5. kurssikerta: Bufferivyöhykkeitä

Viides kurssikerta aloitettiin edellisellä kurssikerralla tehdyn Pornaisten kartan kanssa. Laskimme teiden pituuksia, peltojen pinta-aloja sekä harjoittelimme buffereiden muodostamista karttaan. Buffereiden luominen kartalle tuntuikin olevan tämän kurssikerran pääaihe yhdessä laskutehtävien suorittamisen kanssa.

Pornaisten kartalla harjoittelun jälkeen aloimme tekemään itsenäisiä tehtäviä. Ensimmäisessä tehtävässä käytössämme oleva peruskarttalehti oli suurimmaksi osaksi Vantaalta ja siinä näkyivät Helsinki-Vantaan lentokenttä sekä Malmin lentokenttä. Tehtävissä piti tehdä erilaisia buffereita lentokenttien ympärille ja vastata niihin liittyviin kysymyksiin. En ole ihan varma sainko vastaukset ja laskutehtävät ollenkaan oikein, mutta ainakin olen yrittänyt.

  • Malmin lentokentästä 1 kilometrin kokoisella melualueella asuu 8823 asukasta ja 2 kilometrin kokoisella melualueella asuu 57331 asukasta (Kuva 1.).
  • Helsinki-Vantaan välittömässä läheisyydessä, alle 2 kilometrin, alueella asuu 11213 asukasta.
  • 0,3% edellisen kohdan asukkaista asuu pahimmalla melualueella.
  • Melualueella 55dB asuu 11913 asukasta.
  • 7 kilometriä pitkällä ja 1 kilometriä leveällä 60 dB melualue vaikuttaa 12649 ihmisen elämään.

Kuva 1. Kuvituskuvana välivaihe ensimmäisestä tehtävästä, jossa olen tehnyt Malmin lentokentän päälle 1 km ja 2km melualue bufferit.

Toisessa tehtävässä käytettiin samaa karttaa kuin edellisessä, mutta keskityttiin juna- ja metroasemiin. Buffereiden avulla tuli laskea asemien lähellä asuvien ihmisten lukumääriä. Omalla kohdalla laskutehtävät tuntuivat tässä tehtävässä menevän vielä huonommin kuin edellisessä. Ehkä se johtui siitä, että kurssikerta oli aivan lopuillaan ja minulla oli hieman kiire, enkä ehkä keskittynyt tarpeeksi.

  • 500 metrin päässä asemista asuu 106691 asukasta.
  • 21,8% kaikista alueen asukkaista asuu alle 500 metrin päässä asemista.
  • A-kohdan ihmisistä työikäisiä ovat 68,5%.

Kolmannessa tehtävässä käsiteltiin taajamia.

  • Alueen asukkaista 97,6% asuu taajamissa.
  • Kouluikäisistä (7-16-vuotiaita) 97,5% asuu taajamien ulkopuolella.

Viimeisen tehtävän sai valita itse ja päädyin tekemään ensimmäisen valinnaisen tehtävän, jossa käsiteltiin Helsingin Yhteiskoulun oppilasmääriä. Tehtävä jäi minulle tehtäväksi kotiin, koska en ehtinyt tekemään sitä kurssikerralla. Koska en myöskään ehtinyt tekemään sitä heti seuraavina päivinä, vaan oikeastaan vasta kahden viikon päästä, niin edellisen kerran opit tuntuivat jo unohtuneet melkein kokonaan, vaikka tehtävä itsessään olikin aika helppo. Minun piti käydä läpi jo aiemmin tunnilla tekemiäni tehtäviä, että muistaisin mitä minun tulisi tehdä. Ilmeisesti onnistuin kuitenkin muistelemaan edellisen kurssikerran työskentelytapoja ja sain tehtävän suoritettua loppuun.

  • Uusia oppilaita Helsingin Yhteiskouluun on tulossa sen omasta koulupiiristä 14.
  • Yläasteikäisiä oppilasta Helsingin Yhteiskouluun on tulossa 62.
  • Kouluikäiset muodostavat 9,7% osuuden koulupiirin alueella.
  • Muun kielisiä kouluikäisiä asukkaita alueella asuu 11.

Kun tein tehtävää, mietin ovatko saamani luvut ollenkaan oikein, koska aloittavia oppilaita sekä yläasteikäisiä oli määrällisesti hyvin vähän. Luin kuitenkin muiden blogeja ja Eveliina olikin kiinnittänyt samaan seikkaan huomiota. Eveliina oli myös löytänyt uutisen Helsingin Uutisista, että on jopa pohdittu Helsingin Yhteiskoulun lakkauttamista.

Lähteet:

Sirola, Eveliina 2018: Kurssikerta 5: Itsenäistymisen aika – kääk!. https://blogs.helsinki.fi/evsirola/2018/02/24/kurssikerta-5-itsenaistymisen-aika-kaak/ . Luettu 26.02.2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *