Ensimmäinen kurssikerta

Tunnin alussa pelasin Bloons Tower Defense 4:sta. Hävisin pelin.

Ensimmäisellä kurssikerralla kävimme läpi QGis-ohjelman perustoimintoja. En ollut ennen kuullutkaan koko ohjelman olemassaolosta, mutta ilokseni koin sen varsin helppokäyttöiseksi. Tehtävänä oli tuottaa kartta Itämerta ympäröivien valtioiden typpipäästöistä valmiiksi laaditun aineiston pohjalta. Kuten Aapo Keinänen hulvattomassa blogissaan toteaa: ”–suuri kiitos edelliselle Gis-kurssille, sillä siellä opitut kartanluontitaidot toimivat hyvin pohjana ja suunnannäyttäjänä tälle kurssille.” Vaikka itse tekniset asiat sujuivat helposti, kartan värimaailmasta tuli niin sielua riipaiseva, ettei se tällä kertaa ansaitse päästä blogiini.

Toisena tehtävänä oli tuottaa kartta jostain Suomen kuntiin liittyvistä tiedoista. Valitsin aiheekseni alkutuotannon prosenttiosuuden Suomen kunnissa vuonna 2015 (Kuva 1.) Kartasta huomaa, että etenkin Pohjanmaalla on runsaasti alkutuotantoa. Lisäksi Savukosken kunta Lapissa pistää silmään tummalla värillään. Missään Suomen kunnassa alkutuotannon osuus ei kuitenkaan vie edes puolta kunnan elinkeinosta.

Kuva 1.

Erityisen hankalaksi koin eri arvojen jakamisen luokkiin. QGis-ohjelma tarjoaa monia eri vaihtoehtoja luokkajakoja varten. Lopulta valitsin sen vaihtoehdon, joka tuotti silmämääräisesti tasaisimmat jaot arvoihin. Kartan värityksen tarkoitus oli symboloida elokuista viljaa laskevan auringon valossa, mutta jälkeenpäin katsottuna kartan värimaailmassa on hiukan sairahtava vivahde. Vivahteista huolimatta koen, että karttani on varsin mukiinmenevä ensimmäiseksi tuotoksekseni. Vertasin karttaani opiskelijatovereideni tuotoksiin, ja ilokseni huomasin yhtäläisyyksiä esimerkiksi Laura Hynysen tyylikkään maahanmuuttokartan kanssa.

Ajoittaisista ongelmista huolimatta Bloons TD4 kohottaa verenpainettani enemmän kuin QGis. Voisin siis jopa väittää, että QGissillä söheltäminen on paremman sanan puutteessa kivaa. Odotankin siis innolla tulevia kurssikertoja.

Lähteet:

Keinänen, A. ”geoinformatiikan ihmelapsi”, https://blogs.helsinki.fi/kebaapo/ Luettu 19.1.20

Hynynen, L. Ominaisuustiedoista teemakartaksi, https://blogs.helsinki.fi/lauravel/ Luettu 19.1.20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *