Verkkarin joulukalenteri 2016: Luukku 24

Tänä vuonna Verkkarin joulukalenterissa julkaistaan joka päivä jouluaattoon saakka tietokirjavinkki. Kirjaston työntekijät vinkkaavat suosikkinsa lomalukemiseksi tai vaikka joululahjaksi!

Luukku 24

Astrid Lindgren:
Sotapäiväkirjat 1939-1945
WSOY, 2016

Rakastettu ruotsalainen lasten- ja nuortenkirjailija Astrid Lindgren ehti elämässään monenlaista ennen kuin kirjailijanura sai siivet. Sotavuosina hän työskenteli Ruotsin valtion kirjesensuurissa, ja oli luultavasti huomattavasti informoidumpi ympäröivän Euroopan tragediasta kuin keskivertoruotsalainen lintukodossaan. Kirjailija peilasi lukemaansa mediamaisemaan ja uskoi sotapäiväkirjalleen yksityiskohtia, joista ei voinut muille vaitiolovelvollisuuden vuoksi puhua. Samalla hän kamppaili jatkuvan syyllisyyden kanssa. Yltäkylläisyys esimerkiksi perheen joulupöydässä – jota kirjailija kuvaa viisikkomaisella tarkkuudella – tuntui pahalta, kun koko maanosa ympärillä sortui samaan aikaan kivikasaksi. Sotapäiväkirjassa tulevan kirjailijan henkilökohtaisen elämän ahdistus kutoutuu kirjailijanuran alkuun. Sotapäiväkirja on kirja myös Peppi Pitkätossun synnystä, vaikkei mailman vahvin tyttö pääosaa saakaan.

Nykylukijan on helppo samaistua, kun käymme joulunviettoon ajatuksissamme ehkä Syyrian Aleppon tai muiden mailman kriisipesäkkeiden asukkaat.

Helsingin yliopiston kirjasto toivoo rauhaa ja demokratiaa kaikille kanssaihmisille ja toivottaa kaikille asiakkailleen onnellista joulua maailman parhaan pakopaikan, hyvän kirjallisuuden, parissa.

Veera Ristikartano
viestinnän suunnittelija