Liikettä työpäivään

toimisto_venyttelyTapahtuuko sinulle usein, että olet niin uppoutunut työhösi, ettet ole liikkunut tai noussut ylös paikaltasi useaan tuntiin? Niskaa ja hartiaseutua luultavasti kiristää ja jalat ovat puuduksissa! Päätät sitten päivän istumisen jälkeen lähteä kunnon lenkille ja ajattelet, että se korjaa tilanteen. Onko näin? Näitä asioita selvitimme opinnäytetyössämme, joka käsittelee istumisesta aiheutuvia haittoja ja niiden ennaltaehkäisyä.

Tuoreet tutkimukset osoittavat, että liikunta ja fyysisen aktiivisuus ovat vähenemässä sekä työelämässä että vapaa-aikana ja yhä enemmän aikaa vietetään istuen. Keräämästämme aineistosta käy selvästi ilmi, että istumatyöntekijät liikkuvat aivan liian vähän työpäivän aikana. Tämä on lisännyt sekä fysiologisia että tuki- ja liikuntaelinongelmia. Ongelmat kohdistuvat useimmiten niska- ja hartiaseudulle sekä alaselkään istuma-asennon staattisuuden sekä kuormittavuuden takia. Yhtäjaksoinen istuminen ja inaktiivisuus altistavat valitettavasti myös joillekin sairauksille esim. 2-tyypin diabetekselle, osteoporoosille sekä sydän- ja verisuonisairauksille.

Näiden vaivojen ennaltaehkäisemiseksi kannattaa työpäivän aikana lisätä fyysistä aktiivisuutta. Jo pelkästään seisominen osan aikaa päivästä työpisteellä, vaikuttaa positiivisesti terveyteen. Työpäivään saa myös vaihtelua työskentelemällä eri asennoissa päivän aikana. Aktiivisuutta voi lisätä pitämällä kokoukset kävellen tai seisten, viemällä viestin työkaverille henkilökohtaisesti tai puhumalla puhelut seisten tai vaikka kyykyssä. Tärkeintä on muistaa, että aktiivinenkaan vapaa-ajan liikunta ei korvaa jatkuvasta yhtäjaksoisesta istumisesta aiheutuvia haittoja.

Liikkumisen merkitys terveydelle on tiedetty jo kauan. Uutena asiana tutkimuksissa on noussut voimakkaasti esille istumisen aiheuttamat haitat. Tästä aiheesta teimme opinnäytetyön UniSportille. Koostimme informatiivisen oppaan aiheesta, jota UniSport voi hyödyntää työyhteisössä sekä asiakkaiden kanssa.

Opinnäytetyö on tehty yhdessä toisen fysioterapeuttiopiskelijan, Santtu-Matti Mäkelän kanssa. Molemmat olemme opiskelleet Laurea-ammattikorkeakoulussa, josta Santtu valmistui fysioterapeutiksi tammikuussa. Itselläni on vielä vajaa vuosi opintoja jäljellä. Olemme molemmat myös urheiluhierojia. Santtu on toiminut hierojana UniSportilla useamman vuoden. Tätä kautta saimme yhteistyökumppanin ja aiheen opinnäytetyölle.

Tutustu oppaisiin ja löydä lisää liikettä päivääsi!
Opas 1: Liikettä työpäivään (tulostettava .pdf)
Opas 2: Istumisen haitat (tulostettava .pdf)

hanna_santtu_liikettaLisätietoja työstä:
Hanna Väisälä, hanna.vaisala@gmail.com ja
Santtu-Matti Mäkelä, santtu.makela@gmail.com

Teksti: Hanna Väisälä
Ylempi kuva: Shutterstock
Alempi kuva: Hanna Väisälä

2,807 thoughts on “Liikettä työpäivään

  1. the wild card of poker. It can represent and replace the symbol that you do not have for creating the winning combination. Wild symbols, stacking one after another

  2. payoffs for any payline. You will get the payment while you find a particular number of symbols at any part of the gaming screen. In most of the video slots, there are scatter symbols.

  3. They cannot find the odds to hit combinations. In case of video, you may find the house edge by knowing the winning odds.

  4. the frequency and amount of slot payout. The loose ones pay out more frequently and offer higher payouts. Conversely, the tighter ones have lower payouts and lower frequency.

  5. If the Slot Online game you are playing It’s more than a stress-relieving game. make fun but can still generate substantial income unlimited which to do so You must have a good formula to play to help. นัท