Istuminen tappaa!

“Istuminen on vaarallista – se tappaa!” Tällainen viesti UKK-instituutin johtajan, lääketieteen tohtori Tommi Vasankarin lausumana herätti minut viime keväänä ikään kuin Ruususen unesta. Vasankarin mukaan ei riitä, että har-rastamme esimerkiksi jotakin talvilajia kerran tai pari viikossa. Ei myöskään riitä, jos käymme kuntosalilla raskaan työpäivän jälkeen muutamana iltana viikossa. Ei, ei! Eihän niistä haittaa ole, mutta ei ihmistä ole luotu istua jäköttämään paikallaan tuntikausia! Meidän tulisi kohottautua niiltä sijoiltamme muutaman kerran tunnissa, kiivetä rappusia, koukistella polviamme, pyöritellä harteitamme, ojennella nilkkojamme, taivutella lanteitamme, tanssahdella zumban askelin…

Toimistotyötä tekevänä ja hyvin pitkiä istumarupeamia harrastavana myönsin heti, siltä istumalta, että Vasankari ja kumppanit puhuvat asiaa. Ryhdistäydyin: sain naapurifirmasta lainaksi korkeamman työtason, jonka ääressä voin viettää osan työpäivästäni seisten. Siinäkin Vasankari muistuttaa olkani yli tämän tästä: ”Älä jämähdä yhteen paikkaan, vaan liikuttele hyvä ihminen raajojasi ja pyöristä selkääsikin välillä!”

Liikettä!-hankkeeseen liittyen loin muutama päivä sitten Facebookiin ikioman profiilin “Ole hyvä, älä istu!” –kampanjalle. Se lanseerataan virallisesti tänään 7.3.2013 ”Virkisty Fellmanniassa” –tapahtumassa täällä Hollolan Lahessa. Kampanjan tarkoituksena on koota mahdollisimman paljon ja monipuolisesti istumisen vaarallisuudesta kertovaa tietoa yksiin kansiin. Myös lukijat voivat osallistua jakamalla istumisenestovinkkejään tai linkkejä mielenkiintoisiin artikkeleihin kyseisestä aiheesta.

Käy Facebookissa tykkäämässä “Ole hyvä, älä istu!” -profiilista ja tutustumassa tutkittuun tietoon istumisen vaarallisuudesta + nappaamassa vinkkejä siihen, miten pitkiä istumisjaksoja voi pätkiä – ja saada selkeästi lisää elinvuosia. Ja hoikemman vyötärön!

Sari Kullaa, suunnittelija (Liikettä!-hanke)