Artikkeli 1

 Anna Leonowiczin artikkeli  Cartography- Two-variable choropleth maps as a useful tool for visualization of geographical relationship (2006) vertaa yhden ja kahden muuttujan teemakarttoja helppolukuisuuden kannalta  ja myös vertailun työkaluina. Niin kuin Essi Ylitalo niin sujuvasti ilmaisee blogissaan, artikkelin sanoma lyhyesti sanottuna on että kahden muuttujan teemakartta on haastavampi lukijalle mutta jos se on hyvin laadittu ja ulkoasuun ja yksityiskohtiin on panostettu se auttaa lukijaa löytämään muuttujien välisiä suhteita. Kahden muuttujaan teemakartta vaatii sekä laatijalta että lukijalta enemmän, mutta jos molemmat onnistuvat sen avulla voi päästä pitkälle vertailussa. Hyvä legena on myös tärkeä osa kahden muuttujan karttaa.

Artikkelin mukaan on todistettu että luokkia saa olla ainostaan kolme jokaista muuttujaa kohden, että kartta pysyy lukukelpoisena. Mutta onkohan tutkimuksessa otettu huomioon värin ja rasterin käyttöä kahden värin sijaan? Niin kuin kurssitoverit Essi Ylitalo ja Mikko Raninen myös totevat, on helpompaa lukea kahden muuttujan karttaa missä yhdelle on valittu värejä ja toiselle rastereita kuin sellaista missä on kahta eri väriskaalaa jotka sulavat yhteen. Silloinhan syntyy yhdeksän eri luokkaa kun värit sekoittuvat. Rasterilla ja värillähän syntyy kanssa yhdeksän yhdistelmää, mutta lukijan ei tarvitse muistaa kuin kuusi, että tietää minkä luokkien yhdistelmä on kyseessä.  Artikkelin liitteenä on “yhdeksän luokan” koropleettikartta. Monen muunkin kurssilaisen mielestä kartta on vaikesti luettava, Eva Nefflingin mukaan artikkelin kartta vaatii enemmän perehtymistä eikä ole mitenkään itsestäänselvä, ja niin minunkin mielestäni. Mutta rasteri-väri kartta on mielestäni helpompi lukea, katso esimerkiksi Essi Ylitalon kahden muuttujan teemakarttaa hänen blogissaan.( https://blogs.helsinki.fi/eiylital/).

Legenda on kahden muuttujan kartassa vielä tärkeämpi kuin yhden muuttuja kartassa. Artikkelissa on esitetty oiva tapa luoda legenda joka on x-y-akseli muodossa josta pystyy helposti lukemaan mistä luokista tietty väri koostuu. Mutta niin kuin Lotta Kivalo huomioi blogissaan, pystyyköhän edes Map-Infolla tuottamaan tällaista legendaa? Vai pitääkö sen erikseen luoda myöhemmin Coreldrawilla? Iso miinus Map-Infolle jos ei pysty. Täytyypä ottaa selvää.

Koska kahden muuttujan kartta on haastavampi lukea pitäisi mielestäni varoa sen käyttöä esimerkiksi lehdissä ja muussa mediassa. Siellä näkevät karttaa myös kartanlukutaidottomat joille kartta voi olla liian haastava. Yleensä ihmisillä ei ole aikaa perehtyä kunnolla asiohin jotka löytävät mediasta, selaillaan nopeasti ohi vain. Sellaiseen kahden muuttujan kartta ei sovi.

 

 

Lähteet:

Ylitalo, Essi. Essin tvt3-blogi.https://blogs.helsinki.fi/eiylital/. 01.02.2012

Raninen, Mikko. Mikko & GIS.  https://blogs.helsinki.fi/mraninen/ 31.01.2012

Neffling, E.M. Evan Blogi. https://blogs.helsinki.fi/enefflin/ 31.01.2012

Kivalo, Lotta. Lotan Paikka. https://blogs.helsinki.fi/lokivalo/ 31.01.2012

 

This entry was posted in Sekalaista. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *