Verkkarin joulukalenteri 2016: Luukku 11

Tänä vuonna Verkkarin joulukalenterissa julkaistaan joka päivä jouluaattoon saakka tietokirjavinkki. Kirjaston työntekijät vinkkaavat suosikkinsa lomalukemiseksi tai vaikka joululahjaksi!

Luukku 11

Anders Rydell:
Kirjavarkaat
Gummerus 2016

Ruotsalainen Anders Rydell on selvittänyt, miten natsi-Saksassa koottiin ja tuhottiin miljoonia juutalaisten kirjoja. “Tarkoitus oli riistää ihmisiltä sanat ja kertomukset – takavarikoida ne lopullisesti.” Arkistoista ja kirjastoista löytyy jälkiä tästä valtavasta tuhotun kirjallisuuden kertymästä. Rydell kuvaili Helsingin kirjamessu-esiintymisessään, miten arkistoetsinnöissä löytynyt kirja päätyi tuhoamisleireillä kuolleiden isovanhempien lapsenlapselle, jolla ei ollut heistä enää mitään muuta jäljellä.

Kustantajan sivu

Eva Isaksson
tietoasiantuntija