Verkkarin joulukalenteri 2016: Luukku 17

Tänä vuonna Verkkarin joulukalenterissa julkaistaan joka päivä jouluaattoon saakka tietokirjavinkki. Kirjaston työntekijät vinkkaavat suosikkinsa lomalukemiseksi tai vaikka joululahjaksi!

Luukku 17

Tiina Airaksinen, Elina Sinkkonen ja Minna Valjakka (toim.):
Enemmän kuin puoli taivasta: Kiinalainen nainen historiassa, yhteiskunnassa ja kulttuurissa
Art House, 2016

Enemmän kuin puoli taivasta on kiinnostava runsaudensarvi kiinalaisesta kulttuurista. Se kattaa suuren määrän teemoja: jalkojen sitomisesta valtiofeminismiin, yhden lapsen politiikasta naisjumaliin, jalkavaimoista radikaaliin naistaiteeseen, rakastavista naisopettajista Suomeen adoptoituihin tyttöihin.

Tiedot kiinalaisten naisten itsemurhien yleisyydestä, yhden lapsen politiikan aiheuttamista julmista käytännöistä, seksuaalivähemmistöjen kaltoinkohtelusta ja väkivaltaisesta historiasta näyttävät kiinalaisen naisen elämän traagisena. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Kirjan kirjoittajat haluavat purkaa ajatusta kiinalaisista naisista uhreina ja rakentavat kuvaa aktiivisista toimijoista yhteiskunnan antamissa, toki usein ahtaissa ja rajoittavissa raameissa.

Teos sai Kanava-palkinnon. Palkintoraadin puheenjohtaja, vastaava tuottaja Timo Lappalainen totesi, että “vaikka teoksen painopiste on naisten kokemuksissa, se valaisee Kiinan historiaa ja yhteiskuntaa laajemminkin”. Kiinnostuitko? Lainaa kirja Kaisa-talosta

Johanna Lahikainen
tietoasiantuntija