Pinta-alojen vertailua

 

Toisella kurssikerrallamme saimme syventyä QGis:in ominaisuuksiin. Tarkoituksena oli edelleen hyödyntää tietokantojen attribuuttitietoja, hyödyntää niitä laskutoimituksissa ja visualisoida lopputulos. QGis:in käyttö tuntui tällä kertaa jo huomattavasti helpommalta ja jotkin asiat alkoivat tulemaan jopa rutiinin omaisesti. Kuitenkin projektioiden kanssa säätäminen tuntui haastavammalta kuin laskutoimitukset.

Kuvan 1 kartan tarkoituksena oli vertailla eri projektioita sekä vertailla niiden vaikutusta Suomen pinta-alaan. Tällä kertaa vertailussa olivat mercatori ja Suomen ETRS-TM35FIN. Pinta-alojen erot laskettiin vertailuprosentin avulla QGis:in laskimen avulla. Halusin lisätä myös toisenlaisen mahdollisuuden vertailuun, jonka laitoin tein kuvaan 2 näiden kahden projektioiden Suomen kartan, josta voi hahmottaa niiden selkeät erot. Kuva 1 kertoo tarkemmin, kuinka paljon alueet oikeasti eroavat pinta-aloiltaan.

 

Kuva 1. Mercator ja ETRS-TM35FIN projektioiden pinta-alojen vertailuprosentti kunnittain.
Kuva 2. ETRS-TM35FIN ja Mercatorin projektioiden erot Suomen muodon kannalta.

En kuitenkaan malttanut jättää tätä ainoaksi kartaksi toisella kurssikerralla, vaan hyödynsin kotona jaettua aineistoa. Tarkoituksena oli tehdä kartta, josta kävisi helposti ilmi, kuinka suuri osa kuntien pinta-aloista kuuluu Natura 2000- suojelualuisiin. Natura 2000 on Euroopan unionin laatima suojeluohjelma, jonka tarkoituksena on pysäyttää luonnon monimuotoisuuden vähentyminen.

Olen tyytyväinen kartan lopputulokseen, vaikka tekemisessä oli hieman ongelmia. Ensinnäkin aluksi tuntui vaikealta määrittää millaisen jaottelun legendaan haluan. Lapissa on selkeästi enemmän suhteellisesti Natura 2000- alueita, joka nosti ylintä luokkaa huimasti, kun taas Etelä-Suomessa alueet ovat huomattavasti pienempiä, jolloin luokkien välit ovat suuret. Omaa silmääni tämä lopullinen kartta miellytti eniten sekä antaa selkeän kuvan todellisuudesta.

Kurssilaisista myös Carita Aapro-Koski sekä Heini Mäkelä olivat käyttäneet Natura -aineistoa hyödykseen. Kaikilla meillä on hyvin samantyyliset kartat, joka helpottaa minua, sillä nyt tiedän, että taidan olla oikeilla jäljillä!

Lähteet:

Aapro-Koski, C (2020). Kurssikerta 2. Luettu 27.1.2020 https://blogs.helsinki.fi/aacarita/

Mäkelä, H (2020). Kurssikerta 2. Luettu 27.1.2020 https://blogs.helsinki.fi/mcheini/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *