PERSONAL TRAINERIN VINKIT: Näin teet tästä vuodesta terveellisemmän

elamantapamuutosNäin uuden vuoden alussa monet inspiroituvat tekemään erilaisia terveellisempiin elämäntapoihin tähtääviä uuden vuoden lupauksia; yksi päättää aloittaa tipattoman, toinen aktivoitua treenaamaan viisi kertaa viikossa ja kolmas aikoo pudottaa painoa kymmenen kiloa kesään mennessä.

Personal trainerin työssä tällaiset lupaukset ovat tulleet minulle tutuksi tähän aikaan vuodesta ja osaan jo aika hyvin ennustaa, miten ne päättyvät – valitettavan usein hyvin nopeasti ilman, että mikään on muuttunut. Syy epäonnistumisiin piilee lähes poikkeuksetta siinä, että keskittyminen on epäolennaisissa asioissa. Kun siirrät tänä vuonna fokuksen kokonaisuuden kannalta tärkeisiin asioihin, teet vuodestasi takuulla terveellisemmän.

Olipa uuden vuoden tavoitteesi mikä tahansa, kehotan panostamaan tänä vuonna ennen kaikkea näihin asioihin:

1. UNI

riippumattoUnen määrä ja laatu on tärkein asia, mitä voit tehdä terveytesi eteen. Niin kauan kuin tämä osa-alue on retuperällä, paraskaan treeniohjelma tai hienot suunnitelmat ruokavalion parantamiseksi eivät toimi. Väsyneenä tahdonvoima on olematon, jolloin treenit jäävät helposti väliin ja ruokakaupassa ostoskoriin päätyy juurikin niitä tuotteita, joista piti lupauksissa päästä eroon.

Toimi näin:

Varmista, että saat vähintään seitsemän ja puoli – mielellään 8 tai enemmän – tuntia unta joka yö. Pidä vuorokausirytmisi viikon sisällä sellaisena, että menet nukkumaan ja heräät suunnilleen samaan aikaan joka päivä. Jotta uni tulisi silmään paremmin, himmennä valaistusta ja sammuta elektroniset laitteet klo. 21 jälkeen ja rauhoitu esimerkiksi kirjaa lukemalla tai ihan vain hengittelemällä syvään ja rentoutumalla.

2. ARKIAKTIIVISUUS

aktiivisuusMietipäs tätä: Sinulla on käytössäsi viikossa noin 115 tuntia töihin/opiskeluun ja vapaa-aikaan.  Jos käyt kuntosalilla, lenkkipolulla tai ryhmäliikuntatunnilla kolme kertaa viikossa yhteensä 3 tunnin ajan, jää sinulla vielä 112 tuntia käyttämättä.

Jos käytät tuosta jäljelle jääneestä 112 tunnista suurimman osan paikallaan istuen (suomalaiset viettävät tutkitusti paikallaan 80% ajastaan) niin voit vain kuvitella, mitä liikkumaan luotu kehosi siitä tuumii. Vaikka yksittäiset liikuntakerrat ovatkin tärkeitä, niin paljon isompi merkitys terveydelle on sillä, miten käytät sen ajan kun olet muualla kuin liikuntakeskuksessa.

Toimi näin:

Sen sijaan, että mietit pelkästään muutamia viikoittaisia hikiliikuntakertojasi, käytä luovuutta siihen, miten lisäät aktiivisuutta niille reilulle 112 tunnille, jotka normaalisti viettäisit istuen tai lähes paikallaan.

Hanki aktiivisuusranneke tai sovellus, joka mittaa aktiivisuuttasi päivän aikana. Jos mittariin ei tule 10 000 askelta päivässä, sinun tulisi huolestua ja lisätä päivittäistä aktiivisuuttasi siltä istumalta.

3. SYÖ SATEENKAARI PÄIVÄSSÄ

omenat_acarSen sijaan, että otat tavoitteeksi painon pudottamisen, lähdet rajoittamaan jotain tiettyä ruoka-ainetta tai käytät aikaasi (ja rahojasi) eksoottisiin superfoodeihin, keskity tekemään parempia ruuan laatuun liittyviä päätöksiä seuraavalla ateriallasi. Kun pidät huolen siitä, että jokaisella aterialla lautaseltasi löytyy laajalla värimaailmalla erilaisia kasviksia sekä jokin proteiinin lähde (esim. kala, kana, palkokasvit) niin moni asia loksahtaa kohdalleen automaattisesti.

Toimi näin:

Unohda painostasi stressaaminen ja ylimääräinen hifistely superfoodien ja lisäravinteiden parissa ja keskity sen sijaan saamaan ravinnostasi riittävästi vihreää ja muita kirkkaita värejä kasvisten, marjojen ja hedelmien muodossa. Ota tänä vuonna nyrkkisäännöksesi: ”syö sateenkaari päivässä”. Löytyykö seuraavasta ateriastasi sateenkaaren värejä?

 

Näillä eväillä toivotan onnistuneita uuden vuoden lupauksia vuodelle 2017!

 


Teksti: Jussi Pesolajussi_pt_unisport1

Jussi toimii UniSportilla palvelu- ja markkinointisuunnittelijana, ryhmäliikunta- ja kurssiohjaajana sekä PT:nä.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.