Kurssikerta 7

Seitsemännellä ja viimeisellä kurssikerralla meidän oli tarkoitus etsiä aineistoa, tuoda se qgissiin, ja esittää muuttujia kartalla. Pitkän aineistonmetsästysprosessin jälkeen löysin maakunta-aineistoa StataFin-palvelusta.  Löysin tiedot korkeakoulutetuista sekä vastasyntyneiden elinajanodotteen makunnittain ja sain jopa esitettyäkin kummankin muuttujan kartalla (kuva 1). Kartasta ei ehkä voi tehdä järkeviä yleistyksiä. Niissä maakunnissa joissa on paljon korkeasti koulutettuja on toki myös korkea alinajanodote, mutta myös jotkut “vaaleammat” maakunnat yllättävät korkealla elinajanodotteella. Ahvenanmaalla ja Pohjanmaalla on korkeimmat elinajanodotteet, ja tämä muuttuja pienenee jonkin verran itään päin mentäessä. Eniten korkeasti koulutettuja on tietysti Uudellamaalla, sekä niissä maakunnissa joissa on suuria kaupunkeja.

Kuva 1. Korkeakoulutetut ja elinajanodote maakunnittain.

Haasteeksi tehtävässä muodostui se, että täytyi löytyä aineistot jotka on luokiteltu samalla tavalla, kuten esimerkiksi maakunnittain. Toinen haaste oli taulukkoaineiston tuominen itse ohjelmaan. Olen törmännyt tähän samaiseen ongelmaan aiemmillakin kursseilla, eli että qgis ei tunnista ääkkösiä kaikissa aineistoissa mikä taas johtaa ongelmiin attribuuttitaulukkoliitoksissa. Edellisen kerran kun kohtasin tämän ongelman, en löytänyt siihen ratkaisua, mutta nyt tallensin taulukon excelistä eri muodossa, ja ongelma oli ratkaistu! Yhdellä edellisistä kurssikerroista toinen ongelmani oli se, että diagrammeja tehdessä ohjelma ei löytänyt taulukosta suurinta arvoa, eikä diagrammit näin onnistuneet. Jännitin kovasti, että käykö tällä kerralla samalla tavalla, mutta diagrammeja tehdessä painoin “find” painiketta ja suurin arvo löytyi kuin löytyikin. Myös diagrammit siis onnistuivat hienosti tällä kertaa.

Jännitin tätä tehtävää etukäteen paljon, mutta jännitys oli selvästi turhaa, sillä seitsemän viikon harjoittelu kyllä maksoi takaisin tässä vaiheessa. Ennen tietyt ongelmakohdat joita nytkin kohtasin esimerkiksi attribuuttitaulukoiden “joineissa” tuottivat suurta tuskaa, mutta tänään ne ratkesivat käden käänteessä (no ei nyt ihan, mutta omalla pähkäilyllä joka tapauksessa). Kävin tarkastelemassa muiden kurssilaisten viimeisen kerran taidonnäytteitä ja silmiinpistävän hienoja karttoja oli esimerkiksi Sannalla ja Helmillä.

 

Lähteet:

https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/

Sanna Korven blogi: https://blogs.helsinki.fi/sakorpi/ (sivulla käyty 10.3.2021)

Helmi Lappalainen-Imbertin blogi: https://blogs.helsinki.fi/laphelmi/ (sivulla käyty 10.3.2021)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *