Kolmas kurssikerta

Tällä kertaa pääsin tunnin alussa pelaamassani Bloons Tower Defense 4:ssa tasolle 68/75. Kyllä tästä vielä noustaan.

Kolmannella kurssikerralla harjoiteltiin aineistojen yhdistämistä ynnä muita vaikeasti muistettavia toimintoja. Koko operaatio koostui varsin monesta osasta, joten uskoisin, että eri toimintoja pitää harjoitella vielä muutama kerta, jotta ne jäävät mieleen.

Itsenäistyönä oli tehtävä kartta Suomen tulvariskialueista ja yhdistää siihen järvisyysdiagrammi. Tunnustettakoon, että olin varsin monta kertaa käsi pystyssä, mutta lopulta sain kartan taiteiltua (kuva 1.). Olin aluksi samoilla linjoilla Venla Moision kanssa. Tulvaindeksin laskeminen nimittäin kuulosti hirveän työläältä ja hankalalta. Ei se sitä oikeastaan ollut. Kartasta voi huomata, että Pohjanmaan alue, jossa on paljon jokia, on myös erityisen tulvaherkkää aluetta. Vaikka järvisyysidagrammit ajoittain peittävätkin tiettyjä alueita, kartasta voi silti huomata, että tulvariski on paljon vähäisempi järvisuomessa.

Kuva 1. Suomen eri alueiden tulvariski-indeksit ja järvisyysprosentit.

Olen huomannut, että monilla kollegoillani on ollut ongelmia QGissin kaatuilun kanssa (esim. Kuoppala, 2020). Itselläni ei tällaista ole ollut, ajattelen ylimielisesti ja tallennan karttani. QGis kaatuu. Lähden kotiin ylpeänä tulikasteestani.

Lähteet:

Moisio, V. Viikko 3 – Tietokantojen yhdistämistä ja laskutoimitusten tekemistä, https://blogs.helsinki.fi/moivenla/ luettu 29.1.2020

Kuoppala, M. Mihin tää voikaan vielä johtaa? https://blogs.helsinki.fi/kmiklas/ luettu 29.1.2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *