Opettaja, tilaa työpaja lukioosi!

Työpajatilanne

Järjestämme uusia työpajoja taas syys–helmikuussa 2023–2024. Tiedusteluja ja kysymyksiä työpajoista voi lähettää ympäri vuoden osoitteeseen ki-ol@helsinki.fi.

Työpajojen kuvaus

Tiesitkö, että kielessä käytetyt konsonantit saattavat riippua esi-isien ruokavaliosta tai että joissain kielissä ainoat värisanat ovat vaalea ja tumma? Haluatko innostaa oppilaitasi pohtimaan maailman kielellistä monimuotoisuutta käytännön esimerkkien avulla? Kielitietoisuuden kartuttaminen avartaa ja yleissivistää – tilaa maksuton kielitieteen työpaja lukioosi!

Yleinen kielitiede on tieteenala, joka tutkii ihmiskielen ominaisuuksia yleisestä ja maailmanlaajuisesta näkökulmasta. Vertailun kohteena ovat esimerkiksi kielten rakenne, olemus, käyttö, vaihtelu, johdonmukaisuudet tai muutos. Nykyarvion mukaan maapallolla on jopa 7000 eri kieltä, joten joukkoon mahtuu paljon niin tuttuja kuin täysin tuntemattomiakin ilmiöitä.

Helsingin yliopisto ja Suomen kielitieteen olympialaiset (KiOl) järjestävät kouluissa työpajoja, joissa lukiolaiset pääsevät tutustumaan käytännön kautta kielitieteeseen ja maailman kielitilanteeseen yleisen kielitieteen opiskelijoiden ja tutkijoiden ohjauksessa. Työpajoissa ratkotaan monikielisiä päättelytehtäviä, joissa osallistujat saavat syventyä kielitieteellisiin ongelmiin ja etsiä kielellisiä säännönmukaisuuksia yhdessä toistensa kanssa. Aiempaa tietämystä alasta ei tarvita, yleinen kiinnostus kieliin ja looginen päättely riittävät!

Ratkottavat tehtävät voivat liittyä esimerkiksi sanastoon, kielioppirakenteeseen, kirjoitusjärjestelmiin tai lukusanoihin. Täältä näet esimerkkitehtäviä. Työpajat on suunnattu kaikille lukiolaisille, eivätkä ne edellytä osallistumista kielitieteen olympialaisiin.  

Voimme tilanteesta riippuen järjestää työpajan paikan päällä tai etäyhteydellä. Lähipajoja on mahdollista järjestää myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Työpajat ovat kestoltaan tavanomaisen oppitunnin mittaisia (suositus 75–90 min, myös pidempi paja on mahdollinen). Pajoja ohjaa tavallisesti kaksi opiskelijaa tai tutkijaa Helsingin yliopistosta.

Työpajat ja tehtävät perustuvat kielitieteen olympialaisten formaattiin. Olympialaiset ovat lukiolaisille tarkoitettu tiedekilpailu, joka tutustuttaa maailman kielelliseen monimuotoisuuteen ja tieteelliseen ajatteluun. Suomen kielitieteen olympialaisten vuosittainen alkukilpailu järjestetään nettikisana alkuvuodesta. Kisat tarjoavat loistavan tilaisuuden perehtyä kielen olemukseen aivan uudella tavalla, ja ne sopivat kaikille kielistä ja ongelmanratkaisusta kiinnostuneille. Kansallisen kilpailun voittajat pääsevät Suomen joukkueena kielitieteen kansainvälisiin olympialaisiin (International Linguistics Olympiad, IOL). Kansallisen kilpailun järjestämisestä vastaavat Suomen kielitieteellinen yhdistys ja Helsingin yliopiston yleisen kielitieteen oppiaine, ja sen yhteistyökumppanina toimii Helsingin yliopiston Tiedekasvatuskeskus. Kielitieteen olympialaisia ovat tukeneet Koneen Säätiö ja Suomen Kulttuurirahasto.