Mitä harjoittelu personal trainerin kanssa oikeasti on?

PTPersonal trainerin kanssa harjoittelu on pitkäjänteistä kuntovalmennusta kohti haluttua tavoitetta. Se, mikä tämä tavoite on, vaihtelee hyvin paljon riippuen asiakkaasta. Tässä ei ole oikeaa eikä väärää, ei parempaa tai huonompaa tavoitetta, vaan tarkoituksena on löytää yhdessä personal trainerin kanssa realistinen ja motivoiva tavoite, joka kantaa pitkälle!

Useimmiten asiakkaiden tavoitteet liittyvät:

 • painonhallintaan,
 • elämäntaparemonttiin,
 • liikunnan säännöllisyyteen,
 • kehonmuokkaukseen,
 • lihaskunnon parantamiseen,
 • yleiseen jaksamiseen liittyviin asioihin,
 • sairauksien ja vaivojen ennaltaehkäisyyn (esim. tuki- ja liikuntaelinongelmat),
 • jonkin uuden lajin opetteluun,
 • jonkin yksittäisen lajin tuloksen parantamiseen (esim. marathon, pitkänmatkan hiihto tms.) tai
 • vaikkapa harjoittelun viemiseen uudelle tasolle.

Personal trainer toimii tilanteen mukaan tsempparina, jolloin harjoittelusta saa enemmän irti. Toisaalta ohjaaja voi tarpeen mukaan toimia myös jarruna, jos kaikki harjoittelu tuppaa olemaan vain kovaa treeniä ilman vaihtelua tai palautumista. Asiakas voi siis hyvällä omalla tunnolla pitää myös kevyempiä päiviä ja lepopäiviä. Moni asiakas motivoituu paremmin tekemiseen, kun on siitä ns. ”tilivelvollinen” ohjaajalle.

Mitä tapaamisessa personal trainerin kanssa voidaan tehdä?

 • keskittyä ohjattujen treenien läpiviemiseen,
 • tehdä tavoitetta tukevia kuntotestejä,
 • tehdä kehonkoostumuksen mittauksia,
 • käydä läpi ravintoasioita,
 • käydä läpi harjoittelun rytmitystä ja tarkoituksenmukaisuutta sekä
 • käydä läpi liikkeiden tekniikoita.

Kuka hyötyy personal trainerista?

 • aloittelija, joka kaipaa opastusta nimenomaan järkevään liikunnan aloittamiseen ja ylläpitämiseen.
 • kokeneempi kuntoilija, joka on esimerkiksi urautunut omaan tekemiseensä ja huomaa ettei kehitystä enää tapahdu. Tällöin personal trainerin ohjeilla ja valmennuksessa pääsee harjoittelussa taas kehittävälle tielle.
 • eri lajien urheilijat, jotka haluavat kehittää jotain tiettyä osa-aluetta lajiin perehtyneen personal trainerin kanssa.

Trainerin kanssa treenatessa harjoittelussa on aina jokin selkeä tavoite, jota kohti mennään pitkäjänteisesti ja järkevästi. Moni sudenkuoppa pystytään myös välttämään osaavan ohjaajan tuella. Ohjaajalta saa tukea ja kannustusta tavoitteen saavuttamiseen – ohjaajan avustamana tavoitteeseen päästään varmemmin. Mikä on sinun tavoiteesi, jonka haluaisit saavuttaa?

Kurkkaa UniSportin trainereiden aikaisemmat artikkelit Tavoitteena painonpudotus, Tavoitteena voimankasvatus, Tavoitteena parempi peruskunto ja kestävyys. Ohjaajimme voit tutustua nettisivuillamme.

Teksti: Ville Miettinen Ville Miettinen-2

Ville työskentelee UniSportissa palvelukoordinaattorina ja vastaa myös sisäpyöräilystä sekä kuntosalipalveluista. Ville on työskennellyt liikunta-alalla lähes 15 vuoden ajan sekä käytännön ohjaustyössä että hallinnollisissa tehtävissä. Ohjaustyössä Villen löytää nykyisin sisäpyörän satulasta sekä personal training –ohjausten parista.

Ylempi kuva: Ömer Acar
Alempi kuva: Veikko Somerpuro

Leave a Reply

Your email address will not be published.