Infografiikan avulla pelien pedagogiikkaa avaamassa

Kansallista pelipäivää vietetiin 15.11.2014 ja sen kunniaksi Koulu Kaikkialla -hanke julkaisi Oppiminen pelissä -kirjan pohjalta tehdyn pelien pedagogiikkaa avaavan infografiikan. Pelien pedagogiikasta -infografiikka kokoaa sekä tutkimustietoa että käytännön ajatuksia oppimispeleihin ja pelillisyyteen liittyen. Se kuvaa pelejä ja pelaamista osana lapsen arkea ja osaamista. Koulu Kaikkialla -hanke kannustaakin ottamaan pelit, pelillisyyden ja leikillisyyden osaksi kouluopetusta ja samalla ylittämään koulun rajoja lapsen maailman suuntaan!

Lue lisää: http://www.kaikkialla.fi/pelien-pedagogiikasta/

pelien_pedagogiikasta_infografiikka

Seminaari veti torin täyteen

Eilinen Oppiminen pelissä -seminaari oli tiivis paketti peleihin ja oppimiseen liittyvää asiaa. Ilmapiiri oli innostunut ja esitykset täydensivät toinen toisiaan. Seminaarissa heitettiin myös pelihaaste Kansallisen pelipäivän 15.11.2014 johdosta: Haasta itsesi ja/tai muut kokeilemaan ainakin yhtä uutta peliä!

Koulu Kaikkialla -tiimi kiittää kaikkia osallistujia ja esiintyjiä! Pelaillaan!

WP_20141023_010

OPPIMINEN_PELISSA_flinga

 
Videot:
Pelihaaste
Loppukeskustelu

 

Luokanopettajaopiskelija Antti Koskinen innostui pelikulttuurista – nuoren tutkijan haastattelu

Luokanopettajaopiskelija Antti Koskinen on paikalla torstain seminaarissaAntti _koskinen_promo
kertomassa Planeetta Terra -pelistä ja sen opetuskokeiluista, joihin hän on uppoutunut kirjoittaessaan Oppiminen pelissä -kirjassa julkaistavia artikkeleita sekä pro gradu -työtänsä. Planeetta Terra on lukio-opetukseen suunnattu vuorovaikutteinen peli, jossa pelaajat ratkovat globaaleja ongelmia. Saimme kiireisen Antti Koskisen hetkeksi kiinni kertomaan näkemyksiään peleistä ja tutkimuksesta.

Mikä saa nuoren innostumaan tutkimuksen teosta?
“Uteliaisuus ja kiinnostus yleisesti asioiden tilaan. On itse asiassa kivaa, kun pääsee analysoimaan tutkimusaineistoa. Analyysivaihe on kiinnostava.”

Mikä peleissä kiehtoo nuorta tutkijaa?
“Pelien potentiaalissa minua kiinnostaa se, miten pelejä käytetään opetuksessa. Yleisesti ajatellaan, että pelit tukevat oppimista. Mielenkiintoista on kuitenkin se, mitä pelit voivat kertoa oppimisesta yleisellä tasolla.

Pelaaminen on nykyään yleinen kulttuurinen ilmiö nyky-yhteiskunnassa. Koulussa pitäisi jollakin tavalla alkaa opettamaan pelejä kulttuurisena ilmiönä ja ottaa asia huomioon laajemmassakin mittakaavassa.”

Mitä itse pelaat?
“En ole mikään super-pelaaja. Mobiilipelaamista harrastan jonkin verran sekä joitain strategiapelejä tietokoneella. Yritän itse pysyä kartalla niistä ilmiöistä, mitä pelaamisen ympärille syntyy, esim. Youtube-videot, blogit, keskustelupalstat, koska ne ovat hyvin iso tekijä pelikulttuurissa. Olen kiinnostunut koko ilmiöstä, en pelkästään peleistä itsessään.”

Antti Koskinen ja muut pelien, pelillisyyden ja leikillisyyden asiantuntijat paikalla Oppiminen pelissä -seminaarissa torstaina 23.10.2014 klo 15.00-18.00 Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellisen tiedekunnan Minerva-torilla. Tervetuloa!

SmartFeet tuo pelillisyyden joustavasti kouluun

Kallion lukion kuvataideopettaja Aija Viita sekä peli- ja mobiilipedagogiikkaan erikoistuneen Lentävä Liitutaulu Oy:n toimitusjohtaja Riku Alkio esittelevät selaimessa toimivaa SmartFeet -alustaa.  SmartFeet on pelillinen oppimisympäristö, joka perustuu tutkivaan ja kokemukselliseen oppimiseen. Se mahdollistaa oppijoiden ja aiheen mukaan räätälöidyn yhteisöllisen oppimispelin luomisen ja käyttämisen monenlaisissa ympäristöissä. Tule seminaariin kuulemaan lisää!

Seminaari lähestyy…

pelikirja_kannet_2H-hetki on viikon päästä käsillä, kun kirjan Oppiminen pelissä – Pelit, pelillisyys ja leikillisyys opetuksessa julkaisua juhlistetaan seminaarissamme. Väkeä on ilmoittautunut runsaasti, joten seminaarista on tulossa tiivistunnelmainen ja pelillisyydentäyteinen iltapäivä.

Seminaarin lähestyessä on hyvä muistaa seurata seminaariin ja kirjaan liittyviä twiittejä:
http://twitter.com/kaikkiallafi
https://twitter.com/search?q=oppiminenpelissa&src=typd

Tervetuloa mukaan!

Esittelyssä virtuaalinen musiikkistudio SongHi for Schools sekä pelillisen arvioinnin työkaluja

OlliValloSongHi on nettiselaimessa toimiva virtuaalinen musiikkistudio, jota saapuu seminaariin esittelemään SongHi Entertainmentin tuotejohtaja ja tohtorikoulutettava Olli Vallo. SongHi mahdollistaa musiikillisen ideoinnin ja säveltämisen harjoittelun ja luo näin väylän pelillistää koulun musiikin opetusta.

JereLinnanen

Jere Linnanen, historian ja yhteiskuntaopin opettaja Maunulan yhteiskoulusta, esittelee puolestaan ilmaisia työkaluja, joilla voidaan luoda motivoiva ja toimiva pelillinen arviointi peruskouluun. Työkaluja pääsee myös kokeilemaan!

Pelillisen oppimisen uranuurtaja Mauri Laakso tuo työpajansa Oppiminen pelissä -seminaariin

Mauri Laakso on koulutusyrittäjä sekä pelillisen oppimisen suunnittelija ja kehittäjä. Laakso on taustaltaan opettajankouluttaja ja vuorovaikutuskouluttaja ja hänellä on pitkä kokemus ilmiöpohjaisesta ja tutkivasta oppimisesta, verkkopedagogiikasta sekä pelillisestä oppimisesta.  Laakso suunnittelee paikkatietopelejä, roolipelejä sekä verkossaMauriLaakso pelattavia pelejä erilaisilla sovelluksilla. Lisäksi Laakso toimii yrityksissä verkko-oppimiseen ja työn pelillistämiseen liittyvissä asioissa ja ohjaa pelillisen oppimisen opetuskokonaisuuksien suunnittelua erilaisissa täydennyskoulutuksissa.

Oppiminen pelissä -seminaarissa Mauri Laakso pitää Teräsmiehen työhönottohaastattelu -roolipelityöpajaa, jossa roolihahmon elämän rakentaminen on osa pelillistettyä tutkivan oppimisen prosessia.

Palkittu luokanopettaja Tomi-Pekka Niukkanen valaisee Kodu Game Labin mahdollisuuksia opetuksessa

Kodu Game Lab -työkalun käyttöä koulussa tulee esittelemään kasvatustieteen maisteri ja luokanopettaja Tomi-Pekka Niukkanen, joka on myös palkittu Microsoftin Innovative Educator Expert -tittelillä tietotekniikan hyödyntämisestä opetuksessa.

Tomi-PekkaNiukkanenKodu Game Labin avulla kuka tahansa pystyy luomaan pelin ilman aiempaa ohjelmointi- tai suunnittelukokemusta. Ohjelma mahdollistaa täten oppilaiden tietotekniikka- ja ohjelmointitaitojen kehittämisen luovasti ja havainnollisesti. Kodu Game Lab on myös ajankohtainen uuden, vuonna 2016 voimaantulevan, opetussuunnitelman kannalta, jossa ohjelmointi on mukana. Tule kokeilemaan Kodu Game Labia Oppiminen pelissä -seminaarissa!

Akatemiaprofessori Erno Lehtinen pureutuu matematiikan oppimiseen peleissä

Erno Lehtinen on akatemiaprofessori Turun yliopiston Opettajankoulutuslaitoksella ja toiminut vierailevana professorina mm. Kanadan Simon Fraser yliopistossa, Regensburgin yliopistossa Saksassa sekä Max Planc instituutissa Berliinissä. Lehtinen on tutkinut erityisesti asiantuntijuuden ja myös oppimisvaikeuksien taustalla vaikuttavia mikrotason kognitiivisia rakenteita, kulttuurisesti muovautuneita tiedon ja toiminnan malleja sekä motivaatiota ja tavoitteita sosiaalissa tilanteissa. Lisäksi hän on tutkinut matematiikan oppimista, tietotekniikan opetuskäyttöä sekä asiantuntijuuden kehittymistä verkostoituneissa toimintaympäristöissä. Lehtinen on myös kehittänyt matemaattisia pelejä ja tutkinut peleissä oppimista, joista hän kertoo myös esityksessään Oppiminen pelissä -seminaarissa.