Puheet vasemmiston kuolemasta ennenaikaisia?

Eurooppalainen vasemmisto on viimeiset parikymmentä vuotta ollut huonossa hapessa. Porvaripuolueiden suosio on vakiintunut jopa sosiaalidemokratian kultamailla Pohjolassa. Kriitikkojen mukaan ay-liikkeeseen ankkuroitu vasemmisto on jumittunut poteroihinsa puolustamaan saavutettuja etuja ja unohtanut kasvavan työttömien, pätkätyöläisten, opiskelijoiden ja eläkeläisten kohortin. Asetelma on luonut tilaa ”unohdettua kansaa” puolustaville populisteille, kuten perussuomalaisille.

Monet ovat ennustaneet jopa vasemmiston kuolemaa. Suomessakin vasemmiston kannatus on kyselyjen mukaan historiallisen alhaalla. Uusi porvarihallitus on kuitenkin liike-elämän näkökulmaa toistavalla sanelupolitiikallaan tehnyt suurpalveluksen oppositiossa viruvalle vasemmistolle.

Ilta-Sanomien syyskuussa Taloustutkimuksella teettämän selvityksen mukaan hallituksen kannatus on leikkauslistojen myötä romahtanut. Erityisesti perussuomalaisten kannattajat ovat olleet pettyneitä. Hallitustyö on katkeroittanut sekä puolueen maahanmuuttovastaisen siiven, joka on joutunut nöyrtymään Euroopan pakolaiskriisin edessä, että ne puolueen kannattajat, jotka ovat ladanneet toivonsa ”pienen ihmisen puolustamiseen”.

Siinä missä yli 80 prosenttia keskustan ja kokoomuksen kannattajista liputti hallituksen puolesta, yli puolet perussuomalaisten kannattajista piti hallitustyötä epäonnistuneena. Ainoastaan vihreiden, demareiden ja vasemmistoliiton kannattajat olivat kriittisempiä. Sen sijaan KD:n ja RKP:n kannattajat tukivat hallitusta, vaikka puolueet ovat oppositiossa.

Hallitus on toimillaan palauttanut vastakkainasettelun, jossa vasemmistolla ja oikeistolla on jälleen merkitystä. Kun perussuomalaiset vuoden 2011 ”jytkyvaaleissa” napsivat ääniä kaikilta suurilta puolueilta, viime vaaleissa erityisesti keskusta onnistui kokoamaan rivejään. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, että tulevissa vaaleissa äänestäjät uskovat taas vihervasemmiston olevan se, joka lopulta puolustaa ”pienen ihmisen asiaa”.

Perussuomalaisten kannatusluvut ovat laskussa. Oppositiopolitiikkaa tekevä vasemmisto nousee jälleen puoluedemokratian heiluriliikkeen mukana kuin Feeniks tuhkasta.

Juha Herkman

Akatemiatutkija

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *