjestää työpajan etäyhteydellä tai lähityöpajana paikan päällä. Työpajat ovat kestoltaan tavallisen oppitunnin mittaisia (n. 75–90 min). Pajoja tulee ohjaamaan kaksi opiskelijaa tai tutkijaa Helsingin yliopistosta.

Työpajat ja tehtävät perustuvat kielitieteen olympialaisten formaattiin. Olympialaiset ovat lukiolaisille tarkoitettu tiedekilpailu, joka tutustuttaa maailman kielelliseen monimuotoisuuteen ja kielitieteelliseen ajatteluun. Seuraava Suomen kielitieteen olympialaisten alkukilpailu järjestetään alkuvuodesta 2023. Kisat tarjoavat loistavan tilaisuuden perehtyä kielen olemukseen aivan uudella tavalla, ja ne sopivat kaikille kielistä ja ongelmanratkaisusta kiinnostuneille. Kansallisen kilpailun voittajat pääsevät Suomen joukkueena kansainvälisiin kielitieteen olympialaisiin (International Linguistics Olympiad, IOL). Kansallisen kilpailun järjestämisestä vastaavat Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta ja Tiedekasvatuskeskus.