Coptic Gnostic Library Online – uusi e-aineisto gnostilaisen kristinuskon tutkimukseen

Helsingin yliopiston kirjasto on hankkinut uuden e-aineiston:

The Coptic Gnostic Library Online on elektroninen versio Nag Hammadin kirjaston tekstieditioista. Koptilaisen tekstin ja tekstikriittisen apparaatin lisäksi editoissa on myös englanninkielinen käännös. Egyptistä vuonna 1945 löydetty kokoelma on peräisin 300-luvulta jKr, ja se on ns. gnostilaisen kristinuskon tutkimuksen keskeisin lähdekokoelma.

Kirjastossa on lisäksi lyhyt katkelma Platonin teoksesta Valtio sekä muutamia hermeettisiä tekstejä. Aineistossa on myös kaksi toiseen samantyyppiseen kokoelmaan (Berlinus Gnosticus, BG) kuuluvaa tekstiä, Marian evankeliumi ja Pietarin teko. Elektroninen aineisto perustuu Brillin vuonna 1975-96 julkaisemiin tekstieditioihin.