Mitäs sitä tulikaan tehtyä ja opittua?

Kurssi on edennyt jo kohti päätöstään, on tullut aika miettiä, mitä on tullut tehtyä ja mitä on tarttunut mukaan tältä kurssilta.  Uskallan väittää, että kurssi on vaikuttanut jokaisen kurssilla olleen ajatteluun. Jos ennen olemme olleet sitä mieltä, että fakta on fakta, niin nyt jo ehkä kyseenalaistamme kuulemiamme asioita. Voisimme ehkä jopa innostua kysymään normaalin keskustelun lomassa ”miten niin”, ”mistä tiedät”, ”jaa, olet itse tutkinut, minkälaista menetelmää käytit, minkälainen aineisto oli, miten analysoit, voitko yleistää ja miksi.” En kuitenkaan tarkoita, että olisimme tulleet epäluuloisiksi kaikkea olemassa olevaa tietoa ja tutkittuja asioita kohtaan, vaan osaamme ajatella kriittisesti kuulemiamme asioita. Ymmärrämme tutkimusten takana olevia prosesseja paremmin ja sen, että tutkijatkin ovat vain ihmisiä.

Myöhempää tieteellisten tutkimusten ja muiden teosten lukemista ajatellen olemme oppineet myös pohtimaan käytettyä näkökulmaa, ja sitä, mikä vaikutus sillä on käsiteltävän aiheen kannalta. Tiedämme, että kokonaisuus on usein laajempi ja taustalla on muitakin tekijöitä, joita ei ole vain tällä kertaa valittu käsiteltäviksi.

Tulevia kandi- ja gradu-tutkielmia varten olemme saaneet jo hieman esimakua siitä, mitä on tehdä tieteellistä tutkimusta. Enää nämä tutkielmat eivät tunnu niin ylitsepääsemättömän hankalilta ajatuksen tasolla. Oli hyvä tutustua väitöskirjoihin, sillä ne ovat olleet tähän asti sellaista kirjallisuutta, jota on oikeastaan vältellyt, koska on ollut ajatus siitä, että ne ovat niin vaikeita ja tylsiä. Nyt tämä ajatus on hieman muuttunut, niitä ehkä osaa jo käyttää tiedonhakuun muiden kirjojen ohella.

Meidän ryhmällämme, kuten monella muullakin ryhmällä, tutkimusartikkeli oli englanniksi, joten tulipahan palauteltua mieliin englantiakin! Se oli kyllä haastavaa, sillä aina tutkimusartikkelit eivät ole niin helppolukuisia suomeksikaan. Näin hyppäämällä todella kauas mukavuusalueelta opimme lukemaan tutkimustekstiä englanniksi ja mieleen tarttui myös uusia sanoja. Kurssilla opimme myös ihan suomeksi paljon uusia käsitteitä, sekä niiden merkityksen tutkimuksessa.

Tämä kurssi oli haastava, sillä suuri osa asioista oli aivan uusia, ja näitä uusia asioita piti heti soveltaa tehtävissä. Kurssin aikana piti välillä sietää omaa tyhmyyttään sekä osaamattomuuttaan. Toisaalta sai kokea myös oppimisen ja onnistumisen riemua, kun ymmärsi sellaisia asioita, jotka tuntuivat aluksi mahdottomilta. Suuri merkitys on ollut myös ryhmällä. Vaikka ryhmätyöskentely onkin tuttua, oli tämä projekti kaikista isoin ryhmätyöprojekti ainakin itselleni. Ryhmätyötaidot pääsivät kehittymään, kun oli iso ryhmä ja haastavat tehtävät. Kurssin edetessä onnistuimme hyvin käyttämään jokaisen vahvuuksia hyväksi ja jaettua tehtäviä tasaisesti kaikille. Ryhmätyöskentely on mahdollistanut myös tutustumisen uusiin mukaviin tyyppeihin! Pilke silmäkulmassa harmittelimme, miksi kurssi nyt loppuu kun yhteistyö alkoi sujumaan niin hyvin. Vitsailimme jopa, olisiko pitänyt vetää tutkijatentti aivan ali riman, jotta olisimme päässeet kurssille uudestaan.

Myös ryhmienväliset tehtävät ovat haastaneet sosiaalisia taitoja. Ryhmien välisissä tehtävissä on päässyt myös antamaan palautetta ja saamaan palautetta. Näistä palautteista sai hyviä vinkkejä ja uusia näkökulmia tehtävien jatkamiseen.

Paljon ollaan siis tällä matkalla opittu, mutta uskon, että matka on vasta alussa!

Motivaatiosafka kiittää kurssista kaikkia siihen osallistuneita.

-Iiris/Motivaatiosafka

 

2 Replies to “Mitäs sitä tulikaan tehtyä ja opittua?”

  1. Moi Iiris

    Todella hyvä summaus kurssista! Uusien tietojen soveltaminen saman tien käytännössä oli paikoitellen erittäin haastavaa, mutta samalla hurjan opettavaista. Mukava kuulla, että teilläkin ryhmätyö on ollut todella sujuvaa !

  2. Heippa!

    Todella samaistuttavia ajatuksia teidän ryhmällä!

    Olen samaa mieltä, että nimenomaan tämä kurssi on tuonut uudenlaista näkökulmaa tietoon suhtautumiseen! On päässyt todenteolla miettimään, miten tutkimuksen olisi voinut tehdä vielä paremmin, jotta tulokset olisivat mahdollisimman luotettavia. Uskon myös, että juurikin tämä “miten niin” ja “mistä tiedät” kyseenalaistaminen voi kurssin päätyttyä yhä useammin esiintyä meillä arkisissa keskusteluissakin. Vaikka meillä kaikilla jo entuudestaan on tietenkin ollut jonkinlaista medialukutaitoa, uskon silti, että kiinnostusta herättävillä otsikoilla varustettuja lehtikirjoituksia tulee tästä lähtien luettua vielä kriiittisemmin, ja se on mielestäni pelkästään hyvä asia!

    Rosanna / Mamut rokkaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *