Neljäs kurssikerta

Neljännen kurssikerran aiheena oli rasteriaineistot. Teoriaosuuden jälkeen siirryttiin itse tarkastelemaan ja tuottamaan aineistoa QGIS:ssa, eikä mennyt kauankaan ennenkuin ohjelmistoni päätti taas kaatua. Yritin hetken avata ohjelmaa uudelleen, mutta kun siinä kesti sen verran kauan, ja kun sen viimein sain auki oli kurssikerralla ehditty edetä jo sen verran pitkälle, että en olisi ehtinyt enää kiritä tahtiin mukaan – joten päätin että poistun kurssikerralta ja katson loput siitä luentotallenteelta. Jatkuvasta kaatumisesta oppineena, tästedes muistan ainakin tallentaa etenemiseni tasaisin väliajoin, jolloin säästyisin turhalta aineistonkatoamiselta.

Onneksi minulle ei luentotallennetta katsoessani  tullut vastaan sen suurempia ongelmia, vaan sain tehtävät tehtyä suhteellisen sujuvasti. Ensimmäisessä tehtävässä tarkasteltiin pääkaupunkiseudun rakennustietoja. Alueelle luotiin ruudukko, johon lisättiin aineistosta halutut tiedot, joista ensimmäisenä visualisoitiin ruotsinkielisten määrä pääkaupukiseudulla. Lopputuloksen olen lisännyt alle (Kuva 1).

Kuva 1: Ruotsinkielisten määrä pääkaupunkiseudulla, esitetty neliökilometrittäin.

Kurssikerralta kotitehtäväksi tuli oman vastaavanlaisen kartan luominen, käyttäen jotain muuta aineistoa.

Kurssikerran toinen tehtävä liittyi rasteriaineistojen yhdistämiseen, jossa lisättiin rinnevarjostus ja korkeuskäyrät Pornaisten seudun taustakarttaan. Lopputuloksen olen liittänyt alle (Kuva 2). Ylläytin, kuinka vähällä vaivalla pystyy saamaan näinkin selkeän kartan jossa näkyy sekä alueen perustietoja, että rinnevarjostusta.

Kuva 2: Pornaisten Kupsenkylän alue.

Anton oli oivaltavasti blogissaan verrannut omaa karttaansa Maanmittauslaitoksen karttaan samasta alueesta, ja huomannut että MML on korkeuskäyrissään käyttänyt tarkempaa rajausta, jolloin lopputuloksesta tulee tarkempi. Halusin itsekin verrata omaa karttaani MML:n vastaavaan karttaan, ja huomasin niistä samaiset erot.

Kurssikerran valmisteltiin vielä uutta aineistoa ensi kurssikertaa varten. Pornaisten alueelta rajattiin valmiiksi määritely alue, johon lisättiin kaksi uutta tietokantaa: alueen pääväylät uuteen tietietokantaan, sekä asutusrakennukset uuteen rakennustietokantaan. Näiden lisäämiseen minulla meni aika paljon aikaa, sillä onnistuin muutamaan otteeseen poistamaan jo luomani tiet ja aloittamaan alusta. Rakennuksia oli myös alueella aika kattavasti, joka vei oman aikansa, mutta varmasti säästää aikaa ensi kurssikerran alusta huomattavasti.

Lähteet:

Anton Granqvistin blogi. Luettu ja viitattu 18.2.2021 osoitteessa https://blogs.helsinki.fi/antongra/.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *